Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

Προκαλεί ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου: Ο Ελγιν έφερε νόμιμα τα Μάρμαρα, δεν τα επιστρέφουμε στην Ελλάδα!!!

GPapado
Αναρτήθηκε από: GPapado
Ημηρομηνία ανάρτησης: Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014, 23:00
Κατηγορία: Αρχαία Ελλάδα
Με τον πιο κατηγορηματικό και κυνικό τρόπο ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ τόνισε την Παρασκευή στα βρετανικά ΜΜΕ πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της London Evening Standard, ο κ. ΜακΓκρέγκορ απορρίπτει τις προσπάθειες που γίνονται εσχάτως από την ελληνική κυβέρνηση, την Αμάλ Κλούνεϊ και την UNESCO για να επιστραφούν τα Γλυπτά στον φυσικό τους χώρο.

Μιλώντας στους Βρετανούς δημοσιογράφους, επανέλαβε την πάγια θέση του μουσείου ότι αυτά περιήλθαν στην κατοχή του από τον λόρδο Έλγιν, που ενήργησε με νόμιμο τρόπο στις αρχές του 19ου αιώνα, και ότι η παρουσία τους στο Βρετανικό Μουσείο ήταν «μέγιστο δημόσιο όφελος» για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, περίπου το 1/3 των μαρμάρινων ανάγλυφων που κοσμούσαν τον ναό του Παρθενώνα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο και άλλα τόσα στην Αθήνα. Ο κ. ΜακΓκρέγκορ σημειώνει: «Πάρα πολλά δεν υπάρχουν πια. Οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης της καλλιτεχνικής οντότητας, πολλώ δε μάλλον αν τα επιστρέψουμε στο ερειπωμένο κτίριο από το οποίο προήλθαν».

Μιλώντας στους Times, o MακΓκρέγκορ επισήμανε πως είναι ανοιχτός για συζητήσεις με την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι οι Έλληνες δεν θα προβάλουν το επιχείρημα πως είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των Μαρμάρων. «Αν συμβεί αυτό, τότε οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα Γλυπτά δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο χρησιδανείου, ενώ, έτσι και αλλιώς, οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται για τον δανεισμό τους ούτως ή άλλως, σημειώνει το άρθρο. «Αυτό είναι λυπηρό, διότι αυτά τα Γλυπτά ανήκουν σε όλους. Είναι σημαντικό να μπορεί να τα δει κανείς σε διαφορετικά σημεία».

Επιπροσθέτως, ο ΜακΓκρέγκορ σημείωσε πως τα έργα, επίσημα, δεν ανήκουν στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά στο Βρετανικό Μουσείο, που είναι ο διαχειριστής και ο νόμιμος υπόχρεος έναντι του κοινού.
Μοιραστείτε το άρθρο!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
Σας αρέσει η εμφάνιση του νέου μας site;;;:
Σαν Σήμερα (20 Νοεμβρίου)
  • 1821: Πρώτη Εθνική Συνέλευση, αρχικά στο Άργος και εν συνεχεία στην Επίδαυρο.
  • 1912: Συνάπτεται 15ήμερη ανακωχή μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας, η οποία εκπροσωπούσε και τις κυβερνήσεις Σερβίας και Μαυροβουνίου.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved