Πάνω από το 70% της αρχαίας Πέργης παραμένει θαμμένο (Φώτο)

Πέργη

Tο 70% περίπου της αρχαίας Πέργης στη νότια Αττάλεια της Τουρκίας παραμένει θαμμένο, καθώς οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν τις ανασκαφικές τους εργασίες για να αποκαλύψουν τις κρυμμένες ομορφιές της.

Η Πέργη που βρίσκεται στην περιοχή Aksu της Αττάλειας, αναγνωρίζεται ως μία από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις του κόσμου καθώς αποτελεί το «σπίτι» εξέχοντων αρχαίων γλυπτών.

Σήμερα, οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να ανασκάπτουν κατά μήκος της δυτικής οδού ενώ προσπαθούν να αποκαλύψουν σήραγγες νερού που επεκτείνονται σε τέσσερις διαφορετικούς κλάδους, δήλωσε ο Mustafa Demirel, διευθυντής του Μουσείου της Αττάλειας, στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ihlas.

Από το 2012, το Μουσείο της Αττάλειας πραγματοποιεί τις ανασκαφές, σύμφωνα με τον Demirel, προσθέτοντας ότι εργάζονται για να εξασφαλίσουν στους επισκέπτες καλύτερη κατανόηση της αρχαίας πόλης.

«Οι αρχαιολογικές ανασκαφές διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα και πραγματοποιούνται στο πλαίσιο συγκεκριμένου σχεδίου», δήλωσε ο Demirel, προσθέτοντας ότι το 30% της πόλης έχει ανασκαφεί μέχρι στιγμής.

Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται ο ποταμός Κέστρoς, όπου στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει ακρόπολη της ελληνιστικής περιόδου ενώ έχουν βρεθεί αντικείμενα από την Εποχή του Χαλκού καθώς και τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο.

«Ένα μεγάλο μέρος της πόλης βρίσκεται ακόμα κάτω από το έδαφος, αλλά οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται με οργανωμένο τρόπο», δήλωσε ο Demirel.

Στο μέλλον, οι αρχαιολόγοι αποσκοπούν στην αποκατάσταση δύο πύργων, ενός θεάτρου, ενός σταδίου και να εξασφαλίσουν τη ροή του νερού στις αρχαίες κρήνες μέσα από τις σήραγγες. Ιδιαίτερα, οι πύργοι αναμένεται να αποκατασταθούν έως το 2019.

Ο Demirel σημείωσε επίσης ότι το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει ολοκληρώσει τις αναγκαίες εργασίες εξωραϊσμού της ευρύτερης περιοχής για να υποδεχτεί ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Στα ευρήματα των ανασκαφών περιλαμβάνονται διαφορετικές κτιριακές δομές και αρχιτεκτονικοί ρυθμοί, ενώ ο Demirel θεωρεί ότι είναι σημαντικό οι ανασκαφές να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα με τις αποκαταστάσεις καθώς η έλλειψη ενός στοιχείου αφήνει τα ευρήματα αντικείμενα χωρίς προστασία, με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπή στην καταστροφή.

Τα αντικείμενα αυτά, συμπεριλαμβανομένων αγαλμάτων του 2ου και 3ου αιώνα π.Χ., εκτίθενται επί του παρόντος στο μουσείο, σύμφωνα με τον τούρκο αρχαιολόγο.

Η αρχαία πόλη περιμένει πάνω από 250.000 επισκέπτες το 2018. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές πραγματοποιούνται στην αρχαία Πέργη από το 1946.

Η σαρκοφάγος του ήρωα Ηρακλή, θύμα αρχαιοκαπηλίας, βρέθηκε εδώ και εντοπίστηκε από την Phoenix Ancient Art Gallery στη Γενεύη, αρκετά χρόνια μετά την παράνομη διακίνησή της.

Πηγή https://archaeologynewsnetwork.blogspot.gr/ http://anaskafi.blogspot.gr/
Loading...
Δείτε επίσης
Σχόλια
Loading...