Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

Κύπρος: «Η πρόκληση των Τούρκων είναι χειρότερη από τα Ίμια»

GPapado
Αναρτήθηκε από: GPapado
Ημηρομηνία ανάρτησης: Tρίτη 21 Οκτωβρίου 2014, 21:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα
Η προκλητική κίνηση της Τουρκίας να στείλει το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει πυροδοτήσει το κλίμα.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Πρόδρομος Προδρόμου, στενός συνεργάτης του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «πρόκληση χειρότερη από τα Ίμια».

«Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν η Κύπρος ήταν άλλο κράτος και είχε στείλει στο σημείο το Πολεμικό Ναυτικό του. Θα είχαμε σύρραξη» πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου.

Το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros συνοδεύουν δυο υποστηρικτικά σκάφη, ενώ αρκετά πιο νοτιοανατολικά στην ίδια περιοχή  βρίσκεται τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού και η οποία παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το κυπριακό τεμάχιο 9.

Λευκωσία: Πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

Το πρώτο διπλωματικό βήμα της Λευκωσίας είναι να επιδιώξει το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε. Όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης η πρόταση αυτή ενδέχεται να τεθεί από τον κ. Αναστασιάδη κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Sigmalive η Λευκωσία μελετά πολιτικά, νομικά και διπλωματικά μέτρα αντίδρασης στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία και θα συζητήσει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Τουρκίας, μέσα από τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και γειτονικά κράτη.

Η Τουρκία έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι δεν σέβεται διεθνείς συμβάσεις, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι μόνο όταν η Άγκυρα νιώσει κόστος για όσα πράττει, θα υποχωρήσει και δεν θα επαναλάβει τις ενέργειές της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το Sigmalive, μεταξύ των εναλλακτικών μέτρων, που εξετάζονται, είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η μελέτη για νομικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας και εταιρειών, που επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ, η επιβολή διοικητικού κόστους σε όσους χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και πολιτικές παρεμβάσεις κομμάτων προς αδελφά κόμματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα θέσει θα είναι και το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Οι διπλωματικές προσπάθειες θα ενταθούν, είπε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πιέσεις προς την Τουρκία σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της.
Μοιραστείτε το άρθρο!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
:
 
Σαν Σήμερα (3 Ιανουαρίου)
  • 1806: Ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης ανακηρύσσεται από τον λαό της Μολδοβλαχίας ανεξάρτητος ηγεμών.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved