Σύντομα Διαθέσιμο!
Επικοινωνία
Καλώς Ήλθατε στο Έλευσις Ελλήνων,
ένα site αυστηρά μόνο για Έλληνες!

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ροή Ειδήσεων

Τουρκία: ''Χάσαμε εδάφη'' για τον Τάφο Σουλεϊμάν Σαχ

2 Μάρ, 15:00
από Μιχαήλ
Εκτύπωση Άρθρου
''Για πρώτη φορά μετά από 90 χρόνια της (Τουρκικής) Δημοκρατίας, χάνουμε εδάφη μας χωρίς πόλεμο και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό΄΄ Αυτό, μεταξύ άλλων δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας CHP, κ. Γκιουρσέλ Τεκίν , αξιολογώντας την ''Επιχείρηση Σαχ Φιράτ'' της Τουρκίας στο Φυλάκιο του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ,στην Συρία, προκαλώντας την αντίδραση της κυβέρνησης.

Αποκαλύπτεται δε ότι στην επιχείρηση κάποιον ρόλο έπαιξαν και οι Κουρδοι της Συρίας ( PYD/ YPG)

Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας του CHP κ. Γκιουρσέλ Τεκίν, είπε: "Αυτή η επιχείρηση ήταν επιχείρηση κατατρόπωσης. Για πρώτη φορά μετά από 90 χρόνια της (Τουρκικής) Δημοκρατίας, χάνουμε εδάφη μας χωρίς πόλεμο και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό. Τώρα προσπαθούν, στολίζοντας όλη αυτήν την ενέργεια να την παρουσιάσουν ως μεγάλη νίκη. Λένε πως διαμορφώνουν τη Μέση Ανατολή, αλλά δε γίνεται κάτι τέτοιο. Οι πολιτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν καλά το τι λένε αναφορικά με την εξωτερική πολιτική. Το κάθε τι που θα πείτε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να έχει μεγάλη σημασία. Μπορεί στην εσωτερική πολιτική να λέτε πολλά, αλλά στην εξωτερική πολιτική μετά πληρώνετε αντίτιμο. Όπως είναι τρομοκρατική οργάνωση το ΡΚΚ, είναι τρομοκρατική οργάνωση και το PYD. Εσείς κάνατε προχθές αυτήν την επιχείρηση, υπό τον έλεγχο του PYD, το οποίο χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση. Πως μπορεί να συμπεριφέρεστε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Δυστυχώς η κατάσταση στην οποία φθάσατε είναι πολύ λυπηρή. Είναι απαράδεκτη.»

Σε ερώτηση δε δημοσιογράφου, τι θα έκανε το CHP αν ήταν στην εξουσία σε σχέση με την πολιτική Συρίας, είπε: «Αν ήταν το CHP στην εξουσία δε θα συνέβαινε τίποτα από όλα αυτά. Με την ηγεσία του CHP θα μπορέσουν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα με τους γείτονες και όλα τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή. Η Μέση Ανατολή χρειάζεται την Τουρκία, η οποία είναι πρωτοπόρος χώρα στο θέμα της ειρήνης.»

Δηλώσεις-απάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης

Απάντηση έδωσε ουσιαστικά με δηλώσεις του ο αντιπρόδρος της κυβέρνησης κ. Μπουλέντ Αρίντς που είπε ότι το ''Φυλάκιο Τιμής Σουλεϊμάν Σαχ βρισκόταν υπό την πολιορκία του Ισλαμικού Κράτους (ISID-ISIL) και γνωρίζαμε ότι αύξαναν οι απειλές. Γι’ αυτό η Τουρκία έπρεπε να κάνει κάτι. Η Τουρκία, γι’ αυτό το λόγο, αποφάσισε να μεταφέρει τον Ιερό Τάφο από το σημείο που είχε πολιορκηθεί, πάλι εντός των εδαφών της Συρίας, σε σημείο πολύ κοντά στα σύνορα της Τουρκίας. Για το θέμα αυτό μελετήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες και γι’ αυτό το λόγο η επιχείρηση που έγινε ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία''.

Ο κ. Αρίντς είπε ακόμα: ''Εμείς σκεπτόμασταν άραγε πως θα συμπεριφερθεί η αντιπολίτευση μετά από την επιχείρηση, διότι είναι γνωστή η ποιότητα αυτής. Ευτυχώς που η επιχείρηση έγινε με τον καλύτερο τρόπο. Κατ’ αρχήν δε χάσαμε εδάφη. Ο Ιερός Τάφος είχε αλλάξει θέση και κατά το παρελθόν δύο φορές. Τώρα το Φυλάκιο Τιμής Σουλεϊμάν Σαχ μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο, σε έκταση ίση ακριβώς με αυτήν που βρισκόταν πριν. Καταγράφηκαν με κάμερες όλες οι στιγμές της επιχείρησης. Και όπως δηλώθηκε έγινε ακόμα και θρησκευτική τελετή. Σύμφωνα με τις πεποιθήσεις μας, μία σημαία που υψώνεται στον ιστό δεν κατεβαίνει ξανά ποτέ. Γι’ αυτό το λόγο, πριν υποσταλεί η σημαία μας από το Φυλάκιο Τιμής Σουλεϊμάν Σαχ, ήδη είχε υψωθεί η τουρκική σημαία στο σημείο όπου θα μεταφερθεί ο Ιερός Τάφος και το Φυλάκιο Τιμής. Οι στρατιώτες μας έκαναν το καθήκον τους. Η αχρήστευση του κτιρίου στο παλαιό σημείο, καθώς επίσης και του ιστού, έγινε με δική μας θέληση έτσι ώστε φεύγοντας εμείς από το σημείο εκείνο να μην πάει στην περιοχή η ISID-ISIL και υψώσει δική της σημαία και καταλάβει το κτίριο. Εμείς θα κάνουμε τις εγκαταστάσεις αυτές στην περιοχή Εσμέ. Όλα αυτά έγιναν για να μην αφήσουμε στα χέρια τους τίποτα άλλο από ερείπια.

Η αντιπολίτευση - πρόσθεσε- λέει ότι χάσαμε εδάφη και ότι αποσυρθήκαμε. Όμως δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από αυτά τα λόγια και να ασκεί τέτοια πολιτική. Ο τουρκικός λαός είναι σε θέση να εκτιμήσει τα πράγματα και να υπερηφανεύεται για τα όσα έγιναν. Δε χάσαμε εδάφη. Η σημαία μας κυματίζει και τα ιερά κειμήλια Σουλεϊμάν Σαχ, βρίσκονται αυτήν τη στιγμή προσωρινά στα χέρια μας. Όταν ετοιμαστεί ο χώρος στην περιοχή Εσμέ θα μεταφερθούν το συντομότερο δυνατό''.

Ο ρόλος των Κουρδων

Ο Βουλευτής του φιλοκουρδικού κομματος HDP, από το Σίρνακ, κ. Χασίπ Καπλάν, ισχυρίστηκε ότι στην επιχείρηση Σουλεϊμάν Σαχ των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεργάστηκαν με το YPG ( πολιτοφυλακη των Κουρδων) και πρόσθεσε ''Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το YPG, που συγκρούονται εδώ και 30 χρόνια, για πρώτη φορά έλαβαν μέρος από κοινού σε μία επιχείρηση. Αυτή είναι μία απαρχή''.

Ο Καπλάν ισχυρίστηκε πως η περιοχή στην οποία μεταφέρθηκε ο Ιερός Τάφος Σουλεϊμάν Σάχ είναι μία περιοχή κοντά στα σύνορα της Τουρκίας και στα σύνορα του Καντονίου Κομπάνι, που είναι υπό τον έλεγχο του YPG.

Από την άλλη η Τουρκική εφημερίδα Γιενί Σαφάκ αναφέρει ότι η περιοχή που μεταφέρθηκε ο τάφος βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. Το σημείο που μεταφέρθηκε ο τάφος βρίσκεται ανάμεσα στις κοιλάδες σε ασφαλή περιοχή. Από την άλλη αναφέρεται ότι η Τουρκία πριν την επιχείρηση προειδοποίησε τους Κούρδους και τους αντάρτες του ΙSIL/ISIS να μην τολμήσουν να επιτεθούν διότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα να τους δώσουν την απάντηση.


  Κατηγορίες   Πηγές
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας του "Έλευσις Ελλήνων" παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου, GPapado με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στο E-mail: [email protected] για τυχόν παράπονα ή απορίες.

Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.
loading...

Στην ίδια κατηγορία

Σχόλια

Επικαιρότητα

Δείτε επίσης

Δημοφιλέστερα

Δημοσκόπηση

 
Εκπομπές με τον Γεώργιο Ρεντετάκο

Σαν Σήμερα

  • 1015
    Ο Αυτοκράτωρ Βασίλειος Β΄ ο Βουλγαροκτόνος καταλαμβάνει το φρούριο της Εδέσσης.
  • 1821
    Οι Τούρκοι συλλαμβάνουν και φυλακίζουν τους προκρίτους των Αθηνών.
  • 1941
    Στο οχυρό Ρούπελ προσέρχονται Γερμανοί αγγελιαφόροι για να ζητήσουν την παράδοση του οχυρού.

Φίλοι - Συνεργάτες