Facebook
Twitter

Κλείνουν τα ναυπηγεία Ελευσίνας - Νεωρίου

Κλείνουν τα ναυπηγεία Ελευσίνας - Νεωρίου
Κατηγορία:
Επικαιρότητα
Υποκατηγορία:
Οικονομία
Ημερομηνία Δημοσίευσης:
29 2012
Ώρα Δημοσίευσης:
16:00
Το ανάρτησε ο/η:
Gpapado
Μοιραστείτε το άρθρο!
Μοιραστείτε το άρθρο!
Πηγές:
http://www.defencenet.gr/
Με μία συγκινητική αλλά και οργισμένη επιστολή προς το προσωπικό των ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νίκος Ταβουλάρης, επίσης ένας από τους τελευταίους Έλληνες με βιομηχανικό όραμα, ουσιαστικά προαναγγέλλει το κλείσιμο των ναυπηγείων που αποτελούν το τελευταίο ζων βιομηχανικό κύτταρο στο τομέα της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.

Ταυτοχρόνως ο Ν.Ταβουλάρης επιτίθεται στους "αρμόδιους" εννοώντας τα συναρμόδια υπουργεία Άμυνας και Ανάπτυξης για την άρνησή τους να εκταμιεύσουν ένα ποσό 12.700.000 ευρώ από εκτελεσθείσες εργασίες για τις δύο πυραυλακάτους Super Vita των συμβάσεων των ετών 2006 και 2007.

Η καθυστέρηση έχει προκύψει από μια λανθασμένη - όπως αποδείχθηκε και έγινε εν συνεχεία παραδεκτό - εισήγηση στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους ότι έχει δοθεί το 80% του συνολικού ποσού και έχει εκτελεστεί μόνο το 40% του έργου.

Η εισήγηση από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι 100% λανθασμένη γιατί δεν είχαν συμπεριλάβει το υποκατασκευαστικό έργο των ξένων εταιρειών που παρέχουν τα συστήματα στο σκάφος (MBDA, Vosper, RAMSYS κλπ) το οποίο είχε πληρωθεί από τα ναυπηγεία Ελευσίνας με την ταυτόχρονη μεταβίβαση της κυριότητας στο δημόσιο. Βάσει αυτών το εκτελεσθέν έργο φτάνει το 90%, δηλαδή υπάρχει έργο το οποίο είναι ακόμα απλήρωτο!

Το θέμα είναι ότι έμπλεξε στα γρανάζια του Νομικού Συμβουλίου η υπόθεση το οποίο κατ'αρχήν αποφάνθηκε αρνητικά και μετά την λήψη συμπληρωματικών στοιχείων έχει αναλάβει να μελετήσει ξανά το όλο ζήτημα, αλλά φαίνεται ότι το κακό έχει γίνει.

Ο όμιλος Νεωρίου-Ελευσίνας μετά από την ακύρωση του προγράμματος της φρεγατοκορβέτας το 2004 και μετά την μετάθεση στο απώτερο μέλλον της απόφασης για την προμήθεια των φρεγατών FREMM που είχε ληφθεί στα τέλη του 2008, βρίσκεται "με την πλάτη στον τοίχο".

Η ένταξή του στο άρθρο 99 αποτέλεσε μόνο προσωρινή ανακούφιση, από την στιγμή που το δημόσιο δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Με το θέμα έχει ασχοληθει προσωπικά ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, του οποίου όμως "τα χέρια είναι δεμένα": Το μπλέξιμο που έχει δημιουργήσει η λανθασμένη αρχική εισήγηση στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους τυπικά δεν του επιτρέπει να κάνει τίποτα μέχρι την ανατροπή της από δεύτερη απόφαση.

Δυστυχώς το βαρύ κλίμα και η υπογραφο-φοβία που υπάρχει στο υπουργείο Εθνικής άμυνας, λόγω της σκανδαλολογίας που έχει υπονομεύσει καίρια την Εθνική Άμυνα κάνει τους πάντες να μεταθέτουν τις ευθύνες στον επόμενο...

Το τραγικό είναι ότι υπάρχουν εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης του έργου από δύο μεγάλες τράπεζες στα χέρια του υπουργείου Άμυνας (αντίθετα π.χ. με την περίπτωση των υποβρυχίων που δεν υπάρχει ούτε ... σημείωμα σε χαρτοπετσέτα), δηλαδή τα ποσά που έχει καταβάλει το υπουργείο είναι απόλυτα διασφαλισμένα, αλλά στη χώρα που έχει απωλέσει το αυτονόητο εδώ και καιρό, αυτά είναι δευτερεύοντα ζητήματα.

Οπότε προτιμούν να στείλουν στην ανεργία 1000 ακόμα εργαζόμενους και να σβήσει και η τελευταία μεγάλη μονάδα βαριάς βιομηχανίας της χώρας, παρά να κάνουν αυτό που πρέπει: Να δώσουν λύση...

Ιδού ολόκληρη η επιστολή:

Προς το Προσωπικό των δύο Ναυπηγείων

Το 2012 ήταν δύσκολη χρονιά για όλη τη Χώρα. Όμως για τα Nαυπηγεία μας, Ελευσίνα και Νεώριο, ήταν καταστροφική. Μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση η ουσιαστική αδιαφορία των Αρμοδίων και η αδυναμία τους να λύσουν τα προβλήματα. Πολύ περισσότερο τα δημιούργησαν οι ίδιοι με την άγνοια και την παθολογική ευθυνοφοβία τους.

Και για να κρατήσουν τα προσχήματα, έστειλαν τα θέματά μας, που χρονίζουν εδώ και 3 χρόνια, στα δόντια μιας δυσκίνητης, αντιπαραγωγικής και καταστροφικής για τη Χώρα γραφειοκρατίας, ή σε Επιτροπές που δεν τελείωναν ποτέ τίποτα.

Χθες, με πρωτοβουλία του Δήμου Ελευσίνας και του ΣΕΝΕ, παραγωγοί της περιοχής μοίρασαν στην Πύλη του Ναυπηγείου τρόφιμα στους εργαζομένους του. Ειλικρινά και από βάθος καρδιάς τους ευχαριστώ. Ανακούφισαν οικογένειες που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Για εμένα προσωπικά η χθεσινή μέρα είναι μέρα ντροπής και εξευτελισμού.

Αφήσαμε απλήρωτους τους εργαζομένους μας μετά από 18 χρόνια λειτουργίας των 2 Ναυπηγείων μας.

Σας ζητώ συγνώμη γιατί εργαζόμενοι νοικοκυραίοι και οικογενειάρχες βρέθηκαν στην ανάγκη να δεχθούν βοήθεια από ευαίσθητους συμπολίτες μας.

Η σημερινή κατάσταση της Ελευσίνας και του Νεωρίου οφείλεται στην ελαφρότητα με την οποία χειρίζονται τα θέματα των Συμβάσεων οι αρμόδιοι.

Δεν τους ενδιαφέρει τι θα γίνει η Οικονομία, η Βιομηχανία, τα Ναυπηγεία, η Απασχόληση.

Και βρίσκουν απαράδεκτες και εκτός τόπου και χρόνου δήθεν νομικίστικες δικαιολογίες.

Σας εύχομαι τα καλύτερα

Ν. Σ. Ταβουλάρης
Δείτε στην ίδια κατηγορία
Ταινίες
 • Μαντώ Μαυρογένους
  Μαντώ Μαυρογένους
 • Οι Σουλιώτες
  Οι Σουλιώτες
 • Ο θρύλος του Αινεία (War of the Trojans) (1962)
  Ο θρύλος του Αινεία (War of the Trojans) (1962)
 • Οδύσσεια (Ulysses) (1954)
  Οδύσσεια (Ulysses) (1954)
 • Ο Κολοσσός της Ρόδου (The Colossus of Rhodes) (1961)
  Ο Κολοσσός της Ρόδου (The Colossus of Rhodes) (1961)
 • Η έξοδος του Μεσολογγίου
  Η έξοδος του Μεσολογγίου
 • Βαβυλωνία
  Βαβυλωνία
 • Οι Γεννάιοι Του Βορρά
  Οι Γεννάιοι Του Βορρά
 • Ο γίγας του Μαραθώνος (Giant of Marathon) (1959)
  Ο γίγας του Μαραθώνος (Giant of Marathon) (1959)
 • Οδύσσεια (The Odyssey) (1997)
  Οδύσσεια (The Odyssey) (1997)
 • Οι άθλοι του Ηρακλέους (Labors of Hercules) (1958)
  Οι άθλοι του Ηρακλέους (Labors of Hercules) (1958)
 • O Ιάσονας και οι Αργοναύτες (Jason and the Argonauts) (2000)
  O Ιάσονας και οι Αργοναύτες (Jason and the Argonauts) (2000)
 • Ιφιγένεια (Ifigeneia) (1977)
  Ιφιγένεια (Ifigeneia) (1977)
 • Ο Τρωικός Πόλεμος (La guerra di Troia) (1961)
  Ο Τρωικός Πόλεμος (La guerra di Troia) (1961)
 • Πολεμισταί της Ειρήνης
  Πολεμισταί της Ειρήνης
 • 28η Οκτωβρίου, ώρα 5.30
  28η Οκτωβρίου, ώρα 5.30
 • Όχι
  Όχι
 • Στη μάχη της Κρήτης
  Στη μάχη της Κρήτης
 • Αντιγόνη (Antigone) (1961)
  Αντιγόνη (Antigone) (1961)
Ποιό ήταν κατά τη γνώμη σας το μεγαλύτερο στρατιωτικό επίτευγμα των Ελλήνων;
Θερμοπύλες
Επανάσταση 1821
Έπος του 40
Φίλοι Bloggers
Σαν Σήμερα
12
 • -323: Οι συγκεντρωμένοι στη Βαβυλώνα Έλληνες στρατιώτες ανήσυχοι θέλουν να δουν τον Αλέξανδρο για τελευταία φορά.
 • 1042: Η αυτοκράτειρα Ζωή ανακαλεί από την εξορία και παντρεύεται τον Κωνσταντίνο Μονομάχο.
 • 1492: Οι Τούρκοι σφάζουν τον νεομάρτυρα Ιωάννη από την Τραπεζούντα στην Λευκόπολη Μολδαβίας.
 • 1823: Δύναμη 600 Ψαριανών πραγματοποιεί επιδρομή στα παράλια της Ιωνίας απέναντι από την Λέσβο και πυρπολούν το Τσανταρλή.
 • 1950: Οι Τούρκοι σφάζουν 8 Έλληνες στο Κιόνελι Λευκωσίας.
Συνδεδεμένοι Χρήστες: 112
© 2012 www.eleysis-ellinwn.gr