Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων
Τελευταία Νέα

Τα νέο-οθωμανικά σχέδια του για κυριαρχία σε Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο

GPapado
Αναρτήθηκε από: GPapado
Ημηρομηνία ανάρτησης: Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014, 21:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα
Ο διοικητής του τουρκικού ναυτικού ναύαρχος Bülent Bostanoğlu σε συνέντευξη του στο τουρκικό περιοδικό defenceturkey.com, παρουσιάζει τα μεγαλόπνοα οράματα του, για κυριαρχία του τουρκικού ναυτικού στην Μεσόγειο θάλασσα, αλλά και σε όλον τον κόσμο, αποκαλύπτοντας το δόγμα της Άγκυρας για πλήρη κυριαρχία, αναπολώντας τις εποχές Σουλτάνων, όπως αναφέρουμε σε πολλά άρθρα μας στο pentapostagma.gr.

Τουρκικό περιοδικό: Αγαπητέ Ναύαρχε, πρώτα απ “όλα θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο σας. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας όσον αφορά την Μεσόγειο και την δράση του τουρκικού ναυτικού; Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το μέλλον των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων;

Κύρια ευθύνη των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων είναι η προστασία των νομίμων δικαιωμάτων της Τουρκίας, και τα ζωτικά συμφέροντα στην σφαίρα επιρροής της, και συγκεκριμένα στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα.
Η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας σε αυτές τις θάλασσες μας, θα πρέπει να καθορίζεται από τις συμφωνίες, στην βάση του διεθνούς δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η συνέχιση της ισορροπίας στο Αιγαίο Πέλαγος, το οποίο καθορίστηκε με την Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης, και επικυρώθηκε με την ανακοίνωση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το 1995, είναι ζωτικής σημασίας.
Η αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ασφάλεια των θαλάσσιων εθνών, είναι ευρέως αποδεκτή από όλους, καθώς και το διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή της ελεύθερης ναυσιπλοΐας είναι θέμα ζωτικής σημασίας. Για το σκοπό αυτό, η διατήρηση των υφιστάμενων ορίων της ανοικτής θάλασσας είναι επίσης μία από τις προτεραιότητές μας.
Προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η προστασία των θαλάσσιων δικαιωμάτων και συμφερόντων της στην περιοχή, εκτός από την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων των μακροχρόνιων διαφορών, όπως είναι η Κύπρος και οι πρόσφατες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική από το 2010.

Η Τουρκία και η «Βόρεια Κύπρος» έχουν μια κατανόηση για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο, με την πλήρη συμμετοχή όλων των συμφωνιών που βασίζονται στο σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μερών ».

Ωστόσο, σε αντίθεση με τουρκική στάση για την επίλυση των μακροχρόνιων ζητημάτων, από το 2003, η ελληνική κυπριακή Διοίκηση έχει ακολουθήσει μια διαδρομή που αγνοεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και τα δικαιώματα της Τουρκίας και των κατεχομένων.

Οι μονομερείς δεσμεύσεις της ελληνικής κυπριακής κυβέρνησης αυξάνουν τις ανησυχίες όσον αφορά το περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή, και επίσης να υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις, για συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος.

Εκτός από την Κύπρο η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις ναυτικές επιχειρήσεις, ειδικά από την Ελλάδα και την Αίγυπτο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα θαλάσσια δικαιώματα της Τουρκίας στην Μεσόγειο, και το Τουρκικό Ναυτικό λαμβάνει επίσης κάθε προληπτικό μέτρο, για την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας, στην υφαλοκρηπίδα των κατεχομένων, σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, ενεργώντας ως «Ασπίδα» για την Τουρκία και τα κατεχόμενα, στους τομείς του διεθνούς δικαίου.

Όσον αφορά τη Μαύρη Θάλασσα, στη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εποχή, η ανάπτυξη των περιφερειακών θαλάσσιων πρωτοβουλιών όπως είναι η δύναμη BLACKSEAFOR, βρισκόμαστε σε αρμονία μεταξύ με όλα τα παράκτια κράτη, στην βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, και της Σύμβασης του Montreux, έχοντας δημιουργήσει μια θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας και ένα ασφαλές καταφύγιο για όλους.

Έτσι, η κύρια πολιτική της Τουρκίας προς την Μαύρη Θάλασσα κατά την περίοδο αυτή βασίζεται στην αρχή της «περιφερειακής κυριότητας».
Παρά το γεγονός ότι οι πρόσφατες εξελίξεις που έλαβαν χώρα στην Ουκρανία και ιδιαίτερα στην Κριμαία, έχουν επηρεάσει αρνητικά αυτή τη θετική ατμόσφαιρα συνεργασίας μεταξύ ορισμένων χωρών της Μαύρης Θάλασσας, η κύρια στάση της Τουρκίας αποτελεί, «η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Μαύρη Θάλασσα, η οποία θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλες τις χώρες που βρέχονται από την Μαύρη Θάλασσα».

Εν κατακλείδι, για μεγάλο χρονικό διάστημα αποκτήσαμε εμπειρίες, ενώ λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στις γειτονικές θάλασσες, και των ευθυνών που απορρέουν από τις δεσμεύσεις μας, απαιτείται να διαθέτουμε μια ισχυρή ναυτική δύναμη.

Προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια, υλοποιώντας παράλληλα αποτελεσματικά την αποστολή του στις σύγχρονες προκλήσεις και κινδύνους, το τουρκικό ναυτικό «μετασχηματίζεται» συνεχώς. Η φιλοσοφία και το υπόβαθρο σε αυτόν τον μετασχηματισμό είναι να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, ευέλικτο, διαλειτουργικό ναυτικό.

Το Τουρκικό Ναυτικό εξελίσσεται επίσης σε τομείς του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών, στον πυλώνα της σύγχρονης τεχνολογίας για να καλύψει τις ανάγκες του σήμερα και του αύριο. Τα προγράμματα εκσυγχρονισμού στις μονάδες επιφανείας, και στα υποβρύχια έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία. Μπορώ να πω με υπερηφάνεια ότι η πλειοψηφία των τουρκικών ναυτικών μονάδων, λειτουργούν τώρα με τουρκικά συστήματα διοίκησης και ελέγχου και μπορούμε να ενσωματώσουμε διάφορα οπλικά συστήματα στις ναυτικές πλατφόρμες μας με εθνικούς πόρους.

Σήμερα, η τουρκική ναυτική δύναμη, διαθέτη 158 πλατφόρμες πολεμικών πλοίων όλων των τύπων, σχεδόν 50 εναέρια μέσα, και μία αμφίβια ταξιαρχία, αποτελώντας μια τρομερή ναυτική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή. Αυτό που διαβλέπω για το τουρκικό ναυτικό είναι ότι, με τα φιλόδοξα προγράμματα προμηθειών και τον εκσυγχρονισμό του έχει βάλει πλώρη για να μετασχηματιστεί σε μια « Μέση Παγκόσμια Δύναμη» στο εγγύς μέλλον.

Με λίγα λόγια, με τον προβληματισμό σχετικά με το παρελθόν και με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, το τουρκικό ναυτικό είναι υπερήφανο για τα πολλά επιτεύγματα του, στο πλαίσιο της αποστολής του στην ευρύτερη περιοχή. Στο περιβάλλον των μελλοντικών αβεβαιοτήτων, το Τουρκικό Ναυτικό θα παραμείνει μια αξιόπιστη δύναμη με καλά σχεδιασμένη την δομή της δύναμης του, και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Τουρκικό περιοδικό άμυνας: Θα μπορούσατε σας παρακαλώ να μας ενημερώσετε σχετικά με τις δραστηριότητες της τουρκικής Θαλάσσιας Ομάδας που ιδρύθηκε με στόχο να καταστεί εμφανής η τουρκική παρουσία στις παγκόσμιες θάλασσες, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την τουρκική εξωτερική πολιτική, αλλά και την εξασφάλιση της ασφαλούς πλοήγησης των τουρκικών εμπορικών πλοίων »;

Η ομάδα αυτή αποτελείται από 2 φρεγάτες, 1 κορβέτα και 1 πετρελαιοφόρο πλοίο, μ ε την ονομασία Task Force «Barbaros», και ενεργοποιήθηκε μεταξύ 17 Μαρτίου έως 27 Ιουνίου 2014.

Η ομάδα αυτή επισκέφθηκε 25 λιμάνια σε 24 διαφορετικές χώρες, διατρέχοντας περίπου 15.000 ναυτικά μίλια, κατά τη διάρκεια αυτής της ενεργοποίησης. Σε 19 από αυτές τις χώρες, το τουρκικό ναυτικό εμφανίσθηκε για πρώτη φορά.

Στον Κόλπο της Γουινέας, μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, συμμετείχαν στην άσκηση ναυτικής ασφάλειας «Obangame Express» μαζί με άλλους συμμετέχοντες, σε έναν μεγάλο στόλο που αποτελούνταν από 33 πολεμικά πλοία από 22 διαφορετικές χώρες.

Οι μονάδες μας πραγματοποίησαν βολές κατευθυνόμενων βλημάτων και βολές στο πεδίο δοκιμών Denel Overberg στην Νότια Αφρική μεταξύ 13 και 14 Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήσαμε βολές των συστημάτων SM-1, ESSM, Sea Sparrow, βολές πυραύλων και βολές CIWS.

Όπως λοιπόν γίνεται απολύτως κατανοητό οι Τούρκοι επιθυμούν με τα αλλεπάλληλα προγράμματα εξοπλισμού, και την κατασκευή μονάδων επιφανείας από τουρκικά «χέρια», με εισαγόμενη όμως τεχνολογία, την όσο το δυνατό μεγαλύτερη αυτάρκεια για το πολεμικό ναυτικό τους.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Τουρκία «ετοιμάζεται» να διαδραματίσει τον ρόλο που είχε πριν από αιώνες στην περιοχή, όταν ήταν οθωμανική αυτοκρατορία.
Αυτό είναι το όραμα που έχει «καταλάβει» όλη την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της γείτονας. Οφείλουμε να αντιδράσουμε όχι μόνο εμείς άλλα όλα οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου, σε αυτά τα σχέδια, μη λαμβάνοντας υπόψη καθόλου τις τουρκικές δηλώσεις περί διεθνούς δικαίου.

Όταν το τουρκικό πολεμικό ναυτικό καταστεί ισχυρότατο, οι διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες θα ισχύουν κατά το δοκούν, και σύμφωνα πάντα με τον γεωπολιτικό συμφέρον της Άγκυρας.
Μοιραστείτε το άρθρο!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
Πιστεύετε ότι ο τάφος στην Αμφίπολη ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο;;;:
Σαν Σήμερα (14 Δεκεμβρίου)
  • 1502: Με συνθήκη μεταξύ Βενετίας και Τουρκίας, η Πελοπόννησος περιέρχεται στην Τουρκία.
  • 1821: Ανεπιτυχής επίθεση των Ελλήνων επαναστατών στο Ναύπλιο.
  • 1943: Οι Γερμανοί επανέρχονται στην Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, τη λεηλατούν και στη συνέχεια την παραδίδουν στις φλόγες.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved