ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ SITE
Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

Εξαιρετικό: Οι Ρωμαίοι επιτέθηκαν στις Συρακούσες αλλά ο Αρχιμήδης είχε αντίθετη άποψη! Η εκπλήκτική τεχνολογία του Έλληνα εφευρέτη τους κατατρόπωσε!

GPapado
Αναρτήθηκε από: GPapado
Ημηρομηνία ανάρτησης: Τετάρτη 1 Απριλίου 2015, 19:00
Κατηγορία: Αρχαία Ελλάδα
Ξεκινάμε με μια μικρή εισαγωγή για τις Συρακούσες. Ήταν μια αποικία των Κορινθίων στη Σικελία της οποίας το αρχικό όνομα ήταν Ορτυκία εξαιτίας των πολλών ορτυκιών που βρήκαν εκεί οι πρώτοι άποικοι. Η πόλη, καθώς ήταν σε στρατηγικό σημείο, ήκμασε και στα ρωμαϊκά χρόνια αποτελούσε το σιτοβολώνα της Ρώμης. Και τώρα επιστροφή στην ιστορία μας. Μεγαλειώδης όσο και ταπεινή, εξαίρετο δείγμα των προτερημάτων και των ελλατωμάτων των Ελλήνων.

Είναι το 215π.Χ. Οι Ρωμαίοι θέλουν αυτή την πλούσια πόλη. Ο καλύτερος στρατηγός τους, ο Μάρκελλος αναλαμβάνει να την καταλάβει. Έχει στη διάθεσή του ένα στόλο από 60 γαλέρες, δηλαδή περίπου 15000 άντρες και όλα τα μέσα πολιορκίας. Και μην ξεχνάμε: ο ρωμαϊκός είναι ο ισχυρότερος στρατός της εποχής. Οι Συρακούσες, χτισμένες μπροστά στη θάλασσα, περιβάλλονται από ισχυρό τείχος 22 χιλιομέτρων, αλλά το ισχυρότερο όπλο τους δεν είναι αυτό. Είναι ένας άνθρωπος, ο Αρχιμήδης! Γνωστός σοφός και εφευρέτης, έχει σχεδιάσει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί την πόλη.

Οι Ρωμαίοι ξεκινάν διπλή επίθεση. Πεζικάριοι από τη στεριά ξεκινάν επίθεση παράλληλα με τις γαλέρες. Ξάφνου, τεράστιες πέτρες εκσφενδονίζονται πάνω τους από τα τείχη προκαλώντας τους μεγάλες απώλειες. Οπισθοχωρούν. Από τη θάλασσα τα πράγματα είναι δυσκολότερα. Οκτώ γαλέρες ξεκόβουν. Είναι δεμένες μεταξύ τους ανά δύο και δημιουργούν μια τεράστια πλατφόρμα πάνω στην οποία βρίσκεται ένα τρομερό όπλο. Η Σαμβύκη. Ένας ξύλινος προφυλαγμένος πύργος, μέσα στον οποίο κρύβει σκάλες που ανεβαίνουν η μία πάνω στην άλλη. Εφόσον φτάσει στα τείχη, θα είναι εύκολο να ανέβουν οι Ρωμαίοι και να καταλάβουν τα τείχη. Όμως ενώ το μεγαλειώδες κατασκεύασμα κινείται, μια τεράστια πέτρα εκσφενδονίζεται κατά πάνω του. Ακολουθούν άλλες δύο. Η Σαμβύκη στέκει όρθια. Για λίγο. Ξαφνικά, με τρομερό κρότο κατερρέει και σκορπά θάνατο στους στρατιώτες. Ο Μάρκελλος μένει αποσβολωμένος. Όμως είναι έμπειρος. Διατάζει το βράδυ τα πλοία του να αράξουν κάτω από τα τείχη ώστε να μην μπορούν να χτυπηθούν απο τους καταπέλτες. Το πρωί όμως,μιαδυσάρεστη έκπληξη τον περιμένει. Τεράστια ξύλιναδοκάρια πέφτουν από τα τείχη πάνω στα πλοία, βυθίζοντας αρκετά από αυτά. Μετά τα δοκάρια αυτά ανυψώνονταν πάλι ώστε να συνεχίσουν. Και όχι μόνον αυτά. Ένας μοχλός ελευθέρωνε ένα μεταλλικό χέρι δεμένο με μια χοντρή αλυσίδα. Το χέρι άρπαζε ένα καράβι και με τη βοήθεια ενός μεγάλου αντίβαρου σηκωνόταν και τραβούσε το πλοίο κατακόρυφα. Έπειτα το έριχνε πάλι κάτω ώστε να γεμίσει νερό ή να βυθιστεί. Ο Μάρκελλος διέταξε να οπισθοχωρήσουν κι έβαλε τα πλοία του σε διάφορες αποστάσεις από τα τείχη και σε κίνηση ώστε να μην μπορούν να τα στοχεύουν οι καταπέλτες.

Όμως ο Αρχιμήδης είχε δημιουργήσει συστοιχίες από βαλλίστρες και καταπέλτες τοποθετημένα όπως οι σωλήνες στο εκκλησιαστικό όργανο, ώστε να έχουν το καθένα διαφορετική εμβέλεια. Ο Αρχιμήδης γνώριζε τέλεια τα των μοχλών, αντίβαρων και μαζών που εκτοξεύονται. Το πιο συναρπαστικό όμως ήταν ότι ο Αρχιμήδης είχε μπροστά του ένα χειριστήριο που ήταν συνδεδεμένο με πολλές τροχαλίες με τα όπλα, ώστε να τα χειρίζεται όλα με τα χέρια του.

Τελικά οι Συρακούσες έπεσαν. Θύμα του μεγέθους των τειχών τους, που ήταν δύσκολο να εποπτεύονται διαρκώς αποτελεσματικά, και της ελληνικής κατάρας. Της προδοσίας. Προδότες Έλληνες άφησαν μια πύλη στις επίπολες ανοικτή. Οι Ρωμαίοι μπήκαν από κει. Οι Συρακούσες έπεσαν. Για άλλη μια φορά η προδοσία έγραψε το τέλος της ιστορίας.

Συγγραφή: Λάκης Α.
(φίλος του "Έλευσις Ελλήνων")

Σημείωση
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας του "Έλευσις Ελλήνων" παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου, GPapado με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στο E-mail: [email protected] για τυχόν παράπονα ή απορίες.

Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Ενημερώνουμε εκ των προτέρων πως για κάθε φραστική επίθεση ή απειλητική διάθεση θα ενημερώνεται άμεσα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα βγάλει το καλοκαίρι;;;:
Σαν Σήμερα (7 Μαϊου)
  • 1274: Η σύνοδος του Λουγδούνου (Λυών) αποφασίζει την ένωση των Εκκλησιών.
  • 1453: Αποκρούεται νέα μεγάλη έφοδος του σουλτάνου Μωάμεθ Β΄ κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
  • 1821: Εξόντωση των Τούρκων στο Λεχώνι και πολιορκία του Βελεστίνου από τους Θεσσαλούς επαναστάτες. Στην Μηλέα Πηλίου ψώνεται η Σημαία της Επαναστάσεως.
  • 1897: Υπογράφεται ανακωχή μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στην Ταράτσα Φθιώτιδος.
  • 1905: Σκοτώνεται ο μακεδονομάχος Αθαν. Μπικιάρης.
  • 1906: Σκοτώνονται οι μακεδονομάχοι καπετάν Λίτσας (Ανθλγός Αντώνιος Βλαχάκης) και Λεωνίδας Πετροπουλάκης.
  • 1945: Η γερμανική φρουρά της νήσου Μήλου παραδίδεται σε τμήματα του Ιερού Λόχου.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved