booked.net
booked.net
Νίκος Κουρής
Διάφορα

Ο πτέραρχος Νίκος Κουρής και η κρίση του ’87 – Όταν έκανε τους Τούρκους να τα “κάνουν” πάνω τους χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα

21/07/2018, 21:00
0
Μέγεθος Κειμένου
-+

Τον είχα επισκεφθεί στο Γραφείο του την παραμονή της 25ης Μαρτίου και μου είχε πει: «Να προσεύχεστε κ Χατζάρα να βγουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο».

Ο πτέραρχος, είχε εκτιμήσει σωστά τις εξελίξεις και γνώριζε ότι οι Τούρκοι, με αμερικανική προτροπή, είχαν μεταφέρει στη Αεροπορική Βάση του Ιντσερλίκ τα F-4E, για να υποστηρίξουν την κατάληψη της Μοσούλης, (σε περίπτωση που κατέρρεε το Ιράκ υπό την πίεση του Ιράν).

Στα αεροδρόμια της Στρατιάς του Αιγαίου υπήρχαν μόνο F-5A/B, και F-104, ενώ εμείς είχαμε 53 A-7H που πολεμούσαν και τη νύχτα, και 34 Mirage F-1CG.

Ο πτέραρχος πανευτυχής, με ενημέρωσε ότι οι Τούρκοι είχαν ανακοινώσει άσκηση «Θαλασσόλυκος», και ότι ο στόλος τους ανέβαινε προς τα στενά για να βγεις το Αιγαίο μαζί με το Ωκεανογραφικό «Σισμίκ».

«Τα κορσέρ θα τους βουλιάξουν», μου είπε ο αείμνηστος Πτέραρχος.

Όταν στο ΚΥΣΕΑ, που έγινε στο σπίτι του Αντρέα στο Καστρί, υιοθετήθηκε η «γραμμή» Κουρή-Χαραλαμπόλπουλου, βγήκε από το σαλόνι που γινόταν η συνάντηση, και μαζί συντάξαμε τη ανακοίνωση που έσπευσα και μετέδωσα από την ΕΡΤ, και την οποία μετά, μου τη ζήτησε ο Μαρούδας για να την βγάλει ως ανακοίνωση από τη Γενική Γραμματεία Τύπου.

Το ίδιο βράδυ, ενώ ο Παπούλιας τα έλεγε με τον Ζίβκοφ, οι Καταδρομείς, εισέβαλαν στις Γούρνες και στη Νέα Μάκρη και κλείδωσαν τις αίθουσες επιχειρήσεων των Αμερικανών που έτσι δεν μπορούσαν πια να υποκλέπτουν ή να εμποδίζουν τις επικοινωνίες μας.

Στις 6:00 πμ της 27 Μαρτίου 1987 άρχισε ο απόπλους όλων σχεδόν των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού υπό των ήχο εμβατηρίων, και περίπου την ίδια ώρα έφθαναν στον Έβρο και τα νησιά οι 10000 επιστρατευμένοι με ειδικότητες που είχαν λάβει ατομικές προσκλήσεις.

Στα νησιά τα τάγματα είχαν επιστρατευθεί πλήρως και στις θέσεις μάχης βρίσκονταν και οι Νέστορες τη Παλλαϊκής Άμυνας.

Τις δηλώσεις του Οζάλ από το Λονδίνο για την ματαίωση των ερευνών και την επιστροφή του στόλου τις έμαθε από εμένα στις 02.55 της 28ης Μαρτίου. «Νικήσαμε κ. Χατζάρα», μου είπε ο πτέραρχος και πρόσθεσε. «Κλείστε για να ενημερώσω τον πρωθυπουργό».

Ο πτέραρχος Νίκος Κουρής, ήταν νικητής στον πόλεμο του Μαρτίου 1987 χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα.

Αιωνία του η Μνήμη!

Σπυρίδων Χατζάρας

Πηγή: http://www.makeleio.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/%CE%9F-%CE%A0%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%82-%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%9A%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF/
Μοιραστείτε το!
Tags:
Διαγωνισμός “Έλευσις Ελλήνων”

Κερδίστε το βιβλίο “Ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΛΑΤΡΗΣ ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ ΩΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΛΟΓΟΣ, ΟΙΚΟΝ” των εκδόσεων “Πελασγός”

Για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό απλά στείλτε μας ένα email στο [email protected] με θέμα “Κλήρωση Βιβλίου” και το ονοματεπώνυμό σας.

Η κλήρωση θα γίνει το Σάββατο 30 Ιουνίου στις 19:00 και ο νικητής θα ανακοινωθεί και στο site μας και στην σελίδα μας στο Facbook.

Πατήστε ΕΔΩ για περισσότερες λεπτομέρειες
Loading...
Έλευσις Ελλήνων
Το "Έλευσις Ελλήνων" είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2012 η οποία είχε, έχει και θα έχει ως μοναδικό σκοπό την ενημέρωση των Ελλήνων για την καταγωγή μας και την ιστορία μας και όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Ζούμε σε καιρούς όπου ο Ελληνισμός βάλλεται όσο ποτέ άλλοτε, άμυνα μας είναι η γνώση για το ποιοι είμαστε, και ποια παρακαταθήκη πρέπει να υπερασπιζόμαστε.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την Φόρμα Επικοινωνίας

Αν ψάχνετε κάτι παρακαλούμε κάντε αναζήτηση:
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
INSTAGRAM PHOTOS
ΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ισοκράτης:
Ύδωρ θολερόν και απαίδευτον ψυχήν ου δει ταράττειν.
(Το θολωμένο νερό και τον απαίδευτο άνθρωπο δεν πρέπει κανείς να τα ταράζει)
Θεόφραστος:
Η δεισιδαιμονία δόξειεν είναι δειλία προς το δαιμόνιον.
(Η δεισιδαιμονία είναι μια δειλία μπροστά στο θείον)
Σοφοκλής:
Ενταύθα μέντοι πάντα τ' ανθρώπων νοσεί, κακοίς όταν θέλωσι ιάσθαι κακά.
(Τίποτα στους ανθρώπους δεν πάει καλά, όταν θέλουν να γιατρέψουν τα κακά χρησιμοποιώντας το κακό)
Ευριπίδης:
Ή λέγε τι σιγής κρείττον, ή σιγήν έχε.
(Ή να λες κάτι καλύτερο από την σιωπή ή να σωπαίνεις)
© 2018 eleysis-ellinwn.gr, all Rights Reserved.