booked.net
booked.net
Σωκράτης
ΚοινωνίαΠολιτισμός

Στην Αυστραλία θέλουν σε όλα τους τα σχολεία τον Σωκράτη – Στην Ελλάδα τον σκότωσαν και θα τον ξανασκότωναν…

13/05/2018, 23:00
0
Μέγεθος Κειμένου
-+

Στην Ελλάδα τον σκότωσαν και θα τον ξανασκότωναν. Στο εξωτερικό τον τιμούν.

Μια ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα τη σωκρατική διαλεκτική μέθοδο και τους τρόπους που μπορεί η τελευταία να αποτελέσει μέθοδο διδασκαλίας και μάθησης στα Αυστραλιανά σχολεία, παρουσίασε την Τετάρτη, 5 Απριλίου, στο Ολύμπικ Χωλ της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, η ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια Φιλολογίας και Φιλοσοφικής Χρυσούλα Μελισσινάκη.

Η ομογενής καθηγήτρια, μετά από έρευνα που διεξήγε αλλά και παρακινούμενο από την «νόσο των Ελλήνων» για ανάδειξη της αλήθειας, παρουσίασε σειρά στοιχείων που συνέλεξε η ίδια και αφορούν τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει η εφαρμογή της σωκρατικής μεθόδου στην διδασκαλία των μαθητών κάθε ηλικίας, ενώ εξέτασε και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη μαιευτική μέθοδο που εμπνεύστηκε και χρησιμοποίησε ο Έλληνας φιλόσοφος στην αρχαία Αθήνα.

Ο μεγάλος δάσκαλος δεν προσπαθούσε να «παγιδεύσει» τους νέους σε «δογματικές» διδαχές. Συνομιλούσε μαζί τους. Δεν παρίστανε τον «μεγαλο-καθηγητή» και παντογνώστη. «Ἓν οἶδα ὃτι οὐδὲν οἶδα», έλεγε και ξαναέλεγε. Με την βοήθεια του διαλόγου και της διαλεκτικής αναζήτησης έβαζε τους νέους σε σκέψεις. Ο προβληματισμός τους ωθούσε στο να καταλήξουν από μόνοι τους στην λύση του κάθε προβλήματος. Γίνονταν δημιουργικοί, προσεγγίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την αλήθεια. Η μέθοδος αυτή ονομάστηκε μαιευτική, διότι όπως η μαία βοηθάει την μητέρα να γεννήσει το βρέφος, ομοίως και ο δάσκαλος, μέσω ερωταποκρίσεων, βοηθάει τον μαθητή του να εξάγει από μόνος του σωστά συμπεράσματα, προσεγγίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο την αλήθεια.

Σύμφωνα με τον Σωκράτη, μάθηση είναι να επαναφέρουμε στην συνείδησή μας ξεχασμένες γνώσεις που ως όντα έχουμε αποβάλει στην λήθη από την εποχή της γέννησής μας. Γνώσεις σε σχέση με τον πραγματικό κόσμο και όχι τον ψευδεπίφραφο της παραβολής του σπηλαίου.

Σύμφωνα με ιστορικές μελέτες, ο Σωκράτης, στους πλατωνικούς διαλόγους δεν αποφαίνεται ο ίδιος εκ των προτέρων, δεν παραθέτει ο ίδιος εξαρχής κάποια θεωρία ή άποψη. Αντίθετα, όλη η διανοητική προσπάθεια της συζήτησης στρέφεται στο να εξαχθεί η σωκρατική άποψη από τον συνομιλητή.

«Ο άνθρωπος τίποτε νέο δεν μαθαίνει, παρά μόνο αποκτά συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει» επεσήμανε η κ. Μελισσινάκη, η οποία, έχοντας ως επίκεντρο αυτή την αρχή, τόνισε ότι η μάθηση μπορεί και σήμερα να βασιστεί πάνω στην χρήση του διαλόγου μέσα από τον οποίο γεννιούνται ιδέες και απόψεις.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, το πρόγραμμα διδασκαλίας της Νότιας Αυστραλίας ακολουθεί κατευθυντήριες γραμμές που τονίζουν την σημασία ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των συνομιλητών, προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω κατανόηση και αποδοχή ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ όλων των απόψεων.

«Ως εκπαιδευτικοί, οφείλουμε να ακούμε τις απαντήσεις και να ρωτάμε μετέπειτα διερευνητικές ερωτήσεις, κρατώντας ταυτόχρονα μια σύντομη γραπτή αναφορά των βασικών σημείων που συζητήθηκαν.

Έτσι, αφήνουμε τους μαθητές να καλύψουν τομείς της γνώσης μόνοι τους μέσα από διερευνητικές ερωτήσεις που οι ίδιοι μπορεί να θέσουν» κατέληξε η καθηγήτρια.

Εν ολίγοις, οι μαθητές να καταλήγουν στην αλήθεια μόνοι τους μέσω δημιουργικής σκέψης.

Ούτε να διανοηθεί κάποιος να το προτείνει αυτό στα ελλαδικά σχολεία, όπου η μόρφωση αφορά στην εκπαίδευση δούλων με ενίσχυση στην παπαγαλία των θεωριών της Νέας Εποχής, οι οποίες ενισχύονται πλέον και με σεμινάρια για τρανσέξουαλ και γκέι.

Πηγή: http://www.makeleio.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%85%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CE%B5-%CF%8C%CE%BB/
Μοιραστείτε το!
Διαγωνισμός “Έλευσις Ελλήνων”

Κερδίστε το βιβλίο “Ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΛΑΤΡΗΣ ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ ΩΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΛΟΓΟΣ, ΟΙΚΟΝ” των εκδόσεων “Πελασγός”

Για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό απλά στείλτε μας ένα email στο [email protected] με θέμα “Κλήρωση Βιβλίου” και το ονοματεπώνυμό σας.

Η κλήρωση θα γίνει την Παρασκευή 31 Αυγούστου στις 19:00 και ο νικητής θα ανακοινωθεί και στο site μας και στην σελίδα μας στο Facbook.

Πατήστε ΕΔΩ για περισσότερες λεπτομέρειες
Loading...
Έλευσις Ελλήνων
Το "Έλευσις Ελλήνων" είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2012 η οποία είχε, έχει και θα έχει ως μοναδικό σκοπό την ενημέρωση των Ελλήνων για την καταγωγή μας και την ιστορία μας και όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Ζούμε σε καιρούς όπου ο Ελληνισμός βάλλεται όσο ποτέ άλλοτε, άμυνα μας είναι η γνώση για το ποιοι είμαστε, και ποια παρακαταθήκη πρέπει να υπερασπιζόμαστε.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την Φόρμα Επικοινωνίας

Αν ψάχνετε κάτι παρακαλούμε κάντε αναζήτηση:
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
INSTAGRAM PHOTOS
ΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ισοκράτης:
Ύδωρ θολερόν και απαίδευτον ψυχήν ου δει ταράττειν.
(Το θολωμένο νερό και τον απαίδευτο άνθρωπο δεν πρέπει κανείς να τα ταράζει)
Θεόφραστος:
Η δεισιδαιμονία δόξειεν είναι δειλία προς το δαιμόνιον.
(Η δεισιδαιμονία είναι μια δειλία μπροστά στο θείον)
Σοφοκλής:
Ενταύθα μέντοι πάντα τ' ανθρώπων νοσεί, κακοίς όταν θέλωσι ιάσθαι κακά.
(Τίποτα στους ανθρώπους δεν πάει καλά, όταν θέλουν να γιατρέψουν τα κακά χρησιμοποιώντας το κακό)
Ευριπίδης:
Ή λέγε τι σιγής κρείττον, ή σιγήν έχε.
(Ή να λες κάτι καλύτερο από την σιωπή ή να σωπαίνεις)
© 2018 eleysis-ellinwn.gr, all Rights Reserved.