ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ SITE
Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

Το βυζαντινό ναυάγιο και οι χιλιάδες αμφορείς

Ανένταχτος Πατριώτης
Αναρτήθηκε από: Ανένταχτος Πατριώτης
Ημηρομηνία ανάρτησης: Σάββατo 11 Οκτωβρίου 2014, 11:00
Κατηγορία: Ιστορία
Στα ανοικτά του λιμανιού του Αϊβαλί (ελληνική ονομασία Κυδωνίες), στην μικρασιατική ακτή, υπάρχει ένα βυζαντινό ναυάγιο κοντά στο νησάκι Πύργος (οι Τούρκοι το λένεPirgos Adası ή Maden Adası).

Πρόκειται για ένα ναυάγιο πλοίου του 10ου αιώνα, το οποίο μετέφερε χιλιάδες αμφορείς, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται απλωμένοι στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής και παρουσιάζουν ένα μοναδικό θέαμα για τους δύτες.Οι Τούρκοι καθορίζουν το βυθισμένο πλοίο ως «Pirgos Batığı» δηλ. ‘Ναυάγιο Πύργου’.

Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 24 μέτρων, κοντά στην βραχώδη ακτή του νησιού.

Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακηρύξει την περιοχή του ναυαγίου ως προστατευόμενη περιοχή. Δεν έχει γίνει ακόμη εμπεριστατωμένη αρχαιολογική έρευνα, αλλά το θέαμα των χιλιάδων αμφορέων προσελκύει τους εκατοντάδες τουρίστες, που ενοικιάζουν στολές κατάδυσης και επισκέπτονται το βυζαντινό ναυάγιο.Εκτιμάται ότι πλοίο βυθίστηκε, προφανώς, από σύγκρουση με τα κοφτερά βράχια της ακτής.  

Το θέαμα, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα, είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό, αφού χιλιάδες αμφορείς είναι άθικτοι.

Ερευνητές που έχουν προβεί σε σχετική έρευνα, συμπέραναν ότι οι αμφορείς ήταν γεμάτοι με οίνο.Πηγή: http://www.mikres-ekdoseis.gr/

Σημείωση
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας του "Έλευσις Ελλήνων" παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου, GPapado με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στο E-mail: [email protected] για τυχόν παράπονα ή απορίες.

Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Ενημερώνουμε εκ των προτέρων πως για κάθε φραστική επίθεση ή απειλητική διάθεση θα ενημερώνεται άμεσα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα βγάλει το καλοκαίρι;;;:
Σαν Σήμερα (29 Μαρτίου)
  • 1430: Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
  • 1821: Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
  • 1823: Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
  • 1864: Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved