Ολοκληρώθηκε η σύνταξη της λίστας μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλλει η κυβέρνηση στους θεσμούς, προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.
Η νέα λίστα αναμένεται να εξεταστεί από το Brussels Group, το οποίο πιθανόν να συνεδριάσει σήμερα, Παρασκευή ή αύριο. Οι συνεργάτες του Γιάνη Βαρουφάκη αναμένεται να φτάσουν αργά απόψε στις Βρυξέλλες.
Όπως επισημαίνει το Reuters, η Αθήνα έχει δημιουργήσει έναν περιεκτικό κατάλογο με τα μέτρα προκειμένου να αποδείξει στους πιστωτές της πως είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορεί να λάβει επιπλέον οικονομική βοήθεια.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε πως η λίστα Βαρουφάκη δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, όπως πχ γενικευμένες αυξήσεις ΦΠΑ ή έκτακτους φόρους σε καύσιμα κλπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέτρα της λίστας, αναμένονται έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2015.
Η ίδια πηγή διευκρίνιζε ότι έχουν υπάρξει συνεννοήσεις για τη λίστα με τους Θεσμούς και μέσα στο σαββατοκύριακο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις στο Brussels group και την Δευτέρα θα μπορεί να ανακοινωθεί επισήμως το τελικό πακέτο που θα κατατεθεί στο Eurogroup.
Το Brussels Group είναι εκείνο που ουσιαστικά θα ανάψει το πράσινο φως για την υποβολή της λίστας αργότερα στο EuroWorking Group και έπειτα στο Eurogroup που θα δώσει και την τελική έγκριση, ξεκλειδώνοντας ενδεχομένως και κάποιο τμήμα από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.
Κάτι που ενδεχομένως δεν θα είναι απλή υπόθεση, με δεδομένο ότι μόλις σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός διεθνών οικονομικών σχέσεων Ευκλ. Τσακαλώτος, δήλωσε ότι «υπάρχουν διαφορές με τους δανειστές για τις ιδιωτικοποιήσεις, την αγορά εργασίας και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας».
Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος δε δίστασε να πει δημοσίως ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη ακόμα και για ρήξη προκειμένου να περάσει τις θέσεις της.
Στο πλαίσιο αυτό εξηγείται και το non paper που εξέδωσε το Μαξίμου το μεσημέρι, προειδοποιώντας πως " δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε το χρέος αν δεν εκταμιευθούν οι δόσεις".
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάν Κοτέ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λεπτομέρειες για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να παρουσιάσει η Ελλάδα. Και τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις «πρέπει να προσδιορίζονται επαρκώς».
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας ανέφερε σήμερα ότι οι διεθνείς εταίροι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Χανς Γιεργκ Σέλινγκ, η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τους όρους της τρέχουσας διάσωσης. «Κάτι αποφασίζεται κάθε μέρα και την επόμενη δεν ισχύει πλέον», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, καμπανάκι κινδύνου κρούει σε σχόλιο της η BofA Merrill Lynch υπογραμμίζοντας την ανάγκη πολύ σύντομα να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές.
"Εάν οι διαπραγματεύσεις καθυστερήσουν και άλλο στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα ανησυχούμε πλέον πολύ για τη ρευστότητα τόσο στο Δημόσιο όσο και στις τράπεζες", επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας, που θεωρούν ότι τελικά ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να είναι αυτός που θα αναγκαστεί να λάβει σκληρές αποφάσεις προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με στόχο μία συμφωνία.
Πηγή:
http://www.volcanotimes.com/2015/03/brussels-group.html