Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

Έφιππος ανδριάντας του Μεγαλέξανδρου… ξεχάστηκε στην αποθήκη

GPapado
Αναρτήθηκε από: GPapado
Ημηρομηνία ανάρτησης: Σάββατo 10 Ιανουαρίου 2015, 22:00
Κατηγορία: Ανθέλληνες
“Μήλον της Έριδος” τείνει να γίνει ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου μεταξύ δήμων της χώρας που ζητούν να τον φιλοξενήσουν, καθώς διαπιστώνουν ότι παρόλο που αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και εν συνεχεία δωρήθηκε στον δήμο Αθηναίων, ο τελευταίος αδυνατεί εδώ και χρόνια να βρει δημόσιο χώρο για να τον ανεγείρει.

Επί της ουσίας το έργο, που φιλοτεχνήθηκε από τον αείμνηστο ακαδημαϊκό και γλύπτη Ιωάννη Παππά, παραμένει στα αζήτητα και συγκεκριμένα αποθηκευμένο σε χώρο παραρτήματος του Μουσείου Μπενάκη, αφού ο δήμος Αθηναίων δεν κατάφερε να βρει τον κατάλληλο χώρο για να τοποθετήσει τον έφιππο ανδριάντα. Το θέμα άνοιξε με πρόσφατη επερώτηση 25 βουλευτών προς τον υπουργό Πολιτισμού Κ. Τασούλα, ενώ συνέχεια έδωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ζητώντας μέσω επιστολής από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να φροντίσει ώστε το άγαλμα να βρει σύντομα τη θέση που του αξίζει.

Η επιστολή του προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ κοινοποιήθηκε σε όλες τις ΠΕΔ της χώρας, οι οποίες έδειξαν ενδιαφέρον για την υπόθεση, με πρώτη την ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, που εκδήλωσε το ενδιαφέρον της ο ανδριάντας να φιλοξενηθεί στην πρωτεύουσα της Λέσβου, τη Μυτιλήνη.

Στην επιστολή του προς τον δήμαρχο Αθηναίων ο κ. Κυρίζογλου τονίζει πως “την αρχική μας έκπληξη και πικρία όλων των Ελλήνων, και ιδιαίτερα όσων ζουν στην αγκαλιά του Δίου, της Βεργίνας, της Πέλλας, των Σταγείρων, της Αμφίπολης, για το γεγονός της επί 21 έτη αποθήκευσης (απόσυρσης) του ανδριάντα αυτού σε παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη στου Ζωγράφου, διαδέχεται η προσδοκία πως πολύ σύντομα θα βρεθεί ο κατάλληλος χώρος όπου θα ανεγερθεί ο μέγιστος των Ελλήνων, ώστε από το κέντρο της πρωτεύουσας να εκπέμπει μηνύματα ενότητας, δύναμης και αισιοδοξίας, ως το ισχυρότερο σύμβολο του οικουμενικού ελληνισμού”.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ τόνισε στη “Μ” ότι είναι αδικαιολόγητη η καθυστέρηση του δήμου Αθηναίων να βρει χώρο για τον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές άλλες περιοχές να τον φιλοξενήσουν. “Αν δεν προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες ο δήμος Αθηναίων, η ΠΕΔ-ΚΜ θα κινητοποιήσει όλους τους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν μπορεί να μην αξιοποιούμε τέτοια έργα όταν οι Σκοπιανοί κλέβουν την ιστορία, τα σύμβολα και τα μνημεία της χώρας μας”, σχολίασε ο κ. Κυρίζογλου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, απέστειλε επιστολή προς τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη δηλώνοντας τη στήριξή του στο αίτημα του προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρου Κυρίζογλου. “Προκαλεί θλίψη η αδιάφορη αντιμετώπιση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και αν ο δήμος Αθηναίων δεν προχωρήσει στην αξιοποίησή του, εκφράζουμε την επιθυμία να τον φιλοξενήσουμε στην πόλη μας, την πρωτεύουσα της Λέσβου”, τονίζει ο κ. Γαληνός.

Της Φανής Σοβιτσλή, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Μοιραστείτε το άρθρο!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
Τι θα ψηφίσετε στις προσεχείς εθνικές εκλογές;;;:
Σαν Σήμερα (16 Ιανουαρίου)
  • 1829: Ελληνικός στολίσκος κυριεύει δύο τουρκικές κανονιοφόρους στο λιμάνι της Πρέβεζας.
  • 1878: Εθελοντικά σώματα από την ελεύθερη Ελλάδα εισέρχονται στην Κεντρική Θεσσαλία.
  • 1943: Το αντιτορπιλικό "Βασίλισσα Όλγα" βυθίζει ιταλικό πετρελαιφόρο στην Αδριατική.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved