Σύντομα Διαθέσιμο!
Ροή Ειδήσεων
«Αριστουργήματα καμωμένα από χέρι που είχε την αίσθηση της καλλιτεχνικής αρτιότητας»

«Αριστουργήματα καμωμένα από χέρι που είχε την αίσθηση της καλλιτεχνικής αρτιότητας»

Στην Αμφίπολη, οι αρχαιολόγοι παλεύουν να βρουν τις απαντήσεις στους σκοτεινούς δαιδάλους της ιστορίας. Οι καλλιτέχνες όμως ήδη βλέπουν το φέγγος από την ομορφιά των πρώτων ευρημάτων. «Συγκλονίστηκα όταν είδα τις εικόνες από την ανασκαφή. Οι δύο αντιμέτωπες σφίγγες δημιουργούν ένα είδος μαγνητισμού μεταξύ τους. Αλλωστε, αυτό το μυθικό πλάσμα ενσάρκωνε τη σοφία, τη δύναμη και το μυστήριο, αποπνέοντας μια τρομερή αύρα», λέει η Αφροδίτη Λίτη, που υπήρξε για 22 ολόκληρα χρόνια μουσειακή γλύπτρια, προτού διδάξει στην ΑΣΚΤ. Εργάστηκε επίσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για τη συντήρηση, την ανάδειξη και την παρουσίαση των γλυπτών.

«Για έναν σύγχρονο γλύπτη, ο θαυμασμός γίνεται ισχυρότερος αν αναλογιστεί την επινοητικότητα των αρχαίων καλλιτεχνών, τη μαστοριά τους, που φαίνεται ακόμη και στις ελάχιστες λεπτομέρειες, την έγνοια τους για την ομορφιά που είναι ολοφάνερη στις σφίγγες της Αμφίπολης, αλλά και σε ταπεινά αντικείμενα που έχω μελετήσει. Ακόμη όμως και αν κάποιος εστιάσει στον περίβολο και στην εκπληκτική του ορθομαρμάρωση, θα αισθανθεί το μεγαλείο της τέχνης αυτής και τη συμπύκνωση των καλλιτεχνικών επιτευγμάτων της περιόδου. Μελετώντας τα, αντιλαμβάνεται τον πλούτο των γνώσεων, τις κατακτήσεις των ανθρώπων που κατασκεύασαν το μνημείο. Η ανακάλυψη αποδεικνύει για άλλη μία φορά την προνομιακή θέση των Ελλήνων καλλιτεχνών, που έχουν αυτόν τον συνεχή και δημιουργικό διάλογο με το παρελθόν. Είμαστε μπροστά σε σπαράγματα, φανταζόμαστε όμως ολόκληρη την εικόνα και αισθανόμαστε ευγνώμονες για τη σπάνια τύχη να αντικρίζουμε αυτή την ομορφιά», τονίζει.

Ο γλύπτης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, συνταξιούχος ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ, έχει διδάξει γυψοτεχνία και χαλκοχυτική. Αυτή την περίοδο σχεδίασε ένα μνημείο για τους πεσόντες Αρκάδες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο θα έχει την εμβληματική φιγούρα ενός λέοντα. Για τις ανάγκες της κατασκευής μελέτησε προσεκτικά τόσο τον Λέοντα της Χαιρώνειας όσο και το Λιοντάρι της Αμφίπολης: «Πρόκειται για γλυπτά αριστουργηματικά, καμωμένα από ένα χέρι που είχε την αίσθηση της καλλιτεχνικής αρτιότητας. Αισθάνομαι ότι επιτέλους θα λυθεί το αίνιγμα του λιονταριού που μελέτησα και θα πάρει τη θέση του στην ιστορία», υπογραμμίζει.

Περιμένοντας να δούμε τι θα φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος αισθάνεται μεγάλη συγκίνηση. Εχει αγγίξει αρχαία γλυπτά και αντικείμενα, τόσο στις ανασκαφές του μετρό της Αθήνας όσο και στην αρχαία Ελεύθερνα και στην Κω. Ωστόσο, έχει και ιδιαίτερη σχέση με την Αμφίπολη: «Περνούσα συχνά από εκεί, επισκεπτόμουν το μουσείο και στεκόμουν μπροστά από τον Λέοντα. Καταλάβαινα ότι κρύβει πιο πολλά απ’ όσα φανερώνει. Βλέποντας τις μορφές των σφιγγών, αυτά τα απόκοσμα πλάσματα με το λιτό και επιβλητικό σχέδιό τους και τα πλατιά τους επίπεδα, ας αφήσουμε να παρασυρθεί η ψυχή μας στα αξεδιάλυτα αινίγματά τους. Αν δεχτούμε ότι και ένα μόνο συντρίμμι της αρχαίας αυτής εποχής έχει τη σημασία του, φανταστείτε πόσο σημαντικό είναι το εύρημα αυτό. Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο γλυπτικής και αρχιτεκτονικής. Εχω τη συγκίνηση που μας μεταδίδει κάθε θραύσμα ελληνικό που αποκαλύπτεται μέσα από το χώμα της πατρίδας, βαθιά θαμμένο, βαθιά ριζωμένο».
Δημοσκόπηση
Σας αρέσει η εμφάνιση του νέου μας site;;;:
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved