Σύντομα Διαθέσιμο!
Επικοινωνία
Καλώς Ήλθατε στο Έλευσις Ελλήνων,
ένα site αυστηρά μόνο για Έλληνες!

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ροή Ειδήσεων

Τεράστια Υποβρύχια Αρχαία Ελληνική Πόλη 4.500 ετών Ανακαλύφθηκε στην Πελοπόννησο - Από τις Αρχαιότερες στον Πλανήτη!!!

2 Σεπτ, 20:00
από GPapado
Εκτύπωση Άρθρου
Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων [1] ανακοίνωσε ότι τα ερείπια μιας βυθισμένης τεράστιας πόλης της Εποχής του Χαλκού ανακαλύφθηκαν στο Αιγαίο Πέλαγος. Ο οικισμός, που χρονολογείται περίπου 4.500 χρόνια παλιός, καλύπτει μια έκταση σχεδόν 49 στρεμμάτων και αποτελείται από πέτρινες αμυντικές κατασκευές, λιθόστρωτες επιφάνειες, μονοπάτια, πύργους, κεραμικά, εργαλεία και άλλα αντικείμενα.

Η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα ειδικών από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στον κόλπο της Κοιλάδας στην Ερμιονίδα [2] στη Πελοπόννησο, ενώ έψαχναν για ενδείξεις για το αρχαιότερο χωριό στην Ευρώπη. Ενώ είχαν την ελπίδα να βρουν ίχνη που χρονολογούνται πριν τουλάχιστον 8.000 χρόνια, η εύρεση της αρχαίας πόλης δεν είναι λιγότερο σημαντική.



Θέα του Αργολικού από το Terra Submersa

Η έρευνα, που ξεκίνησε από το 2014 στην θαλάσσια περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι με την αποστολή Terra Submersa και το ηλιακό σκάφος Planet Solar, διεξάγεται υπό την διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Δρ Αγγελικής Γ. Σίμωσι και του Διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής καθηγητή Karl Reber, με υπεύθυνους επί τόπου την καταδυόμενη αρχαιολόγο της ΕΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα [3] και τον λέκτορα ελληνικής προϊστορίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης Julien Beck.





Η αρχαία ελληνική πόλη βρέθηκε στον κόλπο της Κοιλάδας στην Ερμιονίδα, στην Πελοπόννησο

Αρχαίες οχυρώσεις

Το Spero News [4] αναφέρει ότι οι ερευνητές εντόπισαν μια σειρά από τεράστια πεταλόσχημα θεμέλια δίπλα σε μια γραμμή από τοίχη, τα οποία πιστεύεται ότι ήταν πύργοι άμυνας της πόλης. Ωστόσο, οι κατασκευές είναι μοναδικές και κανείς ποτέ δεν τα έχει ξαναδεί στην Εποχή του Χαλκού στην οποία ανήκουν τα ερείπια. Ο καθηγητής Julien Beck του Πανεπιστημίου της Γενεύης, δήλωσε ότι τα θεμέλια είναι  "μαζική φύσεως, άγνωστης στην Ελλάδα μέχρι τώρα".

"Η σημασία της ανακάλυψης μας οφείλεται εν μέρει στο μεγάλο μέγεθος. Πρέπει να υπήρχε μια τούβλινη υπερκατασκευή πάνω από το λίθινο θεμέλιο. Οι πιθανότητες να εντοπίσουμε αυτά τα τοίχη κάτω από το νερό είναι εξαιρετικά λίγες. Το πλήρες μέγεθος της εγκατάστασης δεν είναι ακόμη γνωστό. Δεν ξέρουμε γιατί περιβάλλεται από οχυρωματικά έργα", πρόσθεσε ο Beck.



Ένα πλακόστρωτο που πιστεύεται ότι ήταν μέρος του οχυρωματικού περίβολου

Μια πληθώρα αρχαίων τεχνουργημάτων

Ο Beck εξήγησε ότι η ανακάλυψη της αρχαίας πόλης είναι σημαντική λόγω της ποσότητας και της ποιότητας των χειροποίητων αντικειμένων που ανευρέθηκαν, όπως κεραμικά, κόκκινα κεραμικά, λίθινα εργαλεία, λεπίδες οψιδιανού και χρονολογούνται στην Πρωτοελλαδική εποχή (3200 με 2050 π.Χ.). Στην πραγματικότητα, τα θραύσματα αγγείων παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της ευκπαίδευσης στην κοντινή παραλία Λαμπαγιαννά που τους οδήγησε τελικά να ανακαλύψουν την πόλη, καθώς ακολούθησαν τα ίχνη των αντικειμένων.

Συνολικά, περισσότερα από 6.000 αντικείμενα ανασύρθηκαν από τα ερείπια, τα οποία ο Beck ονομάζει "παράδεισος του αρχαιολόγου". Οι λεπίδες οψιδιανού πιστεύεται ότι προέρχονται από ηφαιστειακά πετρώματα από το νησί της Μήλου στο αρχιπέλαγος των Κυκλάδων, που κατοικείται από την τρίτη χιλιετία.

Οι International Business Times [5] αναφέρουν ότι η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι τα ευρήματα θα τους επιτρέψουν να "μάθουν περισσότερα σχετικά με το εμπόριο, τη ναυτιλία, και την καθημερινή ζωή αυτής της περιόδου".



Φθαρμένα όστρακα αγγείων που βρέθηκαν στην παραλία Λαμπαγιαννά στην Πελοποννήσο

"Τα τείχη που βρέθηκαν από την ομάδα είναι ταυτόχρονα με τις πυραμίδες της Γκίζας, που χτίστηκαν γύρω 2600-2500 π.Χ., καθώς και του κυκλαδικού πολιτισμού (3.200 - 2000 π.Χ.), και των πρώτων Μινωϊτών της Κρήτης (2700- 1200 π.Χ.)", αναφέρει Spero News. "Ωστόσο, προηγούνται του πρώτου μεγάλου ελληνικού πολιτισμού, του Μυκηναϊκού (1650-1100 π.Χ.), πάνω από χίλια χρόνια".

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι περαιτέρω έρευνες γύρω από την παραλία Λαμπαγιαννά μπορεί να προσφέρει νέες γνώσεις για το πυκνό δίκτυο των παράκτιων οικισμών που είχαν εξαπλωθεί σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος.

Σύνταξη-Επιμέλεια και Μετάφραση κειμένων Μαρία Γεωργακοπούλου

[1] http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=62093
[2] http://ermionida.gr/wp/?p=993
[3] https://twitter.com/dkutsumba/status/622652980974780416
[4] http://www.speroforum.com/a/TJGTRQPMJA31/76356-Bronze-Age-Greek-city-found-underwater
[5] https://uk.news.yahoo.com/massive-ancient-greek-city-discovered-104005218.html


  Κατηγορίες   Πηγές
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας του "Έλευσις Ελλήνων" παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου, GPapado με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στο E-mail: [email protected] για τυχόν παράπονα ή απορίες.

Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.
loading...

Στην ίδια κατηγορία

Σχόλια

Επικαιρότητα

Δείτε επίσης

Δημοφιλέστερα

Δημοσκόπηση

 
Εκπομπές με τον Γεώργιο Ρεντετάκο

Σαν Σήμερα

  • 1015
    Ο Αυτοκράτωρ Βασίλειος Β΄ ο Βουλγαροκτόνος καταλαμβάνει το φρούριο της Εδέσσης.
  • 1821
    Οι Τούρκοι συλλαμβάνουν και φυλακίζουν τους προκρίτους των Αθηνών.
  • 1941
    Στο οχυρό Ρούπελ προσέρχονται Γερμανοί αγγελιαφόροι για να ζητήσουν την παράδοση του οχυρού.

Φίλοι - Συνεργάτες