Σύντομα Διαθέσιμο!
Κ.Περιστέρη: "Ο τάφος δεν είναι ρωμαϊκός - Αυτοί που τα διαδίδουν εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα"

Κ.Περιστέρη: "Ο τάφος δεν είναι ρωμαϊκός - Αυτοί που τα διαδίδουν εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα"

Μιλώντας στην εφημερίδα της Ομογένειας «Νέος Κόσμος», η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, τόνισε πως «αποκλείεται ο τάφος να είναι ρωμαϊκός, το λέω με ακρίβεια αυτό, το οποίο βγαίνει από τα στοιχεία της ανασκαφής. Πρόκειται για παραφιλολογίες και απωθημένα ορισμένων ανθρώπων, που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».

Αναφερόμενη στα έως τώρα ευρήματα η κα Περιστέρη τονίζει πως δεν έχει σημασία ποιος είναι ο «ένοικος» του τάφου και τονίζει πως τοπ σημαντικό είναι ότι «τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ». Συγκεκριμένα είπε «Πάντως, δεν έχει σημασία ποιος η ποιοι είναι οι "ένοικοι" του ταφικού συγκροτήματος, όλο το μνημείο είναι σημαντικό και μας δίνει πληροφορίες για την εποχή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δεν ξέρουμε ακόμη τι κρύβει μέσα το συγκρότημα, αλλά τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ. Πάντως, θα ήθελα να τονίσω ότι η περιοχή της Αμφίπολης παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, εδώ βρίσκονται στοιχεία από τα αρχαϊκά χρόνια με την αρχαϊκή νεκρόπολη δίπλα στο ταφικό συγκρότημα και πολλά άλλα ευρήματα από την αρχαία Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται στο τοπικό Αρχαιολογικό μουσείο.

Η Αμφίπολη υπήρξε κατά την αρχαιότητα από τις σημαντικότερες ελληνικές πόλεις. Όσον αφορά το χρονικό περιθώριο του έργου, ελπίζω μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως και νωρίτερα, να έχουμε νέα. Θέλω να τονίσω την άριστη συνεργασία και συμπαράσταση του Υπουργείου Πολιτισμού και ότι δεν έχω δεχθεί πιέσεις από κανένα. Αυτά που γράφονται και ακούγονται δεν ευσταθούν».

«Πρόκειται για ένα σημαντικό ταφικό συγκρότημα, το οποίο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, δηλαδή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το 325- 300 π. Χ. Αυτά είναι τα στοιχεία που δίνει με ακρίβεια η αρχαιολογική σκαπάνη. Δεν ξέρουμε τι άλλο έχει μέσα, αλλά τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί έως τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε καινούργια πράγματα τα οποία μας εκπλήσσουν και συγκινούν. Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια την αίσθηση που είχαμε μόλις αντικρίσαμε τις ολόσωμες Καρυάτιδες πριν από μερικές ημέρες που είναι σημαντικά έργα τέχνης, σμιλεμένα από μάρμαρο Θάσου».

Τέλος υποσχέθηκε προς του Ελληνες της ομογένειας ότι όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Αμφίπολη θα επισκεφθεί την Αυστραλία και θα δώσει διάλεξη για τους Έλληνες και τους ξένους για όλο το χρονικό της ανασκαφής με όλες τις λεπτομέρειες και αναλυτικά στοιχεία.
Δημοσκόπηση
Σας αρέσει η εμφάνιση του νέου μας site;;;:
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved