Σχέδιο Ερντογάν απειλεί την Αγία Σοφία

Αναρτήθηκε Από: Gpapado
Σχόλια
A- A+
Θύμα της πιο αδίστακτης πολιτικής κινδυνεύει να πέσει ένα μεγάλο μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Αναζητώντας νέους ψηφοφόρους, ώστε να αντλήσει ένα 7% που του λείπει για να εκλεγεί ξανά από τον πρώτο γύρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απεργάζεται τη μετατροπή της σε τζαμί. Παρά τις διαμαρτυρίες που ξεσηκώθηκαν στη γειτονική Τουρκία, ο Ερντογάν, το ΑΚΡ και οι ισλαμιστές δεν έχουν πρόθεση να υποχωρήσουν.

Η αρχή θα γίνει μεθαύριο, επέτειο άλωσης της Πόλης, οπότε, κατά τη διάρκεια εορτασμών που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, ο Ερντογάν και προσκεκλημένοι του ισλαμιστές ηγέτες θα προσευχηθούν μέσα στην Αγία Σοφία. Το πρώην καύχημα της Ορθοδοξίας (που έχασε τη λάμψη του τις τελευταίες δεκαετίες πριν από την πτώση της Κωνσταντινούπολης, λόγω της τέλεσης εκεί λειτουργίας με τους καθολικούς) εξακολουθεί να είναι ένα εμβληματικό μνημείο.

Εξακολουθεί, επίσης, να είναι μουσείο, από το 1935, οπότε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ υπέγραψε τη σχετική απόφαση. Αλλά οι ισλαμιστές δεν θέλουν να ξεχάσουν πως ο Μωάμεθ ο Πορθητής εκεί μέσα έκανε την πρώτη λειτουργία μετά την άλωση.

Ο Ερντογάν θέλει να κατεδαφίσει το κεμαλικό κράτος, ακυρώνοντας αποφάσεις με κοσμικό χαρακτήρα. Ταυτοχρόνως, όπως τονίζει ο τουρκικός Τύπος (Μπουγκιούν, Χαμπέρ, Σαμπάχ, Ζαμάν), επιζητά την αντιπαράθεση με τη Δύση, θεωρώντας την ως μόνη επιλογή για να κερδίσει τις εκλογές. Με δόλωμα και δήθεν αντίδωρο την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης (υποχρέωση της Τουρκίας, για την οποία πιέζεται διεθνώς), θα αναγγείλει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ετσι, θα φαίνεται ότι κρατά ισορροπίες.

Κατόπιν, θα επιτρέψει, όπως όλα δείχνουν, την ψήφιση στη Βουλή νόμου για τη μετατροπή, που έχει κατατεθεί από εθνικιστή βουλευτή, και θα ξεκινήσει το ολέθριο αυτό σχέδιο με δημόσια προσευχή δεκάδων χιλιάδων μουσουλμάνων μπροστά από την εκκλησία, στα τέλη Αυγούστου, κατά την έναρξη του Ραμαζανιού. Η είδηση αυτή εμφανίστηκε προχθές στους διαδικτυακούς τόπους των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης, στο Turk Time και στην αγγλική έκδοση της Χουριέτ.

Το ICOMOS Τουρκίας (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) με ανακοίνωσή του αποκαλύπτει ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η επανακατασκευή του μεντρεσέ (εκκλησιαστικού σχολείου) που υπήρχε κάποτε δίπλα στην Αγία Σοφία. Ο μεντρεσές είχε ανεγερθεί τον 16ο αιώνα και κατεδαφίστηκε επί Κεμάλ, ώστε να αναπνεύσει το μνημείο. Η εκ νέου ανέγερσή του καταπατά όλες τις διεθνείς συνθήκες περί προστασίας μνημείων.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι εμπειρογνώμονες της ΟΥΝΕΣΚΟ, με επικεφαλής τον σπουδαίο επιστήμονα Σιρίλ Μάνγκο, είχαν τονίσει ήδη από το 1994 την ενδιαφέρουσα γειτνίαση της Αγίας Σοφίας με το Μπλε Τζαμί, δείγμα των πολλών πολιτισμών που κατοίκησαν στην περιοχή. Είχε ζητηθεί τότε ένα «μάστερ πλαν» από το τουρκικό κράτος, για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής, μάστερ πλαν που δεν συντάχθηκε ποτέ. (Η κήρυξη έχει γίνει για όλα τα μνημεία της ιστορικής περιοχής του Σουλταναχμέτ). Αντ' αυτού, τώρα θα αποφασιστεί κάτι που κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Η Ελλάδα προς το παρόν φαίνεται να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, αλλά δεν θα έβλαπτε κάποια κίνηση, όπως π.χ. να ζητηθεί η διαμεσολάβηση της ΟΥΝΕΣΚΟ, η οποία έχει περιλάβει την Αγία Σοφία στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πηγή: Έθνος
Ποιός είναι ο λόγος που επισκέφθεστε το
Επικαιρότητα
Αρχαία Ελλάδα
Τυχαία
Φίλοι - Συνεργάτες
  • 1829: Υπογραφή συνθήκης μεταξύ Δ. Υψηλάντη και των Τούρκων.
  • 1914: Τμήματα στρατού της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου εισέρχεται και απελευθερώνει το Βεράτιο.
  • 1943: Το αντιτορπιλικό "Κουντουριώτης" αποβιβάζει άγημα στο Καστελλόριζο και υψώνει την Ελληνική Σημαία. Γερμανικό πλοίο εμβολίζει και βυθίζει το Ελληνικό υποβρύχιο "Λάμπρος Κατσώνης".
  • 1946: Αλβανική συμμορία εισέρχεται στην περιοχή Πλάκας και Ποντικάτων Ηπείρου αλλά αποκρούεται από ελληνική περίπολο.
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας!

Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]
© 2013 eleysis-ellinwn.gr all rights reserved - Web Hosting by Netplanet