ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ SITE
Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

Να καλλιεργήσω ιπποφαές; το θαυματουργό δένδρο που, όπως λέει ο θρύλος, θεράπευε τα άρρωστα άλογα των στρατευμάτων του... Μεγάλου Αλεξάνδρου!

GPapado
Αναρτήθηκε από: GPapado
Ημηρομηνία ανάρτησης: Tρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015, 17:00
Κατηγορία: Αρχαία Ελλάδα
«Κάνοντας κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, μπορείς να πετύχεις», πιστεύει ο Αντώνης Μπουζάκης, ο οποίος αποφάσισε να καλλιεργήσει το θαυματουργό δένδρο που, όπως λέει ο θρύλος, θεράπευε τα άρρωστα άλογα των στρατευμάτων του...

Ιδιοκτήτης εταιρίας πληροφορικής κι ενός μικρού πάρκου φωτοβολταϊκών, κατάλαβε ότι η κρίση θα φέρει δύσκολα χρόνια για τη δουλειά του. Έχοντας μεγαλώσει στην Κρήτη, ο χώρος της καλλιέργειας δεν του ήταν κάτι άγνωστο. «Μου αρέσει και η δημιουργικότητα. Επειδή η δουλειά μου στην πληροφορική είναι απαιτητική, έψαξα για κάποιο είδος που δεν θα απαιτούσε διαρκή παρουσία μου και φροντίδα και κατέληξα στο ιπποφαές».

Πρόκειται για ένα φυτό οι καρποί του οποίου περιέχουν βιταμίνη C, Ε, Β, λιπαρά οξέα κι έχουν, αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση και χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα διατροφής και συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων. Τα τελευταία χρόνια το ιπποφαές είναι αρκετά δημοφιλές και στην Ελλάδα.

Έτσι, ο κύριος Μπουζάκης αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, βάζοντας σε ένα κτήμα 17 στρεμμάτων στο Ζαγκλιβέρι, έξω από τη Θεσσαλονίκη, 2.000 φυτά. «Όταν ξεκινήσαμε, δεν υπήρχε καλή πληροφόρηση με αποτέλεσμα να δυσκολευτούμε στην επιλογή των φυτών. Σήμερα είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα. Αγοράσαμε τα φυτά προς 5 ευρώ το ένα ενώ σήμερα βρίσκονται και με 2,5 - 3 ευρώ. Ένα μεγάλο έξοδο είναι στην περίφραξη, καθώς τα ζώα τρων το ιπποφαές».

Πέρσι τα φυτά, που στο μεταξύ έγιναν δένδρα (το ιπποφαές φτάνει μέχρι 2,80 - 3 μέτρα), έβγαλαν τον πρώτο καρπό. «Το πρόβλημα είναι η συλλογή. Ο καρπός είναι μικρός και έχει αγκάθια. Δεν υπάρχει μηχανικό μέσο που να βοηθάει, οπότε προσπαθούμε να φτιάξουμε μια πατέντα. Ο καρπός είναι περίπου όσο ένα μικρό κουκούτσι ελιάς!»

Και μετά; Τι γίνεται; Πού διατίθεται το ιπποφαές για μεταποίηση; «Ερχόμενοι σε επαφή με τις ελληνικές εταιρίες που έχουν παραγωγή σκευασμάτων ιπποφαούς ανακαλύψαμε ότι το προϊόν δεν είναι ελληνικό αλλά έρχεται από την Κίνα, σε πολύ χαμηλή τιμή, την οποία, φυσικά, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε. Ήδη συζητούμε για να μπούμε στην αγορά της βόρειας και της δυτικής Ευρώπης, που είναι έτοιμη. Εκεί έχουν καλλιέργειες, αλλά το κλίμα τους δεν ευνοεί μια ποιότητα σαν εκείνη των μεσογειακών κλιμάτων. Η διατροφική αξία των προϊόντων που παράγονται εδώ είναι πολύ υψηλότερη».

Όσο για την απόδοση, μετά από 4 χρόνια, όταν η παραγωγή θα φτάσει σε επίπεδο 100%, στρεμματικά θα είναι στα 700 - 800 κιλά. Πουλώντας τον καρπό χωρίς τυποποίηση, η τιμή κυμαίνεται από 3,5 - 5 ευρώ το κιλό. Με απλή αποξήρανση, χωρίς να απαιτείται μεγάλη επένδυση, η τιμή διπλασιάζεται. Ο Αντώνης Μπουζάκης δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον της παραγωγής του. «Στο χωριό μας κορόιδευαν στην αρχή, επειδή ήταν συνηθισμένοι στις γνωστές καλλιέργειες. Ωστόσο ξεκινήσαμε και πιστεύουμε στο διαφορετικό. Αυτό χρειάζεται αυτή τη στιγμή και μπορούμε να πετύχουμε».

Σημείωση
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας του "Έλευσις Ελλήνων" παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου, GPapado με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στο E-mail: [email protected] για τυχόν παράπονα ή απορίες.

Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Ενημερώνουμε εκ των προτέρων πως για κάθε φραστική επίθεση ή απειλητική διάθεση θα ενημερώνεται άμεσα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα βγάλει το καλοκαίρι;;;:
Σαν Σήμερα (20 Μαϊου)
  • 325: Έναρξη των εργασιών της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια.
  • 1067: Πεθαίνει ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ι΄ Δούκας. Στο θρόνο ανέρχεται η σύζυγός του Ευδοκία η Μακρεμβολίτισσα.
  • 1821: Οι Χρ. Καψάλης, Αθ. Ραζηκότσικας και Αν. Παπαλουκάς υψώνουν την Ελληνική Σημαία στο Μεσολόγγι και κηρύσσουν την Επανάσταση.
  • 1825: Ο Παπαφλέσσας πέφτει ηρωικά μαχόμενος στο Μανιάκι της Μεσσηνίας.
  • 1828: Ο φιλέλλην Άγγλος Πλοίαρχος Άστιγξ πεθαίνει συνεπεία τραύματος στο λοιμοκαθαρτήριο της Ζακύνθου.
  • 1833: Συνίσταται η Χωροφυλακή για την εμπέδωση της τάξεως και της ασφαλείας στο εσωτερικό της χώρας.
  • 1834: Σύσταση του "Αριστείου Αγωνιστών" με σκοπό την αναγνώριση και βράβευση των υπηρεσιών όσων αγωνίστηκαν κατά την Επανάσταση.
  • 1920: Ολοκληρώνεται η απελευθέρωση της Δυτικής Θράκης από τον Ελληνικό Στρατό.
  • 1941: Αεραποβατική έφοδος των Γερμανών στις περιοχές Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved