Σύντομα Διαθέσιμο!
Επικοινωνία
Καλώς Ήλθατε στο Έλευσις Ελλήνων,
ένα site αυστηρά μόνο για Έλληνες!

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ροή Ειδήσεων

Πήγαινε για δεύτερα Ιμια η Αγκυρα: Σχεδίαζαν κατάληψη της νήσου Πασά με ομάδα SAT

1 Μάϊ, 23:00
από GPapado
Εκτύπωση Άρθρου
του Γιάννη Πετρίδη

Πληροφορίες των Ελληνικών υπηρεσιών για τουρκική ενέργεια στη νήσο Πασά ανατολικά των Οινουσσών, οδήγησαν το ΓΕΕΘΑ να εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την εσπευσμένη μεταφορά στρατιωτικής δύναμης στην νήσο Πασά, αναφέρει απόλυτη έγκυρη κυβερνητική πηγή στο pronews.gr.

Η ενέργεια, η οποία θα είχε πολλά κοινά με αυτή που έγινε στην δυτική Ιμια τον Ιανουάριο του 1996 θα είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση μιας ανάλογης κρίσης με αυτή των Ιμίων, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην σταθερότητα της περιοχής (εννοούμε του Αιγαίου, φυσικά…) και στην εν συνεχεία εξέλιξη της τακτικής κατάστασης στην περιοχή.

Η πληροφορία ανέφερε ότι τμήμα της τουρκικής ειδικής μονάδας SAT (φωτό), ετοιμαζόταν να κινηθεί για κατάληψη του νησιού το οποίο είναι ένα από τα 185 του Αιγαίου, τα οποία η Αγκυρα υποστηρίζει ότι είναι «ασαφούς εθνικής κυριαρχίας» βάσει των συνθηκών, δηλαδή δεν είναι Ελληνικό έδαφος, όπως ακριβώς θεωρούσε (και θεωρεί) ότι συμβαίνει με τα Ιμια.

Η εσπευσμένη διαρροή για μετακίνηση φρουράς στη νήσο Πασά συνδυάστηκε με την πληροφορία ότι θα δημιουργεί ελικοδρόμιο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει ήδη ένα παλιό ελικοδρόμιο στο νησί. Απλά για να απαλυνθεί η είδηση για μετάφορά στρατιωτικής δύναμης στη νήσο, «ντύθηκε» και με την πληροφορία περί ελικοδρομίου.
Από την Πέμπτη, το πρωί όταν και συγκλήθηκε το άτυπο ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου, που αποκάλυψε το pronews.gr, ουσιαστικά οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Οι τουρκικές κινήσεις της Μεγάλης Παρασκευής (υπερπτήσεις παρατήρησης σε πολύ χαμηλό ύψος επάνω από την Παναγιά ενός CN-235) ) συνδυάστηκαν με τις πληροφορίες που υπήρχαν και αποφασίστηκε να υπάρξει άμεση δράση με αποστολή στρατιωτικής δύναμης στη νήσο Πασά.

Από τα Επιτελεία έχει ανασυρθεί οποιαδήποτε πληροφορία αφορά το τουρκικό σχέδιο SUGA του 2003 που προέβλεπε κατάληψη των Οινουσσών και των νησίδων Παναγιά και Πασά (εκτός από τους Φούρνους και τη Λέρο).

Η αποστολή δύο κανονιοφόρων («Αήττητος» και «Κραταιός») στην περιοχή δείχνει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, αφού μετά το 2010 είναι η πρώτη φορά που στέλνονται πολεμικά σκάφη σε τέτοιες αποστολές στις οποίες απέναντί τους βρίσκεται η τουρκική ακτοφυλακή και όχι το τουρκικό Ναυτικό, αλλά ίσως αποδειχθούν μη επαο σκάφος: Στο επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό έσπευσαν άλλα τέσσερα τουρκικά σκάφη σε χρόνο «μηδέν»...


  Κατηγορίες   Πηγές
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας του "Έλευσις Ελλήνων" παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου, GPapado με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στο E-mail: [email protected] για τυχόν παράπονα ή απορίες.

Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.
loading...

Στην ίδια κατηγορία

Σχόλια

Επικαιρότητα

Δείτε επίσης

Δημοφιλέστερα

Δημοσκόπηση

 
Εκπομπές με τον Γεώργιο Ρεντετάκο

Σαν Σήμερα

 • 614
  Τα Περσικά στρατεύματα λεηλατούν τα Ιεροσόλυμα και μεταφέρουν τον Τίμιο Σταυρό στην Κτησιφώντα.
 • 1821
  Ο "Νηρεύς" μονομαχεί μέσα στον Μαλιακό κόλπο με τουρκική φρεγάτα και την ανατινάζει.
 • 1827
  Λήγουν στην Τροιζήνα οι εργασίες της Γ΄ Εθνικής Συνελεύσεως.
 • 1897
  Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται με σφοδρότητα κατά των Ι και ΙΙ Μεραρχιών στον Δομοκό.
 • 1905
  Αντάρτικα σώματα δέχονται επίθεση από τουρκικό τάγμα στα Καλύβια Πέλλας.
 • 1912
  Οι Ιταλοί ολοκληρώνουν την κατάληψη της Ρόδου.
 • 1919
  Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τον Τσεσμέ, τα Αλάτσατα και τα Βούρλα.
 • 1941
  Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν την Ιθάκη.
 • 1944
  Ο Ιερός Λόχος πλήττει γερμανικούς στόχους στην Χίο.

Φίλοι - Συνεργάτες