ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ SITE
Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

Το Ισλαμικό Κράτος πουλάει αρχαία ελληνικά νομίσματα στο eBay...

GPapado
Αναρτήθηκε από: GPapado
Ημηρομηνία ανάρτησης: Κυριακή 15 Μαρτίου 2015, 17:00
Κατηγορία: Αρχαία Ελλάδα
Αρχαιότητες τουλάχιστον 2.000 ετών που λεηλατήθηκαν από αρχαιολογικούς χώρους στο Ιράκ και τη Συρία από το Ισλαμικό Κράτος πωλούνται στο eBay από τους τζιχαντιστές.

Κοσμήματα, κεραμικά και νομίσματα, που έχουν κλαπεί από Μουσεία που βρίσκονται στα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, φυγαδεύονται στις χώρες του Περσικού Κόλπου από συμμορίες αρχαιοκαπήλων και στη συνέχεια εμφανίζονται προς δημοπρασία σε σάιτ στο διαδίκτυο.



Στο eBay εμφανίστηκαν δύο αρχαία ελληνικά νομίσματα από την Απάμεια της δυτικής Συρίας σε τιμή ευκαιρίας. Το ένα πωλείται προς 80 περίπου ευρώ και το δεύτερο προς 126 περίπου ευρώ.



Βεβαίως, μόλις έγινε γνωστό ότι πωλούνται στο eBay κλεμμένα νομίσματα, οι αγγελίες κατέβηκαν, ωστόσο τα βρετανικά σάιτ είχαν προλάβει και είχαν πατήσει screen shot και είναι αυτά τα δύο που βλέπετε.

Το Ισλαμικό Κράτος θησαυρίζει από το εμπόριο αρχαιοτήτων. Όπως σας είχαμε γράψει και σε προηγούμενη ανάρτησή μας, έκθεση προς τον πρωθυπουργό του Ιράκ υπολόγιζε ότι μόνο μέσα στον Φεβρουάριο το Ισλαμικό Κράτος έβγαλε 24 εκ. δολάρια από την πώληση αρχαιοτήτων.

Ο αριθμός των αρχαιοτήτων που έχει βγάλει το Ισλαμικό Κράτος στο σφυρί είναι τόσο μεγάλος που στην κυριολεξία οι τιμές των αρχαίων αντικειμένων έχουν πέσει.
Θεωρείται ότι το Ισλαμικό Κράτος «καθοδηγείται» στο λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων από κυκλώματα αρχαιοκαπήλων σε γειτονικές χώρες, οι οποίοι συμβουλεύουν να «εξάγονται» μικρά αντικείμενα, όπως νομίσματα, τα οποία είναι εύκολο να διακινηθούν .

Οι αρχαίοι θησαυροί εξάγονται μέσω Τουρκίας, Λιβάνου και Ιορδανίας. Μετακινούνται μαζί με φορτία πετρελαίου, ναρκωτικών και όπλων.



Το Ισλαμικό Κράτος χρηματοδοτεί τον «ιερό πόλεμο» που διεξάγει πουλώντας αρχαιότητες που έχει λεηλατήσει από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στο βόρειο Ιράκ.
Αναφορά των Αρχών Ασφαλείας του Ιράκ η οποία στάλθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας, αναφέρει μεταξύ άλλων και ονόματα Κούρδων, Τούρκων και Αράβων λαθρεμπόρων.

Το Ισλαμικό Κράτος μάλιστα φαίνεται να έχει συστήσει και ειδική επιτροπή «αρχαιοκαπηλίας», η οποία επιμελείται την πώληση των αρχαιολογικών θησαυρών που η οργάνωση έχει λεηλατήσει.

Η αρχαιοκαπηλία των τζιχαντιστών αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Ισλαμικό Κράτος και υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρονται σε εκατομμύρια δολάρια πωλήσεις μέχρι στιγμής.

Αν και το Ισλαμικό Κράτος έδειξε βίντεο με την καταστροφή αρχαιοτήτων στο Μουσείο της Μοσούλης, όπως αποδείχτηκε αργότερα αυτό ήταν «παράσταση», μιας και όλα τα εκθέματα που καταστράφηκαν ήταν αντίγραφα, τα αυθεντικά βρίσκονται στη Βαγδάτη. Τις δε αρχαιότητες του Μουσείου, όχι μόνο δεν τις έσπασαν, αλλά τις έβγαλαν στη μαύρη αγορά.

Η αναφορά τον Ιρακινό πρωθυπουργό σημειώνει ότι μόνο τον Φεβρουάριο το Ισλαμικό Κράτος έβγαλε 24 εκ. δολάρια από την πώληση αρχαιοτήτων.

Πηγή: http://amfipolinews.blogspot.gr/2015/03/ebay.html

Σημείωση
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας του "Έλευσις Ελλήνων" παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου, GPapado με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στο E-mail: [email protected] για τυχόν παράπονα ή απορίες.

Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Ενημερώνουμε εκ των προτέρων πως για κάθε φραστική επίθεση ή απειλητική διάθεση θα ενημερώνεται άμεσα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα βγάλει το καλοκαίρι;;;:
Σαν Σήμερα (26 Μαρτίου)
  • 1821: Ο πρόκριτος της Γαστούνης Γεώργιος Σισίνης κηρύσσει την Επανάσταση στην περιοχή.
  • 1833: Παράδοση της Εύβοιας από τους Τούρκους στους Έλληνες.
  • 1940: Πεθαίνει ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης.
  • 1946: Η Αμερικανική Γερουσία με ψήφισμά της αναγνωρίζει για δεύτερη φορά τα Ελληνικά δικαιώματα στη Β. Ήπειρο.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved