International Business Times: Η Ελλάδα καταρρέει, ο λαός είναι απελπισμένος και η Τρόικα μιλάει για αριθμούς

Αναρτήθηκε Από: Gpapado
Σχόλια
A- A+
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος των στατιστικών. Καθεμία φωνή σχετικά με την οικονομία της Αθήνας οδηγεί σε διαφορετικά συμπεράσματα: υπάρχουν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης, έπειτα εκείνες της Τρόικας, ύστερα εκείνες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και τώρα, προστέθηκε εκείνη του διεθνούς οίκου αξιολογήσεων Moody's.  

Το μέλλον στη σκιά του Παρθενώνα, ταλαντεύεται ανάλογα με τα σενάρια που άλλοτε είναι αισιόδοξα και άλλοτε βυθισμένα στην ύφεση»... Κάπως έτσι ξεκινά το κείμενο για την Ελλάδα του Αλεσάντρο Προϊέτι, στην οικονομική ιστοσελίδα International Business Times.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος ξεκινώντας από την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's αναφέρει πως παρά τη «χριστουγεννιάτικη διάθεση, ο οίκος δε νιώθει ότι οφείλει δώρα στην Αθήνα» και εξηγεί ότι η αναβάθμιση των δύο μονάδων εξαρτάται αποκλειστικά από την βελτίωση του συνολικού οικονομικού πλαισίου, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως αναφέρει, πάντως για το «σκαλοπάτι» της Ελλάδας δεν ευθύνεται αποκλειστικά η πρόοδος που σημειώθηκε από τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και από την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα συντρέξουν ώστε να ανακοπεί, οριστικά, η πτώση του ΑΕΠ που έφτασε το 25% από το 2009. Και όχι μόνο: η βελτίωση του σκηνικού τόσο τοπικά, όσο και ευρωπαϊκά, θα κάνει το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν να συρρικνωθεί μόνο κατά 0,1% το 2014 και να αυξηθεί κατευθείαν κατά 1% τον επόμενο χρόνο», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Παρόλα αυτά, ο Προϊέτι τονίζει πως πρόκειται μόνο για τον ήχο από μία εκ των πολλών καμπανών που χτυπούν, την ώρα που ο «πόλεμος των αριθμών» έχει ξεκινήσει, «ξεκινώντας από το ΑΕΠ, το οποίο αποτελεί θερμόμετρο της οικονομίας».

Όσο για το ελληνικό χρέος, που βρίσκεται σήμερα στο 176% του ΑΕΠ «το παιχνίδι των εταίρων δεν αλλάζει. Αν και η τρόικα προέβλεψε μείωση μέχρι και 124% της παραπάνω αναλογίας έως το 2020, ο ΟΑΣΕ "διέψευσε" αμέσως τα στοιχεία και εξέθεσε τις δικές του προβλέψεις: το 2020 η Αθήνα θα έχει πέσει μόνο στο 160% στη σχέση χρέους/ΑΕΠ».

Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ε.Ε. και της ΕΚΤ κάνουν λόγο για πλεόνασμα 4,5% μέσα στο 2016 ενώ ο ΟΑΣΕ προειδοποιεί ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, τονίζοντας πως για να φτάσει στο όριο αυτό θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2018.

«Το μέλλον της Αθήνας, κρίνοντας από τους αριθμούς, παραμένει ακόμα ένα άλυτο μυστήριο. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε προσγειωμένοι στην πραγματικότητα», γράφει ο δημοσιογράφος και επισημαίνει πως η χώρα θα πρέπει να επιβιώσει με την ανεργία που ξεπερνά το 27%, να καταπολεμήσει τη νεανική ανεργία που βρίσκεται σε «τραγικά επίπεδα» και να μην παραδοθεί στη χίμαιρα που λέγεται λιτότητα, η οποία τακτοποιεί τους αριθμούς σήμερα για να αμφισβητηθούν αύριο.

Ολοκληρώνοντας, μάλιστα, το κείμενό του ο Προϊέτι αναφέρει: «Δεν ενδιαφέρει τους πολίτες της Αθήνας αν οι σημαντικοί παγκόσμιοι θεσμοί τσακώνονται για τους αριθμούς, την ώρα που για τον κάθε άνθρωπο είναι δύσκολο ακόμα και να φανταστεί την επόμενη ημέρα».
Ποιός πιστεύεται ότι θα είναι ο επόμενος δήμαρχος της Αθήνας;;;
Ηλίας Κασιδιάρης
Γιώργος Καμίνης
Άρης Σπηλιοτόπουλος
Νικήτας Κακλαμάνης
Φίλοι - Συνεργάτες
  • 1821: Ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στη Βοιωτία.
  • 1854: Τουρκικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Μέτσοβο και προβαίνουν σε λεηλασίες, καταστροφές και πυρπολήσεις σπιτιών.
  • 1919: Η Ελληνική ΙΙ Μεραρχία διέρχεται το Δνείστερο ποταμό και συγκεντρώνεται στην περιοχή Παλάγκας Βεσσαραβίας.
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας!

Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]
© 2013 eleysis-ellinwn.gr all rights reserved - Web Hosting by Netplanet