ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ SITE
Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ: ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΓΚΡΟΜ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ!!!

GPapado
Αναρτήθηκε από: GPapado
Ημηρομηνία ανάρτησης: Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015, 23:00
Κατηγορία: Ιστορία
«Αντιλήψεις πολέμου» (Perceptions of War) είναι ο τίτλος μιας νέας φωτογραφικής έκθεσης η οποία  θα εγκαινιαστεί στις 11 Φεβρουαρίου στο «Macquarie University Art Gallery» του Σίδνεϊ, στο πλαίσιο των εκατό χρόνων από την εκστρατεία της Καλλίπολης.

Την έκθεση έχουν επιμεληθεί η Έφη Αλεξάκη, φωτογράφος και ερευνήτρια (Macquarie University) - ευρύτατα γνωστή στην ελληνική και αυστραλιανή κοινότητα για την πλούσια φωτογραφική της δραστηριότητα -  και ο ιστορικός Leonard Janiszewski που ερευνούν την ιστορική και σύγχρονη παρουσία των Ελληνοαυστραλών στον αυστραλιανό και διεθνή χώρο από το 1982.



Ο Μηνάς Ασλάνης που πολέμησε με τις αυστραλιανές δυνάμεις στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μέσα από φωτογραφίες και κείμενα παρουσιάζεται η συμμετοχή των Ελλήνων της Αυστραλίας στην εκστρατεία της Καλλίπολης. Από τη μια αυτοί που πολέμησαν στο μέτωπο και από την άλλη αυτοί που έμειναν πίσω και υπέστησαν τις συνέπειες της ανθελληνικές εξέγερσης στην περίοδο 1915 - 16.

Ο καθοριστικός ρόλος των Αυστραλών στρατιωτών στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 25 Απριλίου 1915 στη μάχη της Καλλίπολης, υπήρξε η αφετηρία της δόμησης της δικής τους εθνικής ιστορίας. Η μάχη αυτή σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη στρατιωτική εκστρατεία της Αυστραλίας, για ένα νέο έθνος που μόλις το 1901, μόνο 14 χρόνια πριν τη σημαντική αυτή μάχη, είχε συσταθεί ως ομοσπονδιακό κράτος. Με πληθυσμό λιγότερο από 5 εκατομμύρια, πάνω από 420.000 Αυστραλοί στρατολογήθηκαν να υπηρετήσουν κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και περισσότεροι από 8.700 Αυστραλοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην εκστρατεία της Καλλίπολης.



Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο περίπου 60 Έλληνες πολέμησαν με τις αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις. Από αυτούς, έξι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν, ενώ τρεις τιμήθηκαν με αριστείο ανδρείας. Στην Καλλίπολη πολέμησαν 12 Έλληνες. Την ίδια περίοδο σημειώθηκαν εξεγέρσεις εναντίον Ελλήνων της Αυστραλίας. Την αφορμή την είχε προσφέρει η συγκυρία του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, όταν η Ελλάδα του βασιλιά Κωνσταντίνου ήρθε αντιμέτωπη με την Αντάντ και οι Έλληνες μετανάστες μετατράπηκαν εν μία νυκτί σε «εσωτερικό εχθρό».



Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι:

- τον Ιούλιο του 1915, περίπου 200 άτομα, καθοδηγούμενα από μια «ομάδα κρούσης» 60 στρατιωτών καταστρέφουν ελληνικό καφενείο στο Μπρισμπέιν.

- τον Νοέμβριο του 1915, ένταση επικρατεί στο Σίδνεϊ ύστερα από τη διασπορά μιας ψευδούς φήμης ότι Έλληνας υπάλληλος ιταλικού μανάβικου δολοφόνησε αδειούχο φαντάρο. Το μανάβικο γίνεται βίδες από τον εξαγριωμένο όχλο. Ακολουθεί λιθοβολισμός της Διεθνούς Λέσχης από 300 στρατιώτες, με συνδρομή κάπου 1000 πολιτών.

- στις 13 Δεκεμβρίου 1915, πάντα στο Σίδνεϊ και με αφορμή την ίδια διάδοση, περίπου 300 στρατιώτες σε σχηματισμό μάχης αρχίζουν να καταστρέφουν συστηματικά τα ελληνικά μαγαζιά του κέντρου της πόλης.

- στις 27 Οκτωβρίου 1916, εκατοντάδες πολίτες με τη βρετανική σημαία μπροστά λεηλατούν τα ελληνικά καταστήματα του Περθ.

- στις 9 Δεκεμβρίου 1916, ένα πλήθος λεηλατεί και πυρπολεί τα ελληνικά καταστήματα του Κάλγκουρλι. Αντίστοιχες σκηνές διαδραματίζονται μέσα στο διήμερο και στο γειτονικό Μπάουλντερ. Συνολικά, 21 ελληνικά μαγαζιά τέθηκαν εκτός μάχης, με ενεργό συμμετοχή του ευρύτερου πληθυσμού.

Πηγή: http://www.stoxos.gr/2015/02/100_5.html

Σημείωση
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας του "Έλευσις Ελλήνων" παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου, GPapado με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στο E-mail: [email protected] για τυχόν παράπονα ή απορίες.

Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Ενημερώνουμε εκ των προτέρων πως για κάθε φραστική επίθεση ή απειλητική διάθεση θα ενημερώνεται άμεσα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα βγάλει το καλοκαίρι;;;:
Σαν Σήμερα (16 Απριλίου)
  • 1772: Αποκεφαλίζεται στην Σμύρνη ο νεομάρτυρας Μιχαήλ.
  • 1818: Σφαγή στην Αδριανούπολη από τους Τούρκους του νεομάρτυρα Χριστοφόρου.
  • 1821: Ο Αρχιεπίσκοπος Ύδρας Γεράσιμος υψώνει την Σημαία της Επαναστάσεως.
  • 1827: Η τουρκική φρουρά στον Πειραιά παραδίδεται με συνθήκη στον Γεώργιο Καραϊσκάκη.
  • 1905: Ανταρτικό σώμα στο χωριό Δροσοπηγή της περιοχής Μορίχοβο περικυκλώνεται και δέχεται επίθεση του τουρκικού στρατού.
  • 1956: Ο στρατάρχης Χάρντινγκ εξαπολύει στην Κύπρο άγρια εκστρατεία εναντίον της ΕΟΚΑ.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved