ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ SITE
Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

Ανακάλυψη νεολιθικής οικίας με ολόκληρο τον οικιακό εξοπλισμό

Λυκάων Απόλλωνος
Αναρτήθηκε από: Λυκάων Απόλλωνος
Ημηρομηνία ανάρτησης: Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014, 14:00
Κατηγορία: Αρχαία Ελλάδα
Ένα αγροτικό σπίτι, ηλικίας 6.000 ετών, με όλο τον οικιακό εξοπλισμό του σε άριστη κατάσταση στη θέση όπου τον άφησαν οι ένοικοι λίγο προτού καταστραφεί από τη φωτιά, ήρθε στο φως στη Σωσάνδρα της Αριδαίας, κοντά στην Πέλλα της Δυτικής Μακεδονίας, προσφέροντας πολύτιμες και μοναδικές πληροφορίες για την αρχιτεκτονική και την οργάνωση ενός σπιτιού στο τέλος της νεολιθικής εποχής.

Αφορμή για την ανακάλυψη των οικοδομικών λειψάνων ήταν ένα έργο υποδομής, η διάνοιξη της αύλακας του κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τη Σωσάνδρα στην Αριδαία. Η ανασκαφή άρχισε τον Μάρτιο και σύντομα αποκαλύφθηκε ένα σχεδόν πλήρες πλέγμα από πασσαλότρυπες που έδωσαν τη μορφή, τη διαρρύθμιση και την οργάνωση της οικοδομής. Είναι ένα ορθογώνιο, πασσαλόπηκτο κτίριο, επιφάνειας 58 τ.μ., με σκελετό από πασσάλους και τοίχους από πλέγμα κλαδιών και καλαμιών που είχαν επαλειφθεί με πηλό.

Έχει τριμερή διάρθρωση, με δύο φούρνους ανάμεσα στους οποίους υπάρχει χώρος συγκέντρωσης και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, είσοδο προς τον Νότο και δάπεδα καλυμμένα με ψαθιά. Οι μυλόπετρες, οι τριπτήρες και οι αποθηκευτικοί λάκκοι που βρέθηκαν μαζί με το πλήθος των πήλινων αγγείων και λίθινων εργαλείων υποδηλώνουν εμμέσως την καλλιέργεια και επεξεργασία των σιτηρών στο τέλος της νεολιθικής εποχής. Το σπάνιο είναι ότι τα ευρήματα έμειναν ανέπαφα μέχρι σήμερα όπως τα άφησαν οι μακρινοί τους ένοικοι.

Τα Νέα

Σημείωση
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας του "Έλευσις Ελλήνων" παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου, GPapado με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στο E-mail: [email protected] για τυχόν παράπονα ή απορίες.

Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Ενημερώνουμε εκ των προτέρων πως για κάθε φραστική επίθεση ή απειλητική διάθεση θα ενημερώνεται άμεσα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα βγάλει το καλοκαίρι;;;:
Σαν Σήμερα (5 Απριλίου)
  • 623: Ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος κατατροπώνει τους Πέρσες στην Ατροπατηνή και τους αναγκάζει να εκκενώσουν την Μικρά Ασία.
  • 1192: Επανάσταση της Κύπρου κατά των Λατίνων.
  • 1801: Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν τον νεομάρτυρα Γεώργιο από την Έφεσο.
  • 1821: Οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον Γ. Μαυροκορδάτο στην Κωνσταντινούπολη.
  • 1897: Η Τουρκία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ελλάδος.
  • 1944: Γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν 270 κατοίκους της κοινότητος Κλεισούρας της Καστοριάς.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved