Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

Φρεγάτα και υποβρύχιο στέλνει εσπευσμένα η Ελλάδα στην Κύπρο

GPapado
Αναρτήθηκε από: GPapado
Ημηρομηνία ανάρτησης: Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014, 22:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα
ΕΚΤΑΚΤΟ
Επιτέλους ελληνική  στρατιωτική παρουσία  στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά στις κυπριακές ακτές, όπως είχαμε τονίσει στο Pentapostagma.gr.

Συγκεκριμένα η χώρα μας θα αποστείλει εσπευσμένα στην περιοχή μία φρεγάτα  MEKO 200 και ένα υποβρύχιο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ότι πρόκειται για διεθνείς υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα.

Η φρεγάτα, πρόσθεσε, αποστέλλεται στην περιοχή στο πλαίσιο της UNIFIL και το υποβρύχιο στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Active Endeavour».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι «μας απασχόλησε η οργάνωση της επίσκεψης του πρωθυπουργό την άλλη βδομάδα, με τη δική μου παρουσία, και η συνεδρία των αρχηγών κομμάτων με τη δική μας συμμετοχή. Μας απασχόλησε ο σχεδιασμός της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Κάιρο το άλλο Σάββατο που είναι η πρώτη παρομοίου επιπέδου συνάντηση και την προετοιμάζουμε τώρα σε υπουργικό επίπεδο. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία που έχει η κίνηση αυτή για την περιοχή, για την περιφερειακή σταθερότητα εν μέσω κρίσεων και φυσικά μας απασχόλησε κυρίως η ανάλυση της κατάστασης που υπάρχει στην Κύπρο, στην περιοχή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αναφορικά με το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Μας απασχόλησε η τουρκική προκλητικότητα, η προφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και βεβαίως υπάρχει πλήρης συντονισμός και ανάλυση και σχεδιασμός σε βάθος, με απόλυτη ψυχραιμία, με βάση αναφοράς το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το δίκαιο της θάλασσας, διότι για μας η ύπαρξη, η διεθνής νομική προσωπικότητα, η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η βάση για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, όχι μόνο της ελληνοκυπριακής αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αυτό πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό από τουρκικής πλευράς».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφων ότι σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα στέλλει στην περιοχή πολεμικά πλοία., ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του ‘50. Είμαστε πάνω από 62 χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και μετέχει σε διεθνείς αποστολές. Υπάρχουν διεθνείς αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στις οποίες μετέχει η Ελλάδα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο ή με την επιχείρηση στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Άρα υπάρχει σταθερή ναυτική παρουσία της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό γίνεται για τους λόγους που είπα και είναι μια πραγματικότητα την οποίαν όλοι πρέπει να τη λάβουν υπόψη τους».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει πολύ σημαντική συμμετοχή της Ελλάδας στην αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο και μας ζητήθηκε από πλευράς ΟΗΕ, λόγω και της κρίσης στην περιοχή, να έχουμε αναβαθμισμένη παρουσία σε επίπεδο ενδεχομένως (με την παρουσία) φρεγάτας και μετέχουμε στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ με υποβρύχιο».

Επεσήμανε ότι «οι συνεργασίες μας και όλες μας οι πρωτοβουλίες είναι πρωτοβουλίες πολιτικο-διπλωματικές που στοχεύουν στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Όλοι πρέπει να το έχουν αυτό υπόψη τους, όλες οι χώρες πρέπει να έχουν ως μόνο στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης. Αυτό είναι και το μήνυμα μου προς την τουρκική πλευρά».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για θαλάσσια διαφορά στην Κύπρο, ο κ. Βενιζέλος απάντησε «δεν υπάρχει καμιά θαλάσσια διαφορά».

Ερωτηθείς πώς μπορεί η Ελλάδα να συμβάλει στο αίσθημα ασφάλειας των Κυπρίων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «υπογράψαμε πριν από λίγες μέρες με τον κ. Κασουλίδη μια πολύ σημαντική συμφωνία για την Έρευνα και τη Διάσωση που ενώνει το FIR Λευκωσίας με το FIR Αθηνών, ενώνει τους θαλάσσιους χώρους που αντιστοιχούν στα δύο αυτά FIR. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική κίνηση. Επίσης ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η Ελλάδα με την Κύπρο, στο πλαίσιο και της ΕΕ αλλά κυρίως της κοινής εθνικής πολιτικής, κάνουν όλα όσα πρέπει να κάνουν για να μην υπάρχει κανένα αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας».

Όπως λοιπόν φαίνεται στο «ορίζοντα» ο Ε.Βνιζέλος κόβει την φόρα των τούρκων, που προσπαθούν με την προκλητική τους στάση να σύρουν την Κύπρο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για την δική της ΑΟΖ.

Επισημαίνει ότι Ελλάδα στέκεται αρωγός της Κύπρου με την παρουσία μιας ναυτικής μονάδας επιφανείας, και ενός υποβρυχίου σε μια περιοχή που βρίθει από πολεμικά πλοία, ειδικά το τελευταίο διάστημα.

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό αρχικά, θα κληθεί να βγάλει» τα κάστανα από την φωτιά» , σε περίπτωση ου μη γένοιτο συμβεί κάποιο «ατύχημα», διότι στην ναυτική ορολογία και τακτική, η παρουσία τόσων μονάδων και υποβρυχίων σε μια στενή λωρίδας θαλάσσης εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και ατυχήματος.  Η Ελλάδα με την ενίσχυση αυτή προπάντων οφείλει να εμψυχώσει τον κυπριακό λαό και τους πολιτικούς της μεγαλονήσου , ώστε αυτοί να προβούν στις κατάλληλες κινήσεις ενδυνάμωσης και σταθεροποίησης της μεταβαλλόμενης κατάστασης στην περιοχή. Χωρίς την ελληνική στρατιωτική παρουσία κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.
Μοιραστείτε το άρθρο!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
Τι θα ψηφίσετε στις προσεχείς εθνικές εκλογές;;;:
Σαν Σήμερα (7 Ιανουαρίου)
  • 1186: Αποφασιστική νίκη του Έλληνα στρατηγού Αλέξιου Βρανά επί των Νορμανδών κοντά στον Στρυμώνα.
  • 1700: Αποκεφαλισμός από τους Τούρκους στην Σμύρνη του νεομάρτυρα Αθανασίου από την Αττάλεια Παμφυλίας.
  • 1826: Ο Ιμπραήμ προτείνει στους κατοίκους το Μεσολογγίου συνθήκη παράδοσης, η οποία όμως δεν γίνεται δεκτή.
  • 1837: Γίνονται τα εγκαίνια της "Νέας Σπάρτης", δηλαδή της σημερινής Σπάρτης, στην ίδια θέση με την παλαιά.
  • 1838: Ψηφίζεται νόμος για την παραχώρηση γης στους οπλαρχηγούς και πολεμιστές του Αγώνα.
  • 1919: Ελληνικά εκστρατευτικά τμήματα αποβιβάζονται στην Οδησσό της Ρωσίας.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved