Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

Έλληνες επιστήμονες ηγούνται ευρωπαϊκής έρευνας για τη διαστημική τεχνολογία

GPapado
Αναρτήθηκε από: GPapado
Ημηρομηνία ανάρτησης: Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014, 14:00
Κατηγορία: Διάφορα
Η μεγάλη αλλά σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτη δυνατότητα που παρέχει στη χώρα μας το άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό της, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά, αφού Έλληνες επιστήμονες εμπιστεύτηκε ο Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ανώτατο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) προκειμένου να ηγηθούν πολυμελούς κοινοπραξίας ευρωπαϊκών φορέων για την υλοποίηση ερευνητικού έργου διαστημικής τεχνολογίας.

Το έργο, στο οποίο ηγείται η ομάδα των Ελλήνων επιστημόνων που είναι μέλη της εταιρίας Planetek Hellas, σκοπεύει να εξερευνήσει την εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογιών παρακολούθησης της γης από το διάστημα στην παράκτια αρχαιολογία και πιο συγκεκριμένα στον εντοπισμό ναυαγίων και βυθισμένων αρχαίων οικισμών.

Η κοινοπραξία αποτελείται από ένδεκα ερευνητικούς ευρωπαϊκούς φορείς από χώρες όπως η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Αγγλία, η Δανία και φυσικά η Ελλάδα.

Το έργο έχει ορίζοντα υλοποίησης τριάντα μηνών και ανατέθηκε στην ομάδα της οποίας ηγείται η Planetek Hellas, ύστερα από τη συμμετοχή της στην ανοικτή και άκρως ανταγωνιστική διαδικασία κατάθεσης προτάσεων της τελευταίας πρόσκλησης στην θεματική ενότητα «Διάστημα», του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση της Planetek Hellas, υπήρξε μία από τις μόλις 6 συνολικά προτάσεις που επιλέχθηκαν προς χρηματοδότηση, σε σύνολο 67 που κατατέθηκαν απ' όλη την Ευρώπη!

Εκ μέρους της Planetek Hellas, ο διευθυντής και συνιδρυτής της, Στέλιος Μπολλάνος ανέφερε ότι:

«Στην Planetek Hellas συνεχίζουμε να επενδύουμε στο πολυτάλαντο ερευνητικό δυναμικό της χώρας και στηριζόμαστε σε αυτό προκειμένου να διεξάγουμε έρευνα που έρχεται να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς.

Παράλληλα, εμμένουμε στο τρίπτυχο εξωστρέφεια, καινοτομία και συνεργασία, ως το πλέον αποτελεσματικό "αντιβιοτικό" ενάντια στην κρίση που συνεχίζει να μαστίζει τη χώρα».

Από την πλευρά του ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της εταιρίας για το συγκεκριμένο έργο, Δρ. Δημήτριος Μπιλιούρης, δήλωσε ότι:

«Είμαστε βεβαίως πολύ ικανοποιημένοι, που με την ανάθεση του έργου αυτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται να επιβεβαιώσει, μετά και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), την αναπτυχθείσα τεχνογνωσία της Planetek Hellas στον τομέα της Παρακολούθησης της Γης και των Πληροφορικών Υποδομών Γεω-χωρικών Δεδομένων».

Ο Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας, είναι οργανισμός που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις των προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας στην Ενωμένη Ευρώπη.

Ο Οργανισμός δεν έχει κανέναν πολιτικό ρόλο και επικεντρώνεται αποκλειστικά στη διαχείριση των ερευνητικών προτάσεων και έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Από την αρχή του 2014, ο Οργανισμός διαχειρίζεται ένα μεγάλο μέρος του ερευνητικού προγράμματος της ΕΕ, Ορίζοντας 2020, το μεγαλύτερο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας που έγινε ποτέ.

Για την Planetek Hellas

Η Planetek Hellas είναι Ελληνική εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της Δορυφορικής Χαρτογράφησης των Πληροφορικών Υποδομών Γεω-Χωρικών Δεδομένων και της Ανάπτυξης Λογισμικού για Εφαρμογές Διαστήματος.

Πελάτες της εταιρίας είναι σήμερα μερικοί από τους σημαντικότερους φορείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος κ.α.

Η εταιρία είναι ιδρυτικό μέλος του νεοσύστατου si-cluster διαστημικής στην Αθήνα και πλήρες μέλος της Ένωσης «Ελληνική Βιομηχανία Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών» (ΕΒΙΔΙΤΕ).
Μοιραστείτε το άρθρο!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
:
 
Σαν Σήμερα (4 Ιανουαρίου)
  • 1818: Αποκεφαλίζεται στην Χίο από τους Τούρκους ο νεομάρτυρας Ονούφριος.
  • 1941: Ελληνικά αντιτορπιλικά βομβαρδίζουν τις ιταλικές θέσεις στα Δουκάτα της Βορείου Ηπείρου.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved