Σύντομα Διαθέσιμο!
Επικοινωνία
Καλώς Ήλθατε στο Έλευσις Ελλήνων,
ένα site αυστηρά μόνο για Έλληνες!

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ροή Ειδήσεων

Καθηγητής της Οξφόρδης «αναστήλωσε» τη μουσική των Αρχαίων Ελλήνων. Ακούστε την...

12 Μάϊ, 10:00
από GPapado
Εκτύπωση Άρθρου
Τη μουσική της αρχαίας Ελλάδας συνέθεσε ο μουσικός και καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, Αρμάντ Ντανγκούρ. Χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως μαγικό, που μπορεί όμως να φαντάζει ξένο στα αυτιά του σύγχρονου ακροατή…

Η μουσική ήταν αναπόσπαστη με την πνευματική ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Συνόδευε τα επικά ποιήματα του Ομήρου, τις τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη. Τα κείμενα έχουν σωθεί, αλλά οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν αδύνατη την αναβίωση της μουσικής. Όμως ο Ντανγκούρ δεν εγκατέλειψε τις προσπάθειές του. Για να ανακαλύψει το ρυθμό της μουσικής, το μόνο που χρειάστηκε να κάνει ήταν να ακολουθήσει τον ρυθμό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.



Η λύρα και ο αυλός Τα όργανα που χρησιμοποιούνταν, όπως η λύρα και ο αυλός, ήταν γνωστά από κείμενα και αρχαιολογικά ευρήματα. Τα στοιχεία που βοήθησαν τη μελέτη του Ντανγκούρ ήταν 60 κείμενα που βρέθηκαν στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Γύρω στο 450 π.Χ, στα κείμενα προστέθηκαν σύμβολα πάνω από τις λέξεις που υποδείκνυαν με μαθηματική ακρίβεια τον τονισμό και το ρυθμό της μουσικής. Ο Ντανγκούρ δήλωσε: «Τα υλικά υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό, γι’ αυτό ξαφνιάστηκα που δεν πρόλαβε να το κάνει άλλος. Έχουμε το ρυθμό απ’ τα λόγια, τη μελωδία απ’ τα αρχαία κείμενα και μπορούμε να κατασκευάσουμε τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων. Τώρα θέλω να τα συνδυάσω όλα και να αναβιώσω τη μουσική όσο πιο πιστά γίνεται. Η μελέτη είναι σαν αρχαιολογική ιστορία με ντεντέκτιβ». Ακούστε τη μουσική των Αρχαίων Ελλήνων.



Ποιός είναι Ο Αρμάν Ντανγκούρ, ερευνητής στο Jesus College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μουσικός, είναι γνωστός για τις μελέτες του στην ελληνική αρχαιότητα – έχει μάλιστα γράψει ποιήματα και ωδές στα αρχαία ελληνικά (ωδές του ακούστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και του Λονδίνου το 2012). Η μελέτη που έχει ξεκινήσει για να «ξαναζωντανέψει» την αρχαία ελληνική μουσική χρηματοδοτείται από τη βρετανική Ακαδημία και διεξάγεται με τη συνεργασία ερευνητών και από άλλα βρετανικά πανεπιστήμια.


  Κατηγορίες   Πηγές
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας του "Έλευσις Ελλήνων" παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου, GPapado με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στο E-mail: [email protected] για τυχόν παράπονα ή απορίες.

Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.
loading...

Στην ίδια κατηγορία

Σχόλια

Επικαιρότητα

Δείτε επίσης

Δημοφιλέστερα

Δημοσκόπηση

 
Εκπομπές με τον Γεώργιο Ρεντετάκο

Σαν Σήμερα

  • 1566
    Ο Πιαλή Πασάς με 10.000 άνδρες εκδιώκει τους και Γενουάτες καταλαμβάνει την Χίο.
  • 1821
    Ο Πρόκριτος Κων. Λαχανάς κηρύσσει την Επανάσταση στην Σάμο, υψώνοντας την Σημαία της Επαναστάσεως στην πόλη Βαθύ.
  • 1822
    Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Αδριανούπολη τον πρώην Οικουμενικό Πατριάρχη Κύριλλο και άλλους κληρικούς και λαϊκούς.
  • 1897
    Σημειώνεται η μοναδική Ελληνική νίκη, στην περιοχή Βελεστίνου, κατά τον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.
  • 1941
    Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει την Ερσέκα και την Χειμάρρα. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Κατερίνη και τα Γρεβενά.
  • 1944
    Φονεύεται από αντάρτες του ΕΛΑΣ ο Σχης Δημήτριος Ψαρρός και πολλοί αιχμαλωτισθέντες συμπολεμιστές του.
  • 1956
    Κύπριοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ ανατινάζουν δύο δεξαμενές πετρελαίου στην Λευκωσία.

Φίλοι - Συνεργάτες