Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

Αρχισυντάκτης της Charlie Hebdo: "Είμαστε ένα αθεϊστικό περιοδικό πολιτικής σάτιρας" (εικόνες)

GPapado
Αναρτήθηκε από: GPapado
Ημηρομηνία ανάρτησης: Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015, 18:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα
Σοκ παγκοσμίως έχει προκαλέσει η είδηση της τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι όπου 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, όπως όλα δείχνουν, από τα πυρά τζιχαντιστών.

Το γαλλικό σατυρικό περιοδικό είχε βρεθεί στο στόχαστρο των φανατικών Μουσουλμάνων ήδη από το 2011, όταν πρωτοδημοσίευσε σκίτσα που διακωμωδούσαν τον Μωάμεθ. Ακολούθησαν και άλλες ανάλογες δημοσιεύσεις, η έκδοση ενός ολόκληρου 64σέλιδου αφιερώματος και συνεχείς αναρτήσεις, όπως -κατά τραγική ειρωνεία- μια ώρα πριν την επίθεση στο Twitter.

Μετά τη δημοσίευση των σατυρικών σκίτσων του Μωάμεθ το 2011 το κτίριο του περιοδικού κάηκε,το σάιτ στο διαδίκτυο έγινε στόχος χάκερ και ο ιδιοκτήτης του περιοδικού απειλήθηκε με θάνατο.

«Είμαστε ένα αθεϊστικό περιοδικό που μάχεται κατά κάθε θρησκείας, μόλις αυτή αφήσει την ιδιωτική σφαίρα και αρχίζει να επηρεάζει την πολιτική και τη δημόσια ζωή», έλεγε ο Ζεράρ Μπιάρ, αρχισυντάκτης του γαλλικού περιοδικού σε συνέντευξή του πριν δυο χρόνια στην Deutsche Velle, μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στον 21ο αιώνα η ελευθερία της έκφρασης.

«Βλέπουμε τη δημοσίευση αυτών των σκίτσων ως μέρος της δουλειάς μας που σχετίζεται άμεσα με την ελευθερία της έκφρασης. Κοιτάξτε την τρέχουσα ειδησεογραφική πραγματικότητα: όταν μία ασήμαντη, χλιαρή ταινία είναι ικανή να προκαλέσει τέτοιες μαζικές εκρήξεις οργής ανά τον κόσμο, στις οποίες σκοτώνονται άνθρωποι και καίγονται πρεσβείες, θα ήταν αδιανόητο κάτι τέτοιο να περάσει στα ψιλά και να μην υπάρξει δημοσιογραφικός σχολιασμός. Είμαστε απλά ένα περιοδικό πολιτικής σάτιρας που δουλεύει με εικόνες. Είμαστε ένα αθεϊστικό περιοδικό που μάχεται ενάντια σε κάθε θρησκεία, μόλις αυτή αφήσει την ιδιωτική σφαίρα και αρχίζει να επηρεάζει την πολιτική και τη δημόσια ζωή. Από τη στιγμή που το Ισλάμ χρησιμοποιεί την πολιτική για δικούς του σκοπούς, σαν μια οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη, τότε οφείλει να δέχεται την κριτική», έλεγε τότε.

Ορισμένα από τα σκίτσα του περιοδικού για τον Μωάμεθ που δημιούργησαν παγκόσμιο πολιτικό και θρησκευτικό σάλο:

«Και ο πισινός μου, σου αρέσει ο πισινός μου;» ρωτάει ο Μωάμεθ.



Ιησούς: Μωάμεθ, το βασίλειό μου δεν είναι στη γη
Μωάμεθ: Το δικό μου, όμως, είναι.











Μοιραστείτε το άρθρο!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
Τι θα ψηφίσετε στις προσεχείς εθνικές εκλογές;;;:
Σαν Σήμερα (14 Ιανουαρίου)
  • 1822: Το φρούριο της Ακροκορίνθου παραδίδεται στους Έλληνες.
  • 1878: Οι Κρητικοί υψώνουν την Σημαία της Επαναστάσεως στο χωριό Σερβιλί Χανίων.
  • 1920: Το Ανώτατο Συμβούλιο της Συνδιασκέψεως Ειρήνης στο Παρίσι αποδέχεται το σύμφωνο Τιτόνι-Βενιζέλου.
  • 1943: Φονεύεται από τους Ιταλούς ο Τχης Ιωάννης Τσιγάντες.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved