booked.net
booked.net
Μέγας Αλέξανδρος
Στρατιωτικά

«Πρόδρομοι»: Οι επίλεκτοι ελαφροί ιππείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου

15/08/2018, 18:45
0
Μέγεθος Κειμένου
-+

Όταν ο Αλέξανδρος κίνησε για τη μεγάλη περιπέτεια στην Ασία, πέραν των 1.800 Εταίρων και των ισάριθμων Θεσσαλών και των περίπου 600 νοτίων Ελλήνων βαρέων ιππέων, είχε μαζί του και έναν αριθμό ελαφρών ιππέων, Μακεδόνων και Θρακών, κυρίως.

Το πλέον επίλεκτο σώμα του ελαφρού ιππικού ήταν αυτό των Προδρόμων. Το σώμα αυτό, δυνάμεως τεσσάρων ιλών (περίπου 600 άνδρες) ήταν συγκροτημένο από Μακεδόνες. Αποστολή του ήταν, σε στρατηγικό επίπεδο, η αναγνώριση.

Σε τακτικό επίπεδο οι Πρόδρομοι αποτελούσαν τον προπομπό της στρατιάς, αλλά μπορούσαν να αναλάβουν και αποστολές πλαγιοφύλαξης, μέχρι και κρούσης, χάρη στον οπλισμό τους, καθώς ως βασικό όπλο, έφεραν λόγχη, το λεγόμενο «ξυστόν», μήκους περίπου 3,5μ. η οποία έφερε αιχμή και από τις δύο πλευρές.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη μάχη του Γρανικού οι Πρόδρομοι υποστήριξαν εκ του σύνεγγυς τους Εταίρους, περνώντας, πρώτοι, μαζί με μια ίλη βαρέως ιππικού τον ποταμό, υποστηριζόμενοι και από Παίονες ελαφρούς ιππείς.

Οι Πρόδρομοι, που ονομάζονταν και «σαρισσοφόροι», λόγω της λόγχης που έφεραν, πολέμησαν σε όλες τις μάχες του Αλεξάνδρου, μέχρι και στη μάχη του ποταμού Υαξάρτη (σημερινός Συρ Ντάρια, ο οποίος διαρρέει τα σημερινά κράτη του Κιργιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν), το 329 π.Χ. εναντίον των Σκυθών.

Κατόπιν ο Αλέξανδρος διέλυσε το σώμα τους και τους ενέταξε στο σώμα των Εταίρων, κατά την αναδιοργάνωση του στρατού του, που επιχείρησε μετά την κατάλυση του Περσικού βασιλείου. Οι Πρόδρομοι, εκπαιδευμένοι όντας να μάχονται με το ξυστόν, όπως και οι Εταίροι, δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερο πρόβλημα προσαρμογής. Οι Πρόδρομοι έφεραν επίσης σπάθη και κράνος. Σε παράσταση από μακεδονικό τάφο εικονίζεται Πρόδρομος με ξυστόν, κοπίδα και θρακοφρυγικό κράνος.

Πηγή: https://slpress.gr/istorimata/quot-prodromoi-quot-oi-epilektoi-elafroi-ippeis-toy-alexandroy/
Μοιραστείτε το!
Διαγωνισμός “Έλευσις Ελλήνων”

Κερδίστε το βιβλίο “Ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΛΑΤΡΗΣ ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ ΩΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΛΟΓΟΣ, ΟΙΚΟΝ” των εκδόσεων “Πελασγός”

Για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό απλά στείλτε μας ένα email στο [email protected] με θέμα “Κλήρωση Βιβλίου” και το ονοματεπώνυμό σας.

Η κλήρωση θα γίνει την Παρασκευή 31 Αυγούστου στις 19:00 και ο νικητής θα ανακοινωθεί και στο site μας και στην σελίδα μας στο Facbook.

Πατήστε ΕΔΩ για περισσότερες λεπτομέρειες
Loading...
Έλευσις Ελλήνων
Το "Έλευσις Ελλήνων" είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2012 η οποία είχε, έχει και θα έχει ως μοναδικό σκοπό την ενημέρωση των Ελλήνων για την καταγωγή μας και την ιστορία μας και όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Ζούμε σε καιρούς όπου ο Ελληνισμός βάλλεται όσο ποτέ άλλοτε, άμυνα μας είναι η γνώση για το ποιοι είμαστε, και ποια παρακαταθήκη πρέπει να υπερασπιζόμαστε.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την Φόρμα Επικοινωνίας

Αν ψάχνετε κάτι παρακαλούμε κάντε αναζήτηση:
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
INSTAGRAM PHOTOS
ΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ισοκράτης:
Ύδωρ θολερόν και απαίδευτον ψυχήν ου δει ταράττειν.
(Το θολωμένο νερό και τον απαίδευτο άνθρωπο δεν πρέπει κανείς να τα ταράζει)
Θεόφραστος:
Η δεισιδαιμονία δόξειεν είναι δειλία προς το δαιμόνιον.
(Η δεισιδαιμονία είναι μια δειλία μπροστά στο θείον)
Σοφοκλής:
Ενταύθα μέντοι πάντα τ' ανθρώπων νοσεί, κακοίς όταν θέλωσι ιάσθαι κακά.
(Τίποτα στους ανθρώπους δεν πάει καλά, όταν θέλουν να γιατρέψουν τα κακά χρησιμοποιώντας το κακό)
Ευριπίδης:
Ή λέγε τι σιγής κρείττον, ή σιγήν έχε.
(Ή να λες κάτι καλύτερο από την σιωπή ή να σωπαίνεις)
© 2018 eleysis-ellinwn.gr, all Rights Reserved.