Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

Αρχαία ελληνική οικία και άλλες κατασκευές (Βίντεο)

GPapado
Αναρτήθηκε από: GPapado
Ημηρομηνία ανάρτησης: Tρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014, 18:00
Κατηγορία: Αρχαία Ελλάδα
Από τα σπήλαια με τις βραχοσκεπές, τα δέρματα των ζώων και τις άναρθρες κραυγές, έως την εμφάνιση των σπιτιών, των υφασμάτινων ενδυμάτων και της μουσικής υπάρχει μία απόσταση αιώνων μέσα από τους οποίους η τεχνολογία και η πρόοδός της προίκισε τον άνθρωπο με δυνατότητες να ζει με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση.

Του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει μακρινά ταξίδια, και να ανακαλύψει τις απολαύσεις της μουσικής, της τέχνης, και τα ευεργετήματα της άθλησης.

ΑΡΧΑΙΑ ΟΙΚΙΑ

Το κτίσιμο των σπιτιών, αλλά και των δημοσίων κτηρίων, κατά τους κλασικούς χρόνους σε πολλές πόλεις ακολουθούσε το Ιπποδάμμειο σύστημα που ακολουθούσε την εφαρμογή ενός ορθογώνιου συστήματος δρόμων με τάξη και κανονικότητα, ώστε να εξυπηρετούνται οι λειτουργίες της πόλης με τρόπο ορθολογικό.

Γενικά κατά τον 5ο και 4ο αιώνα, τα σπίτια τόσο στην πόλη όσο και στην εξοχή χτίζονταν με ψημένα τούβλα με πηλοκονίαμα ως συνδετικό υλικό επάνω σε πέτρινα θεμέλια.

Τα αρχαία ελληνικά σπίτια είχαν μεταξύ τους ορισμένα βασικά κοινά στοιχεία. Ένα κύριο τέτοιο στοιχείο ήταν το αίθριο, η εσωτερική αυλή. Η αυλή στο σπίτι ήταν η βασική πηγή φωτός για τα γύρω δωμάτια.

(...)

Ένα από τα βόρεια δωμάτια του ισογείου που άνοιγαν προς την αυλή ήταν ο οίκος, ο χώρος, δηλαδή, καθημερινής διαβίωσης της οικογένειας. Στη μέση του σκληρού πύλινου δαπέδου υπήρχε συνήθως μία ανοιχτή εστία, η φωτιά, γύρω από την οποία πιθανόν θα έτρωγε η οικογένεια.

Στη Σαντορίνη το 1.600 π.Χ. υπήρχαν τριώροφες οικίες των οποίων η ταράτσα ήταν καλυμμένη με πατημένο χώμα που εξασφάλιζε θερμομόνωση.

Στο ισόγειό της υπήρχαν αποθήκες τοφίμων, εργαστήρια, μαγειρείο και χώρος μυλωνά. Στον πρώτο όροφο υπήρχε δωμάτιο με αργαλειούς, μία αποθήκη σκευών και τροφίμων.

Τέλος, δεν έλειπε το αποχωρητήριο με χρήση σωλήνων αποχέτευσης και σιφωνίου.

(...)

ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ

Ο κάθετος αργαλειός με βάρη αποτελεί τον κύριο τύπο αργαλειού της κλασικής αρχαιότητας, αλλά ταυτόχρονα και της προϊστορικής εποχής στον ελλαδικό χώρο.

(...)

Η πάροδος του χρόνου επέφερε αναμφισβήτητα πολλές βελτιώσεις με την εξέλιξη των υλικών και την είσοδο του αυτοματισμού. Η βασική τεχνική ύφανσης, όμως, παραμένει η ίδια και υπάρχουν ακόμη αργαλειοί που παράγουν υφάσματα όπως παράγονταν στην αρχαιότητα.

ΥΔΡΑΥΛΙΣ

Αν και τα αγαπημένα όργανα ήταν η λύρα και ο αυλός, από τεχνολογική άποψη η ύδραυλις είναι ίσως το σημαντικότερο όργανο.

(...)

Από τα περιορισμένα ευρήματα, όπως αυτό που βρέθηκε στο Δίον, μολονότι απουσιάζει ο υδραυλικός μηχανισμός, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πολλά βασικά στοιχεία έχουν παραμείνει ίδια έως το εκκλησιαστικό όργανο των νεωτέρων χρόνων.

(...)

Κατοικία, ενδυμασία, μετακίνηση, μουσική, αθλητισμός είναι καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες που ικανοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα με τρόπο αξιοζήλευτο δημιουργώντας έναν θαυμαστό πολιτισμό ο οποίος υποστηριζόταν από ορθολογική σκέψη και ακμαία τεχνολογία που έδινε λύσεις σε προβλήματα και διευκόλυνε την καθημερινότητα.

Μοιραστείτε το άρθρο!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
Πιστεύετε ότι ο τάφος στην Αμφίπολη ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο;;;:
Σαν Σήμερα (28 Δεκεμβρίου)
  • 1667: Πλοιάρια που μετέφεραν Μανιάτες πλήττουν τουρκικά πλοία που πολιορκούσαν την Κρήτη.
  • 1826: Ο Γ. Καραϊσκάκης νικά τον Βελή αγά στην θέση "Ομέρ Εφέντι", κοντά στο Λιδωρίκι Φωκίδος.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved