Facebook
Twitter

«Ξενοφόρα» φιλοδοξεί να πάρει τη θέση του Λευκού Πύργου ως το νέο τοπόσημο της... Θεσσαλονίκης

«Ξενοφόρα» φιλοδοξεί να πάρει τη θέση του Λευκού Πύργου ως το νέο τοπόσημο της... Θεσσαλονίκης
Κατηγορία:
Επικαιρότητα
Υποκατηγορία:
Οικονομία
Ημερομηνία Δημοσίευσης:
13 2013
Ώρα Δημοσίευσης:
00:00
Το ανάρτησε ο/η:
Gpapado
Μοιραστείτε το άρθρο!
Μοιραστείτε το άρθρο!
Πηγές:
http://www.hellas-now.com/
Η «Ξενοφόρα», μία εμβληματική κατασκευή με ισχυρούς συμβολισμούς, που χωροθετείται μέσα στη θάλασσα, φιλοδοξεί να πάρει τη θέση του Λευκού Πύργου ως το νέο τοπόσημο της... Θεσσαλονίκης, το οποίο προσδοκάται ότι θα καταστήσει την πόλη αναγνωρίσιμη στην παγκόσμια κοινότητα.

Αυτό το εξωστρεφές δημόσιο κτίριο στην περιοχή των ναυταθλητικών ομίλων, το οποίο θεωρείται ότι αναδεικνύει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης, προτείνεται να αποτελέσει το σύγχρονο σύμβολο της πόλης από τους αρχιτέκτονες Μαρία Καλτσά και Κωνσταντίνο Παπαχριστόπουλο, που απέσπασαν βραβείο στο πλαίσιο διαγωνισμού που προκηρύχθηκε από τον κεντρικό δήμο και το τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Τη μελέτη συνυπογράφουν ως συνεργάτης η αρχιτέκτονας Μαριάννα Αναστασοπούλου και ως σύμβουλοι οι μηχανολόγοι Στέφανος Νικολάου και Δημήτρης Μαντάς.

Η συζήτηση σχετικά με την ανάγκη η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα σύγχρονο τοπόσημο άνοιξε πριν από λίγους μήνες με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέα Κουράκη, ο οποίος είχε προχωρήσει σε επαφές με το ΤΕΕ/ΤΚΜ, ώστε να προωθηθούν οι διαδικασίες του σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

axenoforaa_filodoxei_na_parei_ti_8esi_tou_leukou_purgou_os_to_neo_toposimo_tis_8essalonikis-2.jpg

Ο κ. Κουράκης έχει σημειώσει με έμφαση ότι η Θεσσαλονίκη απαιτείται να αποκτήσει ένα νέο σύμβολο, το οποίο θα της προσδώσει μία ξεχωριστή ταυτότητα, θα ενισχύσει την εξωστρέφεια και την αναγνωρισιμότητά της και θα την καταστήσει έναν ελκυστικό προορισμό. Μάλιστα ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος έχει εκφράσει την άποψη ότι το σύγχρονο σύμβολο της Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι μία πλωτή κατασκευή, η οποία θα βρίσκεται καταμεσής του Θερμαϊκού, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να απολαμβάνουν τη θέα προς την πόλη από την πλευρά της θάλασσας.

ΓΛΥΠΤΟ-ΜΑΓΝΗΤΗΣ

Οι μελετητές του έργου περιγράφουν την «Ξενοφόρα» σαν ένα μεγάλο γλυπτό-μαγνήτη, που θα αποτελέσει ένα εμβληματικό δημόσιο κτίριο αλλά και πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες. «Επιδίωξη είναι το έργο να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη, να αγγίξει την ψυχοσύνθεση και να κερδίσει την αποδοχή του Θεσσαλονικιού, να αποτελέσει προσιτό πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και ενημερωτικό πόλο με μέγιστη αξιοποίησή του όλη την ημέρα», τονίζει η ομάδα των αρχιτεκτόνων.

Στο επίπεδο της γης η «Ξενοφόρα» προτείνεται να φιλοξενήσει δραστηριότητες που έχουν σχέση με την ψυχαγωγία και την απόλαυση της θάλασσας. Οι υφιστάμενες ναυτικές δραστηριότητες διατηρούνται και ενισχύονται με χρήσεις για κολύμβηση και ψάρεμα. Στο σημείο αυτό προτείνεται να δημιουργηθεί και ένα κέντρο ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τους επισκέπτες (με περιοχές wi-fi και διαδραστικούς χάρτες ή πίνακες ενημέρωσης για διάφορα δρώμενα στην πόλη), ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας έξυπνης πόλης. Ακόμη σύμφωνα με τη μελέτη του έργου προβλέπονται η δημιουργία μιας μεγάλης δημοτικής πισίνας αναψυχής και μιας αβαθούς παιδικής πισίνας αλλά και η κατασκευή μιας πλωτής προβλήτας για ψάρεμα. Στην ίδια περιοχή προτείνεται επίσης να αναπτυχθούν καταστήματα και αναψυκτήρια, τα οποία θα δοθούν προς εκμίσθωση.

Σύμφωνα με τη μελέτη των Μαρίας Καλτσά και Κωνσταντίνου Παπαχριστόπουλου στο πρώτο επίπεδο της «Ξενοφόρας» θα δημιουργηθεί το «Κέντρο των Πολιτισμών της Θεσσαλονίκης μετά το 1912», το οποίο θα φιλοξενεί μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις. Μελλοντικά εκφράζεται η επιθυμία ο χώρος αυτός να μπορέσει να φιλοξενήσει τα σημαντικά εβραϊκά αρχεία της πόλης, εφόσον επαναπατριστούν από τη Μόσχα.

Για το δεύτερο επίπεδο του κτιρίου έχει σχεδιαστεί μία αίθουσα εκδηλώσεων και προβολής του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ στο τρίτο επίπεδο θα διαμορφωθεί ένα ανοικτό στεγασμένο παρατηρητήριο. Όλοι οι χώροι του κτιρίου, από αυτούς που βρίσκονται στην ισόγεια στάθμη του μέχρι και αυτούς στο δώμα, θα είναι απόλυτα προσβάσιμοι από τα άτομα με αναπηρίες.

ΣΤΟΥΣ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ

Η «Ξενοφόρα» χωροθετείται στην έκταση των 10 στρεμμάτων, όπου αναπτύσσονται ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Θεσσαλονίκης και ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης. Σύμφωνα με τους μελετητές πρόκειται για μία λιτή κατασκευή, που έχει σχεδιαστεί με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες που σχεδίασαν το έργο, η πρόταση για το νέο τοπόσημο της πόλης αναφέρεται στην «Ξενοφόρα», ένα κοχύλι με σπειροειδή κωνική μορφή, που έχει την ιδιαίτερη συνήθεια να συλλέγει ξένα στοιχεία και να τα ενσωματώνει στη δομή του. Πρόκειται για έναν ισχυρό συμβολισμό, που παραπέμπει στην «πολύμορφη πολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης».

(άρθρο της Βαρβάρας Ζούκα στη "Μακεδονία")
Δείτε στην ίδια κατηγορία
Ταινίες
  • Μαντώ Μαυρογένους
    Μαντώ Μαυρογένους
  • Οι Σουλιώτες
    Οι Σουλιώτες
  • Ο θρύλος του Αινεία (War of the Trojans) (1962)
    Ο θρύλος του Αινεία (War of the Trojans) (1962)
  • Οδύσσεια (Ulysses) (1954)
    Οδύσσεια (Ulysses) (1954)
  • Ο Κολοσσός της Ρόδου (The Colossus of Rhodes) (1961)
    Ο Κολοσσός της Ρόδου (The Colossus of Rhodes) (1961)
  • Η έξοδος του Μεσολογγίου
    Η έξοδος του Μεσολογγίου
  • Βαβυλωνία
    Βαβυλωνία
  • Οι Γεννάιοι Του Βορρά
    Οι Γεννάιοι Του Βορρά
  • Ο γίγας του Μαραθώνος (Giant of Marathon) (1959)
    Ο γίγας του Μαραθώνος (Giant of Marathon) (1959)
  • Οδύσσεια (The Odyssey) (1997)
    Οδύσσεια (The Odyssey) (1997)
  • Οι άθλοι του Ηρακλέους (Labors of Hercules) (1958)
    Οι άθλοι του Ηρακλέους (Labors of Hercules) (1958)
  • O Ιάσονας και οι Αργοναύτες (Jason and the Argonauts) (2000)
    O Ιάσονας και οι Αργοναύτες (Jason and the Argonauts) (2000)
  • Ιφιγένεια (Ifigeneia) (1977)
    Ιφιγένεια (Ifigeneia) (1977)
  • Ο Τρωικός Πόλεμος (La guerra di Troia) (1961)
    Ο Τρωικός Πόλεμος (La guerra di Troia) (1961)
  • Πολεμισταί της Ειρήνης
    Πολεμισταί της Ειρήνης
  • 28η Οκτωβρίου, ώρα 5.30
    28η Οκτωβρίου, ώρα 5.30
  • Όχι
    Όχι
  • Στη μάχη της Κρήτης
    Στη μάχη της Κρήτης
  • Αντιγόνη (Antigone) (1961)
    Αντιγόνη (Antigone) (1961)
Ποιό ήταν κατά τη γνώμη σας το μεγαλύτερο στρατιωτικό επίτευγμα των Ελλήνων;
Θερμοπύλες
Επανάσταση 1821
Έπος του 40
Φίλοι Bloggers
Σαν Σήμερα
15
  • -197: Μάχη στη θέση "Κυνός Κεφαλαί" και ήττα του Φιλίππου Ε΄ της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους.
  • 1341: Ο Αυτοκράτορας Ανδρόνικος Γ΄ πεθαίνει και ο εννιάχρονος υιός του Ιωάννης Ε΄ ανακηρύσσεται Αυτοκράτορας.
  • 1821: Ο Εμμανουήλ Παπάς απελευθερώνει την Γαλάτιστα και τα Βασιλικά της Χαλκιδικής. Άγρια σφαγή των κατοίκων Χανίων από τους Τούρκους.
  • 1913: Ο βουλγαρικός στρατός επιτίθεται στον Ελληνικό στο Μπούκοβιτς.
  • 1914: Δολοφονία του Διαδόχου του Αυστροουγγρικού θρόνου και της συζύγου του στο Σαράγιεβο Βοσνίας.
  • 1919: Σφαγές Ελλήνων και πυρπόληση του Αϊδινίου της Ιωνίας από τους Τούρκους.
  • 1943: Οι Γερμανοί φονεύουν 19 Έλληνες, σε αντίποινα ανατίναξης ιταλικού πλοίου στον Πειραιά.
Συνδεδεμένοι Χρήστες: 102
© 2012 www.eleysis-ellinwn.gr