Ελληνορωμαϊκή επιτύμβια στήλη με ζωγραφισμένη θύρα βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια (Φώτο)

Η Βιβλιοθήκη του Κέλσου στην Έφεσο

Αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή που διενεργούσε ανασκαφές στη περιοχή Al-Abd της Αλεξάνδρειας αποκάλυψε μια σειρά αρχαιολογικών ευρημάτων και κατάλοιπα τάφων που χρονολογούνται στην ελληνορωμαϊκή εποχή.

Η ελληνορωμαϊκή επιτύμβια στήλη απεικονίζει την είσοδο ναού με κίονες και κλίμακα
Η ελληνορωμαϊκή επιτύμβια στήλη απεικονίζει την είσοδο ναού με κίονες και κλίμακα

Ο Δρ. Mostafa Waziri, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, εξηγεί ότι τα ευρήματα είναι μια συλλογή κτερισμάτων από αγγεία και λύχνους, διακοσμημένων με σκηνές θεοτήτων. Ωστόσο, το πιο σημαντικό εύρημα είναι μια επιτύμβια στήλη ή μια ζωγραφισμένη ψεύτικη θύρα που κάποτε χρησίμευε για να σφραγίσει έναν από τους ταφικούς θαλάμους. Η περιοχή Al-Abd βρίσκεται στο ανατολικό νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Αλεξάνδρειας, το οποίο περιέχει αρκετές ταφές που χρονολογούνται στην ελληνιστική εποχή.

Λύχνος που βρέθηκε από τις ανασκαφές
Λύχνος που βρέθηκε από τις ανασκαφές

Ο Δρ. Ayman Ashmawy, Διευθυντής του τομέα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, δήλωσε ότι η επιτύμβια στήλη φέρει μια σειρά διακοσμήσεων και επιγραφών, κατασκευασμένων από μείγμα άμμου και ασβέστη πάνω σε επίπεδη επιφάνεια, και αποδίδουν την πρόσοψη ενός αρχαίου ναού, με κλίμακες να οδηγούν στην είσοδο και με δύο κίονες να στηρίζουν την οροφή της. Η κλίμακα οδηγεί σε ανοιχτή θύρα, το ένα φύλλο της οποίας είναι μισοανοιγμένο και διακοσμείται με φτερωτό ηλιακό δίσκο.

Ο Ibrahim Metwaly, επικεφαλής της αρχαιολογικής αιγυπτιακής αποστολής, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη επιτύμβια στήλη αποτελεί μια εξέλιξη της ιδέας των φανταστικών θυρών που εξαπλώθηκαν κατά την αρχαία αιγυπτιακή εποχή για να παραπλανήσουν τους τυμβωρύχους από την πραγματική θύρα του τάφου.

Λύχνος που βρέθηκε από τις ανασκαφές
Λύχνος που βρέθηκε από τις ανασκαφές

Η επιτύμβια στήλη, η οποία βρέθηκε σε κακή κατάσταση, βρίσκεται σήμερα υπό συντήρηση.

Πηγή: The Archaeology News Network

Πηγή http://anaskafi.blogspot.gr/
Loading...
Δείτε επίσης
Σχόλια
Loading...