Σύντομα Διαθέσιμο!
Επικοινωνία
Καλώς Ήλθατε στο Έλευσις Ελλήνων,
ένα site αυστηρά μόνο για Έλληνες!

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ροή Ειδήσεων

Ο Μέγας Αλέξανδρος "πιθανότατα θαμμένος" στη δεύτερη αλληλουχία θαλάμων του Τύμβου Καστά! ΕΝΑΡΞΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ!

31 Ιούλ, 19:00
από GPapado
Εκτύπωση Άρθρου
Παλαιότερα είχε επισημανθεί σε άρθρο μας η πιθανή ύπαρξη μιας δεύτερης πύλης στα βορειοδυτικά του Τύμβου.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο ενδεχόμενο της ύπαρξης και δεύτερης εισόδου βορειοδυτικά του μνημείου είχε καταλήξει παλαιότερα και το Πανεπιστήμιο Πατρών σύμφωνα με μελέτη την οποία διεξήγαγε το 1998. Για όσους έχουν επισκεφτεί τον Τύμβο, είναι το σημείο πίσω ακριβώς από το πύλη του εργοταξίου, εκεί που είναι και το φυλάκιο εισόδου (βλέπε παραπάνω εικόνα).

Για το θέμα αυτό ο καθηγητής κ. Λάζαρος Πολυμενάκος δήλωσε σε σχετικό ρεπορτάζ στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, στις 5 Οκτωβρίου 2014, τα παρακάτω πολύ αποκαλυπτικά λόγια:

«Στη δημοσίευση του 2004 είχαν ήδη επισημανθεί οι σημαντικότερες γεωφυσικές «ανωμαλίες» και η σχέση τους κυρίως με πιθανές ανθρωπογενείς δομές στο εσωτερικό του λόφου. Ωστόσο, η συσσωρευμένη εμπειρία στην εφαρμογή της σεισμικής τομογραφίας (αλλά και η σύγχρονη τεχνολογία) παρέχει τη δυνατότητα να δω την εικόνα «με άλλο μάτι». Και πέρα από πιθανούς τάφους, να αντιληφθώ στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη δομή και την ευστάθεια του λόφου, στοιχεία κρίσιμα για την πολύ δύσκολη ανασκαφική προσέγγιση του εσωτερικού του. Συνθέτοντας εκ νέου τα παλαιά στοιχεία, και τις ήδη υπάρχουσες ενδείξεις, διαμορφώνω μια νέα ολοκληρωμένη ερμηνεία. Σε πιο απλοποιημένη μορφή, διαμορφώνεται η παρακείμενη τρισδιάστατη εκτιμώμενη εικόνα του εσωτερικού του λόφου (παρακάτω εικόνα), αποτέλεσμα επίπονων προσπαθειών και κριτικής συνθετικής σκέψης.



Η εικόνα είναι πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα. Αποκαλύπτει τη διαμόρφωση του φυσικού εδάφους από τους κατασκευαστές του μνημείου, ώστε να μπορεί αυτό να δεχθεί τις κατασκευές που έχουν σχεδιάσει να τοποθετήσουν εκεί και να τις «προστατεύει». Διαμορφώνουν (όχι πολύ βαθιά) ορύγματα τα οποία σε κάποια σημεία τους θα φιλοξενήσουν ταφικές ή άλλες κατασκευές και μετά θα αποτελέσουν «δρόμους» προσπέλασης από και προς αυτές. Οι δρόμοι αυτοί επιλέγονται να προσπελάζουν το εσωτερικό ο ένας από το νότο, ο άλλος από τα βορειοδυτικά. Ο λόγος για τους προσανατολισμούς αυτούς θα πρέπει να είναι σημαντικός τόσο από την άποψη του συμβολισμού, όσο και της λειτουργικότητας και της κατασκευαστικής αρτιότητας.

Οι κατασκευές στο εσωτερικό ολοκληρώνονται και στη συνέχεια καλύπτονται από ένα επίχωμα με διαστάσεις και όγκο ανάλογο της έκτασης που καταλαμβάνουν οι κατασκευές στη βάση του λόφου. Αλλά φυσικά και για να δημιουργηθεί ένα μνημείο που θα συμβολίζει τη σημασία του περιεχομένου του. Και, βεβαίως, το όλο συγκρότημα να είναι «ευσταθές» και ανθεκτικό σε εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις και επιβαρυντικούς παράγοντες στο πέρασμα του χρόνου».

Με λίγα λόγια ο κ. Πολυμενάκος εντοπίζει δύο δρόμους προσπέλασης προς το θαμμένο κάτω από τόνους άμμου, ταφικό μνημείο. Ο ένας είναι αυτός που ανασκάπτεται και ο δεύτερος είναι στα βορειοδυτικά στο σημείο που προσδιορίσαμε.

Πόσο πιθανό είναι να υπάρχει η δεύτερη πύλη εισόδου;

Καταφεύγοντας στις αεροφωτογραφίες από το βίντεο που έχει δημοσιεύσει το ENA CHANNEL ένας καλός παρατηρητής θα διαπιστώσει ότι ενώ περιμετρικά του λόφου και κατά μήκος του μαρμάρινου περιβόλου, έχει σκαφτεί ο λόφος και από την εσωτερική πλευρά κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει στην βορειοδυτική πλευρά του Τύμβου, όπου εκεί σταματάει απότομα. Είναι πολύ πιθανό ήδη να έχει εντοπιστεί η άκρη κάποια λίθινης κατασκευής, όπως εξάλλου συνέβη και στην νότια πλευρά, εκεί που εντοπίστηκε η πύλη με την σφίγγα.

Στις αεροφωτογραφίες φαίνεται πολύ καθαρά ότι έχει σταματήσει στο σκάψιμο περιμετρικά του Τύμβου και το τμήμα της βορειοδυτικής πλευράς έχει μείνει ανέπαφο, αναμένοντας την συνέχεια της ανασκαφής από εκεί την πλευρά. Δεν θα μας ξαφνιάσει καθόλου αν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση και εντοπιστεί μια πύλη, η οποία ίσως και να μην έχει κανένα διάκοσμο ή κάποιο άλλο διακριτικό – σκόπιμα για να μην τραβάει την προσοχή – και να είναι τελικά η κύρια είσοδος που θα οδηγήσει στην λύση του μυστηρίου και στις απαντήσεις που όλοι διψάμε να μάθουμε.





Στις παραπάνω δύο φωτογραφίες φαίνεται καθαρά ότι ενώ έχει γίνει αποχωμάτωση του λόφου εσωτερικά του περιβόλου, το βορειοδυτικό σημείο το άφησαν ανέπαφο.

Γιατί το ΥΠΠΟΑ δεν έδωσε στοιχεία από την διασκόπηση αυτής της περιοχής;

Παρακάτω μπορούμε να δούμε τι έχει δοθεί στην δημοσιότητα μέχρι στιγμής από την νέα ηλεκτρική διασκόπηση που έφερε εις πέρας το Πανεπιστήμιο.



Νέα αλληλουχία ανηφορικών θαλάμων στον Τύμβο Καστά

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας (Εδώ και ένα μήνα έχει ολοκληρωθεί η τομογραφία του Τύμβου Καστά - Πληροφορίες αναφέρουν για δύο ακόμη εισόδους!), μια νέα αλληλουχία θαλάμων φαίνεται να εντοπίστηκε στη δεύτερη είσοδο του ταφικού μνημείου (βλέπε φωτογραφία παρακάτω). Οι πληροφορίες μιλούσαν για νέους θαλάμους που παρουσιάζουν κάποια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τους προηγούμενους, καθώς είναι ανηφορικοί σε αντίθεση με τους θαλάμους που έχουν ήδη ανασκαφεί κι έχουν κατηφορική κλίση.



ΣΟΚ: Στους θαλάμους αυτούς είναι πιθανότατα θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος

Οι ίδιες πηγές, που μας είχαν μεταφέρει πολύ εύστοχα στις 18 Δεκ. 2014 ότι ο σκελετός που είχε βρεθεί στην Αμφίπολη ανήκει σε γυναίκα 54 ετών (βλέπε ανάρτηση: Σε γυναίκα 54 ετών ανήκει ο σκελετός της Αμφίπολης - Είναι η Ολυμπιάδα;), μόλις τώρα μας πληροφόρησαν ότι στην αλληλουχία θαλάμων πίσω από το φυλάκιο της αστυνομίας (βλέπε παρακάτω φωτογραφία) είναι θαμμένος ο Μέγιστος των Μεγίστων, ο Μέγας Αλέξανδρος!  

Όλα αυτά βέβαια μένει να τα επιβεβαιώσει ή να τα αποκλείσει η ανασκαφή!! Μέχρι τότε υπομονή!



Η ομάδα ειδήσεων του amfipolinews.blogspot.gr

Πληροφορίες από
xronometro.com, empedotimos.blogspot.gr


  Κατηγορίες   Πηγές
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας του "Έλευσις Ελλήνων" παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου, GPapado με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στο E-mail: [email protected] για τυχόν παράπονα ή απορίες.

Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.
loading...

Στην ίδια κατηγορία

Σχόλια

Επικαιρότητα

Δείτε επίσης

Δημοφιλέστερα

Δημοσκόπηση

Θέλετε να γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβρη-Οκτώμβρη;;;
Εκπομπές με τον Γεώργιο Ρεντετάκο

Σαν Σήμερα

  • 1185
    Ο νορμανδικός στρατός φθάνει στη Θεσσαλονίκη και αρχίζει την πολιορκία της.
  • 1628
    Οι Τούρκοι θανατώνουν στη Θεσσαλονίκη τον νεομάρτυρα Αββακούμ.
  • 1684
    Παραδίδεται η Λευκάδα από τον τούρκο διοικητή Μπεκήρ Αγά στον Ενετό Δελλαδέτσιμα.
  • 1803
    Αποτυχημένη πολιορκία του Γυθείου από τους Τούρκους.
  • 1826
    Δύναμη Ελλήνων και φιλελλήνων κατατροπώνουν τις πολυάριθμες τουρκικές δυνάμεις του Κιουταχή στην μάχη του Χαϊδαρίου.
  • 1921
    Αρχίζει η διάβαση του νοτίου κλάδου του Σαγγαρίου ποταμού.
  • 1964
    Η Κυπριακή κυβέρνηση αναλαμβάνει με την Εθνική Φρουρά την προληπτική εκκαθάριση του τουρκικού προγεφυρώματος Μανσούρας.

Φίλοι - Συνεργάτες