Facebook
Twitter

Επίσκυρο : Το ποδόσφαιρο των Αρχαίων Ελλήνων το 2.000 π.Χ

Επίσκυρο : Το ποδόσφαιρο των Αρχαίων Ελλήνων το 2.000 π.Χ
Κατηγορία:
Αρχαία Ελλάδα
Υποκατηγορία:
Πολιτισμός
Ημερομηνία Δημοσίευσης:
11 2013
Ώρα Δημοσίευσης:
12:00
Το ανάρτησε ο/η:
Λίνα Ελληνίς
Μοιραστείτε το άρθρο!
Μοιραστείτε το άρθρο!
Πηγές:
http://www.knossopolis.com/section-blog-layout/1-2010-09-07-21-46-09/62--2000-.html
Με αφορμή τα σημερινά έκτροπα στο ποδόσφαιρο...Είπα να σας κάνω μια ανάρτηση για το τι ήταν το ποδόσφαιρο στην Αρχαία Ελλάδα...Μα,υπήρχε ποδόσφαιρο στην αρχαία Ελλάδα;;

Καταρχήν να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά..Μας είπαν ότι το Ποδόσφαιρο εφευρέθηκε στην Αγγλία πριν κάποιους καιρούς, αλλά η αρχαιολογική σκαπάνη ήρθε να μας αποδείξει ότι ΚΑΙ αυτό το είχαν εφεύρει οι αρχαίοι πρόγονοι μας!

Οι αρχαίοι Έλληνες αναφέρεται ότι επινόησαν ένα παιχνίδι με μπάλα, που ονομαζόταν επίσκυρος, επίσης γνωστό από πηγές και ως φαινίνδα. Παιζόταν κυρίως από άντρες, συνήθως γυμνούς. Σώζεται μια μαρμάρινη εικόνα στην οποία απεικονίζεται ένας άντρας να ισορροπεί μία μπάλα με το πόδι του. Αναφέρεται ότι οι Ρωμαίοι αργότερα μετονόμασαν το παιχνίδι σε harpastum. Ονομάστηκε επίσκυρος διότι παιζόταν σε χώρο με όρια μαύρες πέτρες.Γενικότερα τα παιχνίδια με την μπάλα, όπως τα μεταφέρει ο Πολυδεύκης (Ονομαστικόν I.X. 103-107): «Τα ονόματα των παιγνιδιών με μπάλα ήταν επίσκυρος, φαινίνδα, απόρραξις, ουρανία. H επίσκυρος ονομαζόταν επίσης εφηβική και επίκοινος (για πολλούς). Παιζόταν από δύο αντίπαλες ομάδες με ίσο αριθμό παιχτών. Aνάμεσα τους τραβούσαν μια γραμμή με μία πέτρα, την οποία αποκαλούσαν σκύρο. Έβαζαν την μπάλα πάνω σ' αυτήν τη γραμμή, και κάθε ομάδα τραβούσε άλλη μια γραμμή πίσω της. H ομάδα που έπιανε πρώτη την μπάλα, την πετούσε πάνω από την αντίπαλη, η οποία έπρεπε να πιάσει την μπάλα ενώ αυτή κινούνταν ακόμη, και να τη ρίξει στο μέρος των άλλων. Aυτό συνεχιζόταν, ώσπου η μία ομάδα κατάφερνε να σπρώξει την άλλη πέρα από τη γραμμή που είχε πίσω της.Στην απόρραξη έπρεπε να χτυπήσει κανείς την μπάλα δυνατά στο χώμα και ύστερα να δεχτεί το πήδημα της μπάλας στο χέρι του και να ξαναχτυπήσει. Μετριόταν ο αριθμός των χτυπημάτων (ή των πηδημάτων). H ουρανία παιζόταν από ένα παίχτη που έγερνε προς τα πίσω και έριχνε την μπάλα στον ουρανό, ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να αρπάξουν την μπάλα πριν πέσει στο έδαφος. (...) Οπότε χτυπούσαν την μπάλα ξανά και ξανά σ' έναν τοίχο και μετρούσαν τον αριθμό των χτυπημάτων. Ο χαμένος αποκαλούνταν γάιδαρος και έκανε ό,τι του έλεγαν, ενώ ο νικητής ήταν ο βασιλιάς και πρόσταζε.ιδού οι αναφορές και τα αρχαιολογικά ευρήματα:

Πλάτων «Φαίδων» ή περί ψυχής [110b]

(Σωκράτης) Λέγεται τοίνυν, ἔφη, ὦ ἑταῖρε, πρῶτον μὲν εἶναι τοιαύτηἡ γῆ αὐτὴ ἰδεῖν, εἴ τις ἄνωθεν θεῷτο, ὥσπερ αἱ δωδεκάσκυ-τοι σφαῖραι, ποικίλη, χρώμασιν διειλημμένη, ὧν καὶ τὰἐνθάδε εἶναι χρώματα ὥσπερ δείγματα, οἷς δὴ οἱ γραφῆςκαταχρῶνται.(Σωκράτης) “Λέγεται λοιπόν, ω συνομιλητή, πως η γη, εάν την δει κανείς από ψηλά σαν σφαίρες (μπάλες) που αποτελούνται από δώδεκα κομμάτια διαφορετικού δέρματος. Είναι δηλαδή πολύχρωμη σφαίρα και τα μέρη της ξεχωρίζουν από τα χρώματα που έχει το καθέναΟδύσσεια Θ 375 - 379(αρχαίο)Ἀλκίνοος δ᾽ Ἅλιον καὶ Λαοδάμαντα κέλευσενμουνὰξ ὀρχήσασθαι, ἐπεί σφισιν οὔ τις ἔριζεν.οἱ δ᾽ ἐπεὶ οὖν σφαῖραν καλὴν μετὰ χερσὶν ἕλοντο,πορφυρέην, τήν σφιν Πόλυβος ποίησε δαΐφρων,τὴν ἕτερος ῥίπτασκε ποτὶ νέφεα σκιόενταἰδνωθεὶς ὀπίσω, ὁ δ᾽ ἀπὸ χθονὸς ὑψόσ᾽ ἀερθεὶςῥηιδίως μεθέλεσκε, πάρος ποσὶν οὖδας ἱκέσθαι.αὐτὰρ ἐπεὶ δὴ σφαίρῃ ἀν᾽ ἰθὺν πειρήσαντο,ὠρχείσθην δὴ ἔπειτα ποτὶ χθονὶ πουλυβοτείρῃταρφέ᾽ ἀμειβομένω·(απόδοση)Κι ο Ἀλκίνος σήκωσε τοὺς δυό, Ἅλιο καὶ Λαοδάμα,χορὸ νὰ στήσουν μόνοι τους, τὶ δὲν τοὺς ἔφτανε ἄλλος.Κι ἐκεῖνοι, σφαῖρα (μπάλα) παίρνοντας στὰ χέρια πορφυρένιακαὶ λαμπερή, ποὺ ὁ Πόλυβος τὴν ἔφτιαξε ὁ τεχνίτης,ὁ ἕνας τὴν ἔρριχτε ἁψηλὰ πρὸς τὰ ἰσκιερὰ τὰ νέφια,γέρνοντας πίσω· ἀπὸ τὴ γῆς πετιόταν τότε ὁ ἄλλος,κι ἀνάερα τὴν ἅρπαζε τὸ χῶμα πρὶν ἀγγίξη.Κι ἀφοῦ πηδώντας ἔπαιξαν ἐκεῖνοι μὲ τὴ σφαῖραχορὸ τότες ἀρχίσανε στὴ γὴ τὴν πολυθρόφα,συχνὰ ξαλλάζοντας·

Αρριανός ΧΙV 47«Φύγετε νεαροί, αυτό το παιχνίδι με την μπάλα φουσκωμένη από αέρα έχει γίνει για μεσήλικες και παιδιά».

Τρεις αναφορές από ποιητές:Αρριανός, βιβλίο 14ο(46)[...]εάν είσαι ικανός να την κτυπήσεις με ένα γρήγορο κτύπημα, με το αριστερό, είναι δική σου. Δεν μπορείς; Ανίκανε, δώσε την μπάλα σε κάποιον άλλον[...]-Αρριανός, βιβλίο 14ο(46)Αντιφάνης, 4ος αιώνας π.Χ. Κωμικός ποιητής[...]έπιασε την μπάλα και γέλασε, καθώς την πέταξε σ' έναν παίκτη και ταυτόχρονα έγνεφε πως θα την έδινε σε άλλον. Έσπρωξε έναν άλλον παίκτη που του έκοβε τον δρόμο, ενώ ακούγονταν κραυγές και φωνές, «έξω από τα όρια! Πάνω από το κεφάλι του πέτα την! Πίσω!!»[...]Γαληνός,«...Ακόμη και ο φτωχότερος μπορεί να παίξει μπάλα, γιατί αυτή δεν θέλει ούτε δίχτυα, ούτε όπλα, ούτε άλογα, ούτε κυνηγόσκυλα... Και τι είναι πιο βολικό από ένα παιγνίδι, στο οποίο μπορεί να πάρει μέρος ο καθένας ανεξάρτητα από την περιουσία του και τη δουλειά του;...Το παιγνίδι με την μπάλα δεν είναι μόνο καλή άσκηση για τα πόδια, αλλά πολύ καλή και για τα χέρια... Θα καταλάβεις επίσης ότι το παιγνίδι με την μπάλα γυμνάζει το μάτι, αν σκεφτείς ότι όποιος δεν μπορεί να υπολογίσει την τροχιά της, δεν μπορεί και να την πιάσει. Επίσης, ο παίκτης θα οξύνει και την κριτική του ικανότητα». Ιδού και η... εμπόλεμη προοπτική: «Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι το παιγνίδι με την μπάλα σε ασκεί στις σπουδαιότερες κινήσεις τις οποίες εμπιστεύονται οι νόμοι της πόλης στους στρατηγούς της: να επιτίθεται την κατάλληλη στιγμή και να μην γίνεσαι αντιληπτός... να οικειοποιείσαι αυτά που ανήκουν στους εχθρούς, είτε πέφτοντας πάνω τους με ορμή, είτε απροσδόκητα και να κρατάς τα λάφυρα που έχεις πάρει».
Δείτε στην ίδια κατηγορία
Ταινίες
  • Μαντώ Μαυρογένους
    Μαντώ Μαυρογένους
  • Οι Σουλιώτες
    Οι Σουλιώτες
  • Ο θρύλος του Αινεία (War of the Trojans) (1962)
    Ο θρύλος του Αινεία (War of the Trojans) (1962)
  • Οδύσσεια (Ulysses) (1954)
    Οδύσσεια (Ulysses) (1954)
  • Ο Κολοσσός της Ρόδου (The Colossus of Rhodes) (1961)
    Ο Κολοσσός της Ρόδου (The Colossus of Rhodes) (1961)
  • Η έξοδος του Μεσολογγίου
    Η έξοδος του Μεσολογγίου
  • Βαβυλωνία
    Βαβυλωνία
  • Οι Γεννάιοι Του Βορρά
    Οι Γεννάιοι Του Βορρά
  • Ο γίγας του Μαραθώνος (Giant of Marathon) (1959)
    Ο γίγας του Μαραθώνος (Giant of Marathon) (1959)
  • Οδύσσεια (The Odyssey) (1997)
    Οδύσσεια (The Odyssey) (1997)
  • Οι άθλοι του Ηρακλέους (Labors of Hercules) (1958)
    Οι άθλοι του Ηρακλέους (Labors of Hercules) (1958)
  • O Ιάσονας και οι Αργοναύτες (Jason and the Argonauts) (2000)
    O Ιάσονας και οι Αργοναύτες (Jason and the Argonauts) (2000)
  • Ιφιγένεια (Ifigeneia) (1977)
    Ιφιγένεια (Ifigeneia) (1977)
  • Ο Τρωικός Πόλεμος (La guerra di Troia) (1961)
    Ο Τρωικός Πόλεμος (La guerra di Troia) (1961)
  • Πολεμισταί της Ειρήνης
    Πολεμισταί της Ειρήνης
  • 28η Οκτωβρίου, ώρα 5.30
    28η Οκτωβρίου, ώρα 5.30
  • Όχι
    Όχι
  • Στη μάχη της Κρήτης
    Στη μάχη της Κρήτης
  • Αντιγόνη (Antigone) (1961)
    Αντιγόνη (Antigone) (1961)
Ποιό ήταν κατά τη γνώμη σας το μεγαλύτερο στρατιωτικό επίτευγμα των Ελλήνων;
Θερμοπύλες
Επανάσταση 1821
Έπος του 40
Φίλοι Bloggers
Σαν Σήμερα
10
  • 1470: Ενετοί και Έλληνες προβάλλουν ηρωική άμυνα, στο Παλαιόκαστρο Λήμνου, ενάντια στους Τούρκους.
  • 1570: Ενετοί και Έλληνες υπό τον Ιάκωβο Celsi και τον Μανώλη Μόρμορη απελευθερώνουν το Σοποτό Χειμάρρας από τους Τούρκους.
  • 1718: Συνθήκη του Πασάροβιτς μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, με την οποία παραχωρείται στην Τουρκία ολόκληρη η Πελοπόννησος.
  • 1821: Ο Ομέρ Βρυώνης εισέρχεται στην πόλη της Λιβαδειάς. Οι Τούρκοι παραδίδουν το Αγρίνιο στους Έλληνες πολιορκητές.
  • 1822: Παραδίδονται στους Αθηναίους εφόρους και καπεταναίους 1.160 Τούρκοι που βρίσκονταν στην Ακρόπολη.
  • 1823: Δύναμη 10.000 Τούρκων, υπό τον Γιουσούφ πασά Περκοφτσαλή, πυρπολεί την Αράχωβα και το Καστρί Δελφών.
  • 1825: Οι Αιγύπτιοι καταλαμβάνουν και καίνε την Τρίπολη.
  • 1829: Νίκη των Ελλήνων επί των Τούρκων κοντά στη Θήβα.
  • 1877: Σύσταση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
  • 1920: Απόσπασμα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας Πεζικού και του 1ου Συντάγματος Ιππικού απελευθερώνει το Σαλιχλί.
  • 1944: Οι Γερμανοί εκτελούν στο Δίστομο Βοιωτίας 218 πολίτες.
  • 1958: Λεηλασίες Ελληνικών καταστημάτων στη Λευκωσία από τους Τούρκους.
Συνδεδεμένοι Χρήστες: 106
© 2012 www.eleysis-ellinwn.gr