ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ SITE
Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

Στο "χρηματιστήριο" της γεωπολιτικής η αξία μας είναι υψηλή - Γιατί η Ελλάδα είναι σημαντική

GPapado
Αναρτήθηκε από: GPapado
Ημηρομηνία ανάρτησης: Σάββατo 21 Φεβρουαρίου 2015, 22:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Ιδιαιτέρως υψηλή η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας στο «χρηματιστήριο» της διεθνούς ασφάλειας και περιφερειακής σταθερότητας.

Ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική , αναδεικνύοντας την γεωπολιτική αξία της Ελλάδας, είναι ο στόχος της νέας Κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η γεωπολιτική της αξία, ειδικά αυτή τη περίοδο, είναι ιδιαιτέρως υψηλή, στο «χρηματιστήριο» της διεθνούς ασφάλειας και περιφερειακής σταθερότητας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο ενός γεωγραφικού τριγώνου γεωπολιτικής αστάθειας, με ένοπλες συγκρούσεις, θρησκευτικού, σεχταριστικού, φυλετικού, ενεργειακού (οικονομικού) και εθνικοαπελευθερωτικού χαρακτήρα, με έντονη δράση τρομοκρατικών και άλλων ποικίλης υφής και χαρακτήρα ένοπλων οργανώσεων.

Η ασταθής περιοχή, είναι μια ενιαία γεωγραφική περιοχή, που περιλαμβάνει την Ουκρανία, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο (Συρία, Κύπρος, Λίβανος, Παλαιστίνη), την Βόρεια Αφρική (Λιβύη, Αίγυπτος, ) και τη Μέση Ανατολή (Ιράκ, Κούρδοι, ISIS).

Σε αυτή την εύθραυστη και συγκρουσιακή περιοχή, που λόγω και των ενεργειακών αποθεμάτων, είναι ίσως η Στρατηγικότερη περιοχή του Πλανήτη, η Ελλάδα, είναι μία «όαση» σταθερότητας και ασφάλειας. Τα γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ενιαίας οικονομικο-πολιτικής οντότητας, εξυπηρετούνται σαφώς αποτελεσματικότερα, εφόσον η Ελλάδα παραμείνει σταθερή και στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. (ευρωζώνη) και δεν αφεθεί να διολισθήσει στο χάος της οικονομικής κρίσης και συνακόλουθα της κοινωνικής αποσύνθεσης.

Μάλιστα, οι ΗΠΑ μέσω δημοσιευμάτων και δηλώσεων Κυβερνητικών αξιωματούχων, επισημαίνουν τους κινδύνους που θα προκύψουν από πιθανή αποσταθεροποίηση της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών και να υποχρεωθεί η Ελλάδα να επιλέξει, μια πιο αποφασιστική και ουσιαστική συνεργασία με την Μόσχα. Οι ΗΠΑ, θεωρούν απειλή για τα Στρατηγικά τους συμφέροντα, την αναβάθμιση των πολιτικο-διπλωματικών και στρατιωτικών ελληνο-ρωσικών σχέσεων. Επισημαίνουμε ότι, οι ΗΠΑ ζητούν από την Ελλάδα, αναβαθμισμένη στρατιωτική συνεργασία και πρόσθετες διευκολύνσεις στην Κρήτη, όπως την μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Σούδα και στο Καστέλι.

Αεροναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, είναι αδιανόητες, χωρίς την βάση της Σούδας. Και ακόμη, η ασφαλής μεταφορά της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) , από Ιράν, Ιράκ, Κύπρος, Ισραήλ και Συρία, μέσω της Ανατολικής Μεσογείου, προς τα λιμάνια της Δύσης, αποτελεί Στρατηγικό στόχο των ΗΠΑ. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας και ειδικά η αξιοπιστία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούν ισχυρά εχέγγυα για τη διασφάλιση των δραστηριοτήτων εξόρυξης του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου, του ομαλού εφοδιασμού και μεταφοράς των ενεργειακών πόρων. Είναι σαφές ότι, το χαρακτηριστικό του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού περιβάλλοντος, της κύριας απειλής (Τουρκία), αλλά και των σύγχρονων απειλών, αυξάνουν τις απαιτήσεις, για την οργανωτική και επιχειρησιακή δομή ενός ευέλικτου, αποτελεσματικού και ταχείας αντίδρασης σύγχρονου στρατεύματος.

«Με μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, θα αξιοποιήσουμε την αστείρευτη γεωπολιτική δυναμική της πατρίδας μας», είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή κατά την παρουσίαση των Προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησής του. Και στο πνεύμα των δηλώσεων του πρωθυπουργού, κινούνται , όχι μόνο οι συναρμόδιοι Υπουργοί Εξωτερικών (Ν. Κοτζιάς) και Εθνικής Άμυνας (Π. Καμμένος) , αλλά και οι Υπουργοί Οικονομικών (Γ. Βαρουφάκης) και Ενέργειας (Π. Λαφαζάνης).
Μοιραστείτε το άρθρο!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
Πιστευέτε ότι με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα πάνε καλύτερα τα πράγματα για την χώρα μας;;;:
Σαν Σήμερα (22 Φεβρουαρίου)
  • 1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον ποταμό Προύθο και εισέρχεται στο έδαφος της Μολδαβίας.
  • 1841: Κηρύσσεται επανάσταση στα Σφακιά της Κρήτης.
  • 1897: Μάχη στην Ιεράπετρα Κρήτης.
  • 1943: Ιδρύεται στην Ανατ. Μακεδονία η αντιστασιακή οργάνωση "Ένωσις Συμπολεμιστών Εθνικού Αγώνος" (ΕΣΕΑ).
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved