ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ SITE
Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ «ΚΑΗΚΑΝ» ΤΑ ΤΟΥΡΚΑΚΙΑ... ΜΑΖΕΨΑΝ ΤΗ NOTAM ΣΑΝ ΒΡΕΓΜΕΝΑ ΓΑΤΑΚΙΑ...

GPapado
Αναρτήθηκε από: GPapado
Ημηρομηνία ανάρτησης: Tρίτη 3 Μαρτίου 2015, 21:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα
Ο ICAO δεν θέλει στο Αιγαίο τη δημιουργία μιας «κόκκινης ζώνης» ανάλογης της Ουκρανίας.

Το ΝΑΤΟ «μάζεψε» την Άγκυρα, διότι έχει αρκετούς μπελάδες με τη Μόσχα και την ISIS, και κύριος στόχος του είναι η συνοχή και όχι η διάσπαση της Συμμαχίας.

Αυτή τη φορά φαίνεται ότι, επί του παρόντος, «την πάτησε» η τουρκική κυβέρνηση στο θέμα της ΝΟΤΑΜ, επί τη βάσει της οποίας δέσμευσε τεράστιους χώρους στο Αιγαίο για αεροναυτικές και άλλες ασκήσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της αεροπλοΐας και γενικότερα της συνοχής του ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι, με βάση την τουρκική ΝΟΤΑΜ 889, μεγάλη περιοχή του Αιγαίου θα μετατρεπόταν σε τεράστιο πεδίο βολής, προκάλεσε την έντονη αντίδραση ακόμη και του International Civil Aviation Organization (ICAO), δηλαδή της διεθνούς κοινότητας.

Το προηγούμενο της κατάρριψης επιβατικού αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών, πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ρωσόφωνων αυτονομιστών, συνιστά την πλέον τραυματική εμπειρία, ανάλογη της οποίας κανείς, και δη οι αρμόδιοι του ICAO, θέλουν να ξαναζήσουν. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης, ICAO και τουρκικής κυβέρνησης, τα πράγματα ήταν ιδιαιτέρως δυσμενή για την Άγκυρα. Ο ICAO ουδόλως θα ήθελε τη δημιουργία μιας «κόκκινης ζώνης» στο Αιγαίο και ευρύτερα. Ένα λάθος, από εκτόξευση πυραύλου, θα ήταν αρκετό για μια νέα τραγωδία.

Παράλληλα, σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ενώ αρχικά υπήρξε μια ουδέτερη και χαλαρή -θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος- προσέγγιση του θέματος, όταν εν συνεχεία εκτέθηκαν με επιμονή τα ελληνικά επιχειρήματα, που στηρίζονταν αφενός στο διεθνές δίκαιο και αφετέρου σε θέματα ασφάλειας, έγινε αντιληπτό από τους ιθύνοντες της Συμμαχίας ότι μια νέα κρίση ήταν προ των πυλών, καθώς και ότι η συνοχή του ΝΑΤΟ ήταν πολύ πιθανόν να απειληθεί. Η ηγετική πυραμίδα της Συμμαχίας δεν είχε κανένα λόγο να επιτρέψει την είσοδο δύο χωρών της σε μια οξεία αντιπαράθεση, την ίδια στιγμή που από τη μια πλευρά, προς την Ουκρανία, υπάρχει ένα ανοιχτό μέτωπο, και από την άλλη, προς τη Μέση Ανατολή, ένα δεύτερο, σε βάρος της τρομοκρατίας της ISIS. Αυτά δήλωναν πηγές στο ΝΑΤΟ, που πρόσθεταν ότι δεν υπάρχει λόγος για να επωμισθεί η Συμμαχία νέους μπελάδες. Και παρατηρούσαν ότι, ο στόχος της Συμμαχίας είναι η συνοχή της.

Πάντως, εκτιμάται ότι η Τουρκία θα βρει νέους τρόπους προκειμένου να συνεχίσει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, όπως ανάλογα πράττει και στην περίπτωση της Κύπρου και της ΑΟΖ της. ΝΑΤΟϊκές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν και στελέχη, όπως και κράτη της Συμμαχίας, που θεωρούν ότι η Τουρκία ξεπέρασε τα όρια, σε μια περίοδο, κατά την οποία χρειάζονται όλους τους εμπλεκόμενους να τελούν σε κατάσταση συνεργασιακή και όχι συγκρουσιακή.

Κυρίως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει παράδοση να προκαλούν κρίσεις στο Αιγαίο, μετά από την ανάληψη της εξουσίας από μια νέα ελληνική κυβέρνηση. Ανάλογο συμβάν είναι και αυτό με τη ΝΟΤΑΜ για δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο, το οποίο, στην ουσία, διχοτομούν. Στις Βρυξέλλες γίνεται αντιληπτό, κυρίως εντός του ΝΑΤΟ, αλλά και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η Τουρκία βρίσκει οικονομικά αδύναμη την Ελλάδα και στοχεύει στη δημιουργία τετελεσμένων. Βεβαίως, τονίζεται, τόσο η στάση της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, πρέπει να είναι διακριτική, διότι, όπως ισχυρίζονται, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη η όποια παρέμβαση και διαχείριση μιας μίνι κρίσης, που στόχο έχει να αποτρέψει μια μεγαλύτερη.

ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΤΑΜ ΚΑΙ ΤΙΣ NAVTEX

Θεοχάρους: Μέτρα κατά της Τουρκίας για να σταματήσει τις απειλές

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους, με επιστολή της προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης Γιοχάνες Χάαν, καταδικάζει την τουρκική αποσταθεροποιητική πολιτική που αποτυπώνεται στην έκδοση NOTAM, με την οποία η Άγκυρα δέσμευσε μεγάλη περιοχή του Αιγαίου.

Στην επιστολή της η κ. Θεοχάρους τονίζει ότι μετά τις δύο NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία εξέδωσε μια NOTAM διαρκείας δέκα μηνών, για το Αιγαίο, θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας. Η κ. Θεοχάρους καλεί τους Θεσμούς της ΕΕ να αναλάβουν δράση, καθότι η τουρκική πολιτική δεν αμφισβήτησε μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά, όπως τονίζει, έθεσε και θέτει σε κίνδυνο την αρχιτεκτονική ασφάλειας της ΕΕ, τη συνοχή του ΝΑΤΟ και, στην ουσία, την ελεύθερη αεροπλοΐα και ναυσιπλοΐα.

Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, η πολιτική της Άγκυρας δεν βοηθά την ίδια την τουρκική ενταξιακή διαδικασία, αφού η στάση της δεν συνάδει με αυτήν υποψήφιου για ένταξη κράτους. Στην περιοχή μας, τονίζεται στην επιστολή, και σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουμε ως κύριο κοινό εχθρό την τρομοκρατία και ως εκ τούτου η τουρκική πολιτική δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της Συμμαχίας κατά της IS (Islamic State).

Ακόμη η κ. Θεοχάρους καλεί τους θεσμούς της ΕΕ να δείξουν μηδενική πλέον ανοχή στην τουρκική πολιτική, που δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας, καθώς και έμπρακτη αλληλεγγύη στην Κύπρο και στην Ελλάδα που απειλούνται. Η κ. Θεοχάρους υπογραμμίζει ότι, εάν η ΕΕ δεν ενεργήσει αποτελεσματικά και αν δεν λάβει ακόμη και μέτρα κατά της Τουρκίας, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να ξεσπάσει κρίση, της οποίας το κόστος δεν θα πληρώσουν μόνο τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά και η ΕΕ, καθώς και το ΝΑΤΟ.
Μοιραστείτε το άρθρο!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
:
 
Σαν Σήμερα (5 Μαρτίου)
  • 1770: Φάλαγγα Μανιατών ενισχυμένη και από Ρώσους στρατιώτες απελευθερώνει τον Μυστρά.
  • 1799: Οι Ρώσοι εισέρχονται στην Κέρκυρα μαζί με τους Τουρκαλβανούς.
  • 1829: Οι Τούρκοι της Βόνιτσας παραδίδουν στις Ελληνικές δυνάμεις το φρούριο της πόλεως.
  • 1913: Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Τεπελένι. Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο Βασιλεύς Γεώργιος Α'.
  • 1921: Διωγμοί και σφαγές στον Πόντο από τους Τούρκους.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved