Σύντομα Διαθέσιμο!
Ροή Ειδήσεων
Ελλάδα-Κύπρος και Τουρκία: Υπόθεση παγκόσμιου… ενδιαφέροντος

Ελλάδα-Κύπρος και Τουρκία: Υπόθεση παγκόσμιου… ενδιαφέροντος

Βαραίνει εκ των πραγμάτων το κλίμα μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Τουρκίας, καθώς στην Άγκυρα δείχνουν να θέλουν να πιαστούν από κάπου λόγω των προβλημάτων που ζώνουν για τα καλά την τουρκική επικράτεια (θυμηθείτε εδώ).

Ενδεχόμενη «θερμή» αντιπαράθεση με τους γείτονες θα αποτελέσει απλά ένα μικρό γεγονός σε σχέση με το γενικότερο ξέσπασμα που θα ακολουθήσει, καθώς τα συμφέροντα είναι πολλά.

Οι Δυτικοί επιθυμούν σαφώς διαμελισμένο το Αιγαίο και χωρισμένο στα δύο (η περίφημη συνεκμετάλλευση). Το ίδιο ισχύει για την Κύπρο (Σχέδιο τύπου Ανάν).

Οι Ρώσοι αντίθετα επιθυμούν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να μπορούν να διέρχονται με ασφάλεια στην Μεσόγειο από την Μαύρη Θάλασσα σε συνεννόηση με Αθήνα και Λευκωσία. Σε αυτό το πλαίσιο η Μόσχα προειδοποιεί κατά καιρούς την Άγκυρα για τα Στενά.

Ειδικότερα, όπως είχαμε επισημάνει: «Χωρίς τα Στενά του Βοσπόρου αλλά και το Αιγαίο, οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας (στρατιωτικές αλλά και εμπορικές) χάνουν την πρόσβαση στην Μεσόγειο. Οι Αμερικανοί επιδιώκουν επομένως να δημιουργήσουν προβλήματα στην Ρωσία στις εν λόγω περιοχές. Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο γενικά την Ουάσινγκτον την συμφέρει να υπάρχει πολιτική αστάθεια στην περιοχή, προκειμένου καμία χώρα (Ελλάδα, Τουρκία) να μην μπορεί να προωθήσει δικούς της σχεδιασμούς και έτσι αργά ή γρήγορα να τεθεί επί τάπητος η περιβόητη πρόταση της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με τις Η.Π.Α. σε ρόλο ρυθμιστή, κάτι που δεν θέλει ούτε να σκέφτεται η Μόσχα.»

Συμπερασματικά, η λογική λέει πως, εφόσον η Τουρκία τολμήσει πράγματι να προκαλέσει σοβαρή ένταση, όπως πολλοί αναλυτές φοβούνται, η Ρωσία, που έχει ήδη ανακοινώσει την παρουσία της κόντρα στους τουρκικούς σχεδιασμούς στην κυπριακή ΑΟΖ, θα αντιδράσει λόγω συμφερόντων της.

Έτσι ένα νέο μέτωπο θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα στον άξονα από την Μαύρη Θάλασσα έως την Μέση Ανατολή, τον οποίο καιρό τώρα περιγράφουμε από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην Ουκρανία και μέχρι στιγμής πράγματι αυξάνονται εντός του οι εντάσεις. Το θέμα είναι από πού θα ξεκινήσει η καθοριστική αφορμή παγκόσμιας σύρραξης, την οποία τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ρωσία χαρακτηρίζουν αναπόφευκτη.

Μήπως από το Αιγαίο ή την Κύπρο; Η ελληνοτουρκική διένεξη λοιπόν θα πρέπει να λογίζεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο σύγκρουσης των Μεγάλων Δυνάμεων. Εξάλλου οι Αμερικανοί ανέκαθεν χρησιμοποιούν τον «τουρκικό μπαμπούλα» για να μας συνετίσουν, σε περίπτωση που θελήσουμε να παρακούσουμε εντολές.

Μέχρι στιγμής πάντως, λόγω συγκυριών και μεγαλοϊδεατικών χειρισμών της Άγκυρας, η πλάστιγγα έχει γύρει προς Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίες υπέγραψαν πρόσφατα, πάντα παίρνοντας άδεια βέβαια από τους «συμμάχους», την διακρατική αμυντική συμφωνία εις βάρος της Τουρκίας.
Δημοσκόπηση
Σας αρέσει η εμφάνιση του νέου μας site;;;:
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved