Βυζαντινά Λουτρά Αγκίστρου: Η άγνωστη αλλά ζωντανή βυζαντινή πολυτέλεια και χλιδή

Αναρτήθηκε Από: Gpapado
Σχόλια
A- A+
Είναι αλήθεια ότι το παρεξηγημένο και κακοποιημένο - από όλες σχεδόν τις απόψεις - Βυζάντιο ήταν πολύ πιο κοσμικό, «υλιστικό» και «αμαρτωλό» από ότι τα συμβατικά ιστορικά βιβλία διδάσκουν.

Έτσι λίγοι σήμερα γνωρίζουν ότι η καθημερινή ζωή των βυζαντινών ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα, πολυτελής και «πικάντικη» από ότι η ζωή σε… ένα μοναστήρι ή στη μουντή και μονότονη πραγματικότητα ενός άχαρου μεσαιωνικού κάστρου!

Εξάλλου τα πολυτελή λουτρά δεν τα εφηύραν, ούτε τα τελειοποίησαν οι... οθωμανοί - όπως πιθανόν πολλοί αδαείς να νομίζουν και πολλοί "σύγχρονοι ιστορικοί" να θέλουν να πείσουν - οι οποίοι απλά τα βρήκαν έτοιμα!

Μέχρι πριν κάποια χρόνια ελάχιστοι ήταν εκείνοι (οι εκλεκτοί) που γνώριζαν την ύπαρξή τους. Τα βυζαντινά λουτρά στο χωριό Αγκιστρο Σερρών (50 χλμ. από τις Σέρρες) μπορεί να είχαν πίσω τους ιστορία πολλών αιώνων, μέχρι τα τελευταία χρόνια ωστόσο δεν είχαν αξιοποιηθεί.

Ωσπου ευτυχώς ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, τα λουτρά αναδείχτηκαν και ο κόσμος που τα επισκέπτεται άρχισε να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Τα βυζαντινά λουτρά του Αγκίστρου χρονολογούνται γύρω στο 950 και βρίσκονται δίπλα ακριβώς στο σύγχρονο ξενοδοχείο Hamam. Η αξία τους ήταν ήδη γνωστή από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους και συνέχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι και την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Λέγεται μάλιστα πως ο τοπικός μπέης και το χαρέμι του απολάμβαναν πολύ συχνά την ευεργετική δράση των νερών του. Παρότι μάλιστα πέρασαν δέκα ολόκληροι αιώνες, το λουτρό διατηρήθηκε όλα τα χρόνια σε πολύ καλή κατάσταση, έχει χαρακτηριστεί επισήμως μάλιστα ως «πολιτισμικό μνημείο».

Πέρα από το αυθεντικό βυζαντινό λουτρό, σήμερα έχουν χτιστεί και λειτουργούν και σύγχρονα χαμάμ σε παράπλευρο χώρο.

Τα νερά των λουτρών έρχονται μέσα από τα σπλάχνα της Γης, με την θερμοκρασία τους να διατηρείται σταθερή στους 40°C - 41°C.  

Η δράση τους έχει χαρακτηριστεί ιδανική για μια σειρά παθήσεων όπως ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δισκοπάθειες, μυαλγίες, δερματικές παθήσεις, ισχυαλγίες, οσφυαλγίες, μετατραυματικές φλεγμονές, χολολιθίαση και άλλες ακόμη.

Παρ' όλα αυτά, ακριβώς λόγω της υψηλής θερμοκρασίας τους θεωρείται πως αντεδείκνυνται για άτομα που πάσχουν από κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις όπως φλεβίτιδα, κιρσούς, καρδιακά νοσήματα ή ασταθή πίεση.

Τα λουτρά λειτουργούν συνεχώς, επτά ημέρες την εβδομάδα, και καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο βυζαντινός πύργος με το ρολόι. Χρονολογείται κι αυτός από τη βυζαντινή εποχή (950 μ.Χ), χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως παρατηρήτήριο και αργότερα επί Τουρκοκρατίας ως λαικό δικαστήριο φυλακή και τόπος απαγχονισμού.

Στις τέσσερις γωνίες του υπάρχουν ακόμη οι πέτρινες προεξοχές, από τις οποίες στηνόντουσταν οι αγχόνες για τις εκτελέσεις.
Φίλοι - Συνεργάτες
  • 1651: Ο βενετικός στόλος συντρίβει τον τουρκικό, σε ναυμαχία μεταξύ Πάρου, Φολέγανδρου και Νάξου.
  • 1771: Οι Τούρκοι θανατώνουν στην Αθήνα τον νεομάρτυρα Μιχαήλ Μπακνανά.
  • 1906: Αλβανίζοντες και οπαδοί της ρουμανικής προπαγάνδας δολοφονούν σε ενέδρα τον Μητροπολίτη Κορυτσάς Φώτιο.
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας!

Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]
© 2013 eleysis-ellinwn.gr all rights reserved - Web Hosting by Netplanet