Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε την εκτέλεση πέντε αμυντικών προγραμμάτων , μετά από συνάντηση του με τα στελέχη της εκτελεστικής επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας στην Άγκυρα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolou.com.
Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα παραλάβει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενεάς Stealth F-35, τα οποία θα αποτελούν τα μαχητικά πρώτης γραμμής της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
«Θα διαθέτουμε τέσσερα νέας γενιάς μαχητικά αεροσκάφη F-35, εκ των οποίων τα δύο έχουν ήδη παραγγελθεί, ενώ η χώρα μας σχεδιάζει να αγοράσει περίπου 100 μαχητικά F-35 έως το 2030.
Η τουρκική πολεμική αεροπορία, θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί με την πλέον προηγμένη νέα γενιά αεροσκαφών, όπως είναι το Lockheed martin F-35», κατέληξε ο ίδιος.
Τα F-35 θα αντικαταστήσει το στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-4 και F-16 αεροσκάφη.
Επισημαίνεται ότι στις 12 Δεκεμβρίου, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η Ιταλία και η Τουρκία θα αποτελούν τις δύο κύριες τεχνικές βάσεις συντήρησης των κινητήρων του F-35 στην Ευρώπη από το 2018.
Δεν μας είπε όμως ( Νταβούτογλου) τι θα απογίνει με το κύριο πυροβόλο του F-35, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2019;
Το σύγχρονο μαχητικό F35 έχει αναπτυχθεί και κατασκευαστεί με την συμμετοχή οκτώ αναδόχων χωρών ( Βρετανία, Αυστραλία, Ιταλία, Νορβηγία, Τουρκία, Ολλανδία, Δανία και Καναδά), υλοποιώντας πρόγραμμα αξίας περίπου 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων , κάτι που αποτελεί το πιο ακριβό πρόγραμμα όπλων στον το κόσμο.
Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Επιτροπή έλαβε την απόφαση κατά τη συνεδρίαση της , να συνεχίσει τις συνομιλίες σχετικά με την προμήθεια/κατασκευή αντιπυραυλικού συστήματος μακράς εμβέλειας της Τουρκίας, «έχοντας στο τραπέζι» όλες τις προσφορές.
Το τουρκικό πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, και οι πολεμικές βιομηχανίες της Κίνας, της Αμερικής, καθώς και η ιταλο-γαλλική κοινοπραξία, επιδιώκουν να συμμετάσχουν σε αυτό, τονίζει το τουρκικό άρθρο, σε μια επίδειξη αλαζονείας.
Οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό βρίσκονται σήμερα «στα χέρια του υφυπουργού Αμυντικής Βιομηχανίας», δήλωσε ο Νταβούτογλου .
Η απόφαση ανήκει στο Ερντογάν, θα είναι πολιτική, αλλά κωλυσιεργεί πάρα πολύ, διότι η δύση δεν δίνει στην Τουρκία τους πηγαίους κωδικούς, ενώ το κινεζικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.
Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να ξεκινήσει η προκαταρκτική φάση του σχεδιασμού και κατασκευής του νέου, τουρκικής κατασκευής μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς TFX.
Η εκτελεστική επιτροπή της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας το 2010 ξεκίνησε το έργο σχεδιασμού του TFX, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, και κατασκευή ενός στόλου αυτού του τύπου αεροσκαφών που θα συνεργάζονται με το αμερικανικής κατασκευής Stealth F-35.
«Αυτό το σχέδιο ανάπτυξης του τουρκικής κατασκευής μαχητικού αεροσκάφους , απαντά στην επιθυμία της Τουρκίας να κατασκευάσει ένα δικής της εμπνεύσεως μαχητικό αεροσκάφος. Είχαμε προηγουμένως συμφωνήσει επι της αρχής για το έργο αυτό.
Τώρα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στο στάδιο της μελέτης και στην τελευταία φάση της μελέτης η οποία θα ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια», είπε ο Νταβούτογλου.
«Στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε το πρώτο πρωτότυπο αεροσκάφος TFX το 2023, και να προετοιμάσουμε το έδαφος για το έργο αυτό. Σήμερα, έχουμε ξεκινήσει το στάδιο της προμελέτης. », κατέληξε ο ίδιος. Εάν υλοποιηθεί επιτυχώς μέχρι τότε, «ζωή να μην έχει» το εν λόγω πρόγραμμα , αυτομάτως θα λιγοστέψει σε υπερθετικό βαθμό, η παραγγελία των αμερικανικών F-35.
Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι ΗΠΑ, γιοα την «συνέχιση» του προγράμματος του τουρκικού μαχητικού.
Επίσης ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι η κυβέρνηση του έχει αποφασίσει να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή του σύγχρονου τυφεκίου πεζικού MPT 76 για τις τουρκικές χερσαίες δυνάμεις.
«Σχεδιάζουμε να παράγουμε 35 χιλιάδες τουφέκια σε πρώτο στάδιο. Εκτιμήσαμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις γι “αυτό και αποφασίσαμε για μαζική παραγωγή», δήλωσε ο ίδιος.
Το 7,62 χιλιοστών τυφέκιο προορίζεται να γίνει το νέο πρότυπο όπλο πεζικού για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο Νταβούτογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία θα αγοράσει πέντε επιπλέον δικινητήρια Boeing CH-47F Chinook, βαρέως φορτίου ελικόπτερα.
«Η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας υψηλού επιπέδου θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις», είπε ο Νταβούτογλου .
«Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς για την προστασία της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και την επιβίωση της χώρας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η επιτροπή συντονισμού της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας θα συγκεντρωθεί και πάλι τον Απρίλιο για να συζητήσει την ανάπτυξη των προγραμμάτων αυτών, καταλήγει το δημοσίευμα .
Σύμφωνα με παλαιότερα άρθρα , στο pentapostagma.gr, και χωρίς ίχνος μεμψιμοιρίας, η Τουρκία εάν και εφόσον, διότι πολλά έχουν δει τα μάτια μας, υλοποιήσει όλα αυτά τα πολεμικά προγράμματα, αλλά και τα υπόλοιπα τα οποία έχει σε εξέλιξη, όπως το ελικοπτεροφόρο, θα αποτελεί μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη.
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, τα αμυντικά προγράμματα τους και τα σχέδια τους, είναι οθωμανικών διαστάσεων.
Αυτό όμως εγκυμονεί πολλούς και πάμπολλους κινδύνους, όπως την οικονομική κατάρρευση της χώρας, από αυτές ακριβώς τις φιλοδοξίες. Επίσης η πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας σε κάποια περιφερειακή σύγκρουση στην Μέση Ανατολή , θα γυρίσει την οικονομία της χώρας πολλά χρόνια πίσω.
Η δημιουργία του κράτους του Κουρδιστάν το οποίο είναι στα σκαριά, θα διαμελίσει την τουρκική επικράτεια, ενεργοποιώντας ένα ντόμινο εξελίξεων μέσα στην ίδια την χώρα. Τέλος αφήνουμε το πιο σημαντικό που είναι η κόντρα Ερντογάν, με τον Γκιουλέν και τους εκπροσώπους του κοσμικού κράτους.
Πρόκειται για μία διαμάχη πολύ σκληρή έως ανελέητη, με αμφίβολο τον τελικό νικητή.
Όπως βλέπουμε λοιπόν ο δρόμος για να γίνει η Τουρκία , οθωμανική αυτοκρατορία είναι σπαρμένος με αγκάθια και με πολλές παγίδες...