Η ελληνική τέχνη πρωταγωνιστεί σε καιρούς δύσκολους

Αναρτήθηκε Από: Gpapado
Σχόλια
A- A+
Έργο του Τσαρούχη τετραπλασίασε την αρχική εκτίμησή του σε δημοπρασία

Ο πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989), «Κορμός έλληνα άνδρα», αναδείχθηκε ως το κορυφαίο έργο της τελευταίας δημοπρασίας του οίκου Bonhams με ελληνικά έργα τέχνης, η οποία έλαβε χώρα στο Λονδίνο.

giannis-tsarouxis-kormos-ellina-andra.jpg

Ο πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989), «Κορμός έλληνα άνδρα», αναδείχθηκε ως το κορυφαίο έργο της τελευταίας δημοπρασίας του οίκου Bonhams.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που διαπραγματεύεται τη χαρακτηριστική θεματογραφία του μεγάλου έλληνα ζωγράφου, με τολμηρό και πρωτοποριακό τρόπο. Ο «Κορμός έλληνα άνδρα» κατάφερε να τετραπλασιάσει την αρχική εκτίμησή του φτάνοντας στις 183.000 ευρώ, ενώ στη δημοπρασία πωλήθηκε το 71% των lots με τζίρο να φτάνει τα 2.400.000 ευρώ, ξεπερνώντας το αντίστοιχο ανοιξιάτικο Greek Sale του οποίου ο τζίρος ήταν 1.900.000 ευρώ.

Η «Πόλη σε λόφο» του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα (1906-1994), ένας ύμνος στον γεωμετρικό χαρακτήρα του ελληνικού τοπίου που φέρει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ώριμης καλλιτεχνικής περιόδου του ζωγράφου της δεκαετίας του ’60, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη συγκεκριμένη δημοπρασία, με τιμή πώλησης 175.800 ευρώ.

odusseas-feron-ifigeneian-thugatera-agamemnonos-ierea-kalxa-theofilos-xatzimixail.jpg

«Ο Οδυσσέας φέρων την Ιφιγένειαν θυγατέρα του Αγαμέμνονος εις τον ιερέα Κάλχα» του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1867-1934), κορυφαίο δείγμα ενός αγαπημένου θέματος του καλλιτέχνη που αποδίδεται με φαντασία και ενθουσιασμό, με τιμή πώλησης 161.000 ευρώ, κατέλαβε την τρίτη θέση, ενώ ο «Ερωτόκριτος» του Γιάννη Τσαρούχη αποτέλεσε την έκπληξη της δημοπρασίας, φτάνοντας τις 121.080 ευρώ.

barka-nikos-xatzikuriakos-gkikas.jpg

Η «Βάρκα» του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Η «Βάρκα» του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, έργο χαμένο για δεκαετίες που ανήκει στη συλλογή Τεριάντ (Στρατή Ελευθεριάδη), συμπλήρωσε την πρώτη πεντάδα των κορυφαίων έργων της δημοπρασίας με 118. 200 ευρώ.

giannis-tsarouxis-erotokritos.jpg

Το έργο «Ερωτόκριτος» του Γιάννη Τσαρούχη.

Η εξειδικευμένη σύμβουλος τέχνης της Art Expertise, κα. Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, δήλωσε ότι «βαδίζουμε με σταθερά βήματα προς μια ουσιαστική ανάκαμψη αλλά και διεθνοποίηση της ελληνικής αγοράς, καθώς σημαντικά έργα αγοράστηκαν από αμερικανούς και γάλλους συλλέκτες.  Παραμένουμε προσηλωμένοι σε ποιοτικά έργα και λογικές εκτιμήσεις. Το ελπιδοφόρο ποσοστό της δημοπρασίας και οι εντυπωσιακές αποδόσεις ορισμένων έργων αντικατοπτρίζουν την εμπιστοσύνη των συλλεκτών στην ελληνική τέχνη σε δύσκολους καιρούς».
Ποιός είναι ο λόγος που επισκέφθεστε το
Επικαιρότητα
Αρχαία Ελλάδα
Τυχαία
Φίλοι - Συνεργάτες
  • 629: Ο Αυτοκράτωρ Ηράκλειος επιστρέφει νικητής στην Κωνσταντινούπολη, φέρνοντας μαζί του τον Τίμιο Σταυρό.
  • 1814: Ιδρύεται η Φιλική Εταιρεία από τους Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθο στην Οδησσό της Ρωσίας.
  • 1825: Ο Ιμπραήμ κυριεύει την Κυπαρισσία, καίει τα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους και την Λιγούδιστα και επιστρέφει στα Μεσσηνιακά φρούρια.
  • 1831: Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο ρυθμίζονται τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας στη γραμή Άρτας-Βόλου.
  • 1848: Εξέγερση στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας από ομάδες ενόπλων χωρικών, με σκοπό την κατάργηση του καθεστώτος της αγγλικής προστασίας.
  • 1906: Στην πλατεία της Δράμας απαγχονίζεται από τους Τούρκους ο Αρμέν Κούπτσιος (Προκόπιος) από τον Βώλακα Δράμας.
  • 1922: Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος αναγγέλλει με διακήρυξη ότι παραιτείται από τον θρόνο υπέρ του Διαδόχου Γεωργίου.
  • 1943: Πυρπόληση και καταστροφή 11 χωριών και εκτέλεση από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής 352 Κρητών της Επαρχίας Βιάννου Ηρακλείου.
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας!

Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]
© 2013 eleysis-ellinwn.gr all rights reserved - Web Hosting by Netplanet