Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

Ινστιτούτο Μπρίγκελ: "Η διαγράφη του χρέους της Ελλάδας είναι η μόνη λύση"

Janus
Αναρτήθηκε από: Janus
Ημηρομηνία ανάρτησης: Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, 13:00
Σε άρθρο του ο πανεπιστημιακός Ασόκα Μόντι του Πανεπιστημίου Princeton, κάνει λόγο για την ασφυκτική πίεση που ασκείται στην Ελλάδα, να ακολουθήσει μια λανθασμένη πολιτική υπαγορευμένη από τους Ευρωπαίους που δεν οδηγεί πουθενά.

Ο κ. Μόντι σημειώνει πως η πρόσφατη επίσκεψη του Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα με στόχο να ενισχύσει τον καταπονημένο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ήταν απρεπής και περιττή, καθώς έβαλε στο επίκεντρο τη διαβρωτική πολιτική της ΕΕ. Ειδικά όταν ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για «αυτοκτονία» εάν και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο κ. Μόντι γράφει πως η αρχική ιδέα ήταν ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τους ιδιώτες πιστωτές της στο ακέραιο, για να φτάσουμε τον Ιούλιο του 2011 και να γίνει κατανοητό από την Τρόικα ότι πρέπει να χαλαρώσουν οι όροι αποπληρωμής από πλευράς της Ελλάδας. «Ήταν, όμως, πολύ αργά», σημειώνει ο κ. Μόντι, «υπήρξαν μεγάλες απώλειες με αποτέλεσμα να επιβληθεί σκληρή λιτότητα στην Ελλάδα που δημιούργησε εκτεταμένη πτώση στην ανάπτυξη και προκάλεσε διαρκή δυστυχία. Το λάθος είχε γίνει!».

Σήμερα ο μόνος σωστός τρόπος για να προχωρήσει η Ελλάδα, είναι να δεχθεί η Τρόικα το προφανές: ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της σε βάθος χρόνου. Σε θεωρητικό επίπεδο μπορεί να ακούγεται λογικό, αλλά όπως σημειώνει ο κ. Μόντι: «Το σύστημα αντεπιτίθεται. Αν γίνει κάτι υπέρ της Ελλάδας, αμέσως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα φωνάξουν ότι κι εκείνοι έπρεπε να τύχουν ανάλογης αντιμετώπισης. Επιπροσθέτως η συγχώρεση του χρέους θα παραβιάσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, κάτι τέτοιο θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη συνταγματικότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την αιτιολογία ότι τα δάνεια θα πρέπει να επιστρέφονται σε ένα ''κατάλληλο περιθώριο''».

Ακόμη και έτσι ο κ. Μόντι σημειώνει: «Το διακύβευμα σήμερα είναι υψηλό, όχι μόνο για την επίλυση της κρίσης, αλλά και για τη μελλοντική μορφή της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι η αιχμή των δοκιμών, τη στιγμή που ο ιδανικός στόχος της ΕΕ θα έπρεπε να είναι η πολιτική ενότητα. Είναι εύκολο να χαρακτηριστούν αντιδραστικοί όσοι μιλούν για χαλάρωση των μέτρων προς την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν βοηθάει. Αυτές οι συζητήσεις έγιναν για την Ισπανία και είναι αναπόδραστο να γίνουν κάποια στιγμή και για την Ιταλία».

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η ανάλυση του κ. Μόντι, είναι οξεία και ρίχνει συγκεκριμένες ευθύνες: «Τα λάθη που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πάρα πολλά. Αλλά μια νέα αρχή είναι δυνατόν να συμβεί. Η Τρόικα πρέπει να συγχωρήσει μέρος του ελληνικού χρέους. Με το πρωτογενές πλεόνασμα και με τα έσοδα από τους φόρους η Ελλάδα μπορεί να κάνει μια νέα αρχή με τους ιδιώτες πιστωτές της. Πρέπει η εποπτεία των φορολογικών λογαριασμών της Ελλάδας να μεταφερθεί από το γραφείο του Μοσκοβισί στους ιδιώτες πιστωτές».

Για την Ευρώπη η αξιοπιστία του κοινού νομίσματος είναι ουσιαστικής σημασίας, αλλά σύμφωνα με τον κ. Μόντι «αυτό μπορεί να γίνει βήμα-βήμα. Τώρα είναι ώρα για μεγάλες χειρονομίες. Η Ελλάδα που για χρόνια ήταν αστείρευτη πηγή αναστάτωσης, μπορεί να γίνει η αιτία για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης. Ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να δώσουμε στην Ελλάδα μια πραγματική ευκαιρία και ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος για να σωθεί το ευρώ», καταλήγει.
Μοιραστείτε το άρθρο!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
Τι θα ψηφίσετε στις προσεχείς εθνικές εκλογές;;;:
Σαν Σήμερα (16 Ιανουαρίου)
  • 1829: Ελληνικός στολίσκος κυριεύει δύο τουρκικές κανονιοφόρους στο λιμάνι της Πρέβεζας.
  • 1878: Εθελοντικά σώματα από την ελεύθερη Ελλάδα εισέρχονται στην Κεντρική Θεσσαλία.
  • 1943: Το αντιτορπιλικό "Βασίλισσα Όλγα" βυθίζει ιταλικό πετρελαιφόρο στην Αδριατική.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved