Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

Κομμός: Ένα Μινωικό λιμάνι 3.650 ετών

Λυκάων Απόλλωνος
Αναρτήθηκε από: Λυκάων Απόλλωνος
Ημηρομηνία ανάρτησης: Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015, 19:00
Κατηγορία: Αρχαία Ελλάδα
Παρουσίαση του έργου «Μελέτη Ανάπτυξης και Συντήρησης του Αρχαιολογικού Πάρκου Κομμού» στα Πιτσίδια Φαιστού την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 18:30 στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιτσιδίων Ματάλων, από το διακεκριμένο Καθηγητή Αρχιτέκτονα James Stratis Διευθύνοντα Συμβούλου του Ιδρύματος για την «Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος του Κομμού».

Την παρουσίαση θα χαιρετίσει η Δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη. Την παρουσίαση διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Φαιστού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πιτσιδίων Ματάλων.

Στην συνεχιζόμενη αναπτυξιακή προοπτική του ενοποιημένου αρχαιολογικού πάρκου του Κομμού μετά από τις συναντήσεις της Δημάρχου Φαιστού με τον υπεύθυνο των ανασκαφών στην περιοχή καθηγητή Joseph Shaw του Πανεπιστημίου του Τορόντο και την αρχαιολόγο Maria Shaw σύζυγο του Joseph, η οποία είναι Ελληνικής καταγωγής, έρχεται να προστεθεί η Παρουσίαση για την Νέα Μελέτη που θα εκπονηθεί με την συνεργασία του Αρχιτέκτονα James Stratis και των διακεκριμένων αρχαιολόγων και μελετητών.
Η προτεινόμενη μελέτη που θα παρουσιαστεί αποσκοπεί:

Στην προστασία του αρχαιολογικού πάρκου (διευθέτηση περιμετρικών πρανών, διευθέτηση – αποστράγγιση όμβριων υδάτων, προστασία από προσχώσεις),
Στην ανάδειξη και την παρουσίαση των μνημείων στο κοινό μέσω: της διαμόρφωσης οδεύσεων – διαδρομών, του εξοπλισμού με πληροφοριακές πινακίδες και σημάνσεις, της διαμόρφωση χώρων πρασίνου και της συνολικής αναδιαμόρφωσης του αρχαιολογικού τοπίου.

Στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών με την κατασκευή κτιρίου υποδοχής και τη διαμόρφωση εισόδων.
Κομμός Μινωικό Λιμάνι

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Joseph and Maria Shaw έχουν λάβει το Χρυσό μετάλλιο για την προσφορά τους και τα επιτεύγματα τους από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής, τον Ιανουάριο του 2006.
Η μινωική πόλη Κομμός ήταν το λιμάνι της αρχαίας Φαιστού από το 1650 ως το 1250 π.Χ. περίπου. Ο αρχαιολογικός χώρος του Κομμού τοποθετείται από τον καθηγητή Shaw σε ένα ιστορικό μινωικό τρίγωνο που σχηματίζουν ο Κομμός με τη Φαιστό και την Αγία Τριάδα. Αναφορικά με τις ανασκαφές σημειώνεται ότι οι εργασίες ξεκίνησαν το 1976 και συνεχίζονται έως σήμερα.

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη της πόλης παρατηρείται στην μέση και ύστερη Μινωική περίοδο, ωστόσο ο αρχαίος Κομμός συνέχισε να κατοικείται μέχρι τα Ρωμαϊκά χρόνια. Οι ανακαλύψεις στην περιοχή του Κομμού περιλαμβάνουν τον μινωικό λιμενικό οικισμό και πολλά διαδοχικά κτίρια δημοσίου χαρακτήρα, που πιθανότατα να ήταν αποθήκες ή νεώρια, και χρησίμευαν για τη φύλαξη και προστασία των πλοίων της Φαιστού.
Μοιραστείτε το άρθρο!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
Τι θα ψηφίσετε στις προσεχείς εθνικές εκλογές;;;:
Σαν Σήμερα (14 Ιανουαρίου)
  • 1822: Το φρούριο της Ακροκορίνθου παραδίδεται στους Έλληνες.
  • 1878: Οι Κρητικοί υψώνουν την Σημαία της Επαναστάσεως στο χωριό Σερβιλί Χανίων.
  • 1920: Το Ανώτατο Συμβούλιο της Συνδιασκέψεως Ειρήνης στο Παρίσι αποδέχεται το σύμφωνο Τιτόνι-Βενιζέλου.
  • 1943: Φονεύεται από τους Ιταλούς ο Τχης Ιωάννης Τσιγάντες.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved