Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

Θα είναι οι πρώτοι εξωγήινοι που θα συναντήσουμε ρομπότ; Η ευφυής ζωή μπορεί να μετατραπεί σε Τεχνητή Νοημοσύνη;

Janus
Αναρτήθηκε από: Janus
Ημηρομηνία ανάρτησης: Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015, 13:00
Το κυνήγι για ζωή αλλού στο σύμπαν είναι σήμερα ουσιαστικά μια κούρσα τριών αλόγων μεταξύ εύρεσης μικροβίων στο ηλιακό μας σύστημα, σήματα από μια ευφυή φυλή ή σαφείς ενδείξεις οργανισμών στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη.

Αλλά μία επιστήμονας ισχυρίστηκε ότι, ενώ τα άλλα δύο «άλογα» θα μπορούσε να είναι σημαντικά, η ανακάλυψη ευφυούς ζωής θα είχε πιο βαθιά επίδραση - γιατί θα μπορούσε να είναι «ζωή» όπως δεν την ξέρουμε.

Αντίθετα, η πρώτη ζωή που θα ανακαλύπταμε θα μπορούσε, να είναι μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης - και θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι άνθρωποι, επίσης, κάποια μέρα θα είναι περισσότερο μηχανές παρά άνθρωποι.

Μιλώντας στη MailΟnline, η Δρ.Susan Schneider, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και συγγραφέας πολλών άρθρων σχετικά με την εξωγήινη ζωή, εξήγησε τη θεωρία της. Έχει εργαστεί σε αυτή μαζί με τον Δρ Seth Shostak από το Seti (Search for Extraterrestrial Intelligence).

«Αυτό στο οποίο επικεντρώθηκα ήταν λίγο ασυνήθιστο, επειδή υποστήριζα ότι ο πιο προηγμένος εξωγήινος πολιτισμός θα ήταν στην πραγματικότητα μορφές Τεχνητής Νοημοσύνης» εξήγησε.

Προσθέτει δε, ότι δεν θα είναι το είδος της ζωής που θα βρούμε πρώτα, η ανακάλυψη μικροβιακής ζωής στο ηλιακό σύστημα είναι πιο πιθανή. «Αλλά δεν θα είναι το ίδιο με το να βρούμε μικρά πράσινα ανθρωπάκια», πρόσθεσε. «Δεν θα ήταν σαν την Γη.»

Ποια μορφή η ευφυής ζωή θα μπορούσε να λάβει, όμως, θα μπορούσε να μας εκπλήξει.

«Αν κοιτάξουμε τον δικό μας πολιτισμό, οι άνθρωποι βυθίζονται αλλά και εξαρτώνται όλο και πιο πολύ από τους υπολογιστές, και μπορούμε να δούμε ήδη ενδείξεις τέτοιες στη δική μας κουλτούρα», συνέχισε.

«Το πυρίτιο είναι ταχύτερο από τον εγκέφαλο. Στην πραγματικότητα οι εγκέφαλοί μας είναι στην πραγματικότητα αρκετά αργοί. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να θυμόμαστε ακόμα και έναν αριθμό τηλεφώνου.

Οι ερευνητές της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) προχωρούν αρκετά καλά και οι περισσότεροι άνθρωποι στην επιστήμη των υπολογιστών, πιστεύουν ότι είμαστε 50 χρόνια μακριά από το να είναι πιο έξυπνη από εμάς (η Τεχνητή Νοημοσύνη).

Έτσι φαίνεται ότι στο επόμενο εξελικτικό βήμα θα μπορούσε να είμαστε μετα-βιολογικοί, να είμαστε το είδος του μέρους του υπολογιστή που οι άνθρωποι αποφασίζουν να«φορτώσουν» τον εαυτό τους.

Ακούγεται τρελό, και εγώ δεν εγκρίνω αυτό ως φιλόσοφος, αλλά νομίζω ότι το θέμα είναι ότι αυτό είναι το είδος του προτύπου που πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται.

Οι εξωγήινοι θα έχουν κατά πολύ γηραιότερο και άρα πιο προηγμένο πολιτισμό σε σύγκριση με το ανθρώπινο είδος, έτσι ώστε φαίνεται ότι μπορεί να είναι εξελιγμένες μορφές Τεχνητής Νοημοσύνης, που είναι πολύ πιο έξυπνες από εμάς».

Η Dr Schneider πιστεύει ότι θα υπάρξουν κάποιοι που θα αντισταθούν και δεν θα δεχτούν εύκολα τη μετάβαση του ανθρώπου σε ΤΝ.

«Στη Βόρεια Αμερική οι Amish αρνούνται τη χρήση της τεχνολογίας, και ελπίζουμε ότι και άλλοι άνθρωποι θα σκεφτούν το ίδιο», είπε.

Πρόσθεσε όμως ότι «δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν σε 50 χρόνια έχουμε το διαδίκτυο καλωδιωμένο με το μυαλό μας».

Εκτός από την υπολογιστική άποψη, ένας άλλος περιορισμός του εγκεφάλου μας είναι το μέγεθος και το κατά πόσο ευάλωτος είναι.



«Αυτό που πιστεύει η NASA και το Ινστιτούτο SETI, είναι ότι οι πιο εξελιγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί που θα συναντήσουμε δεν θα είναι βιολογικοί.

Ο εγκέφαλός μας περιορίζεται στο μέγεθος του κρανίου μας, αλλά ένας υπολογιστής μπορεί να διαρκέσει κατά πολύ περισσότερο.

Και αν χρειάζεστε τα διαστημικά ταξίδια, οι άνθρωποι δεν είναι πολύ ανθεκτικοί. Αλλά με τους υπολογιστές, δεν έχετε την ίδια απειλή για να ανησυχείτε».

Μια τέτοια ανακάλυψη θα σήμαινε ότι η μετάβαση από τη βιολογική ύπαρξη σε μηχανή, είναι κάτι που γίνεται σε άλλους πλανήτες, και τελικά θα έδειχνε την κατεύθυνση της ανθρωπότητας.

«Και αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία μας», σαν ένα «μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που ζωντανεύει», σύμφωνα με την Δρ Schneider.

«Νομίζω ότι η εύρεση μιας πιο εξελιγμένης μορφής ζωής θα είναι κάτι που θα μοιάζει με έκρηξη στο μυαλό των περισσοτέρων ανθρώπων.

Όταν, ή εάν, συμβεί μια τέτοια ανακάλυψη, όμως, είναι μια εικασία αυτή τη στιγμή.

Μερικοί άνθρωποι στη NASA και στο SETI, πιστεύουν ότι εξωγήινη ζωή, ίσως απλά μικρόβια και όχι ευφυή, θα βρεθεί στα επόμενα 20 χρόνια.

Αλλά αν η ευφυής ζωή ανακαλυφθεί μια μέρα, η φύση της θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ανθρωπότητα σήμερα, αλλά και στο μέλλον.

Κατά κάποιο τρόπο εύρεση ΤΝ, θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο εκπληκτική από την εύρεση μικρών πράσινων ανθρωπάκων», κατέληξε η Dr Schneider.



Μια άλλη μέθοδος για την εξεύρεση ζωής θα μπορούσε να είναι μέσω της έμμεσης παρατήρησης στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη χρησιμοποιώντας κάτι σαν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, που έχει οριστεί να ξεκινήσει το 2019

Στο πρόσφατο Συμπόσιο Αστροβιολογίας στο John W. Kluge Center στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, αρκετοί ειδικοί στον τομέα εξέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με το αν είμαστε μόνοι.

Τελικά, ο τύπος της ζωής που θα βρούμε πρώτα, θα υπαγορεύσει πώς πρέπει να αντιδράσουμε στην ανακάλυψή του.

Ο Δρ Seth Shostak, εξήγησε ότι το κυνήγι για τη ζωή είναι ένας αγώνας τριών αλόγων.

Πρώτον, υπάρχει το κυνήγι για τη ζωή - είναι σχεδόν βέβαιη η μικροβιακή - στο δικό μας ηλιακό σύστημα.

Στη συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα να εντοπίσουν σημάδια ζωής στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, ίσως μια ένδειξη στην ατμόσφαιρα του.

Και τελευταία, υπάρχει το έργο του ίδιου του SETI - που κυνηγά στον ουρανό ενδείξεις ενός σήματος από μία μακρινή έξυπνη φυλή.

Είναι ασαφές ποιες από αυτές τις μεθόδους θα πετύχει πρώτη, αλλά όπως και να είναι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη Γη.

«Υπήρξαν 10.000 γενιές ανθρώπων πριν από εμάς», εξήγησε ο Δρ Shostak.

«Εμείς θα μπορούσε να είμαστε η πρώτη που θα μάθει [δεν είμαστε μόνοι].»

Ο Δρ Shostak πιστεύει ότι οι πρώτοι ευφυείς εξωγήινοι που θα συναντήσουμε μπορεί να μην είναι βιολογικοί, αλλά μάλλον μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης.Πιστεύει ότι είναι πιθανό μόλις 150 χρόνια περίπου από την εφεύρεση του ασυρμάτου, να έχει ήδη δημιουργηθεί τεχνητή ζωή.

Αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες για το μέλλον της ζωής στη Γη. Ορισμένοι έχουν την πεποίθηση ότι μια μέρα θα είναι σε θέση να «μιμηθούν» το μυαλό μας για να επιτύχουμε μια μορφή αθανασίας.

Η αλαζονεία του ανθρώπου σε όλο το μεγαλείο της. Κάποιοι προωθούν συνεχώς και ανελλειπώς τη μετατροπή του ανθρώπου σε μηχανή. Αυτό δεν αποτελεί πρόοδο της επιστήμης για το καλό του ανθρώπινης ύπαρξης αλλά υποταγή.

Η ανθρώπινη νόηση, πάντα προτρέχουσα και αδημονούσα, συνέλαβε γρήγορα τη φαντασία ενός τεχνητού όντος, που θα συμπεριφερόταν όπως ο άνθρωπος. Το θέμα είναι όμως κατά πόσο θα μπορεί να το ελέγχει ή θα καταλήξει να ελέγχεται. Φωνές όπως του Stephen Hawking, προειδοποιούν.
Μοιραστείτε το άρθρο!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
Τι θα ψηφίσετε στις προσεχείς εθνικές εκλογές;;;:
Σαν Σήμερα (7 Ιανουαρίου)
  • 1186: Αποφασιστική νίκη του Έλληνα στρατηγού Αλέξιου Βρανά επί των Νορμανδών κοντά στον Στρυμώνα.
  • 1700: Αποκεφαλισμός από τους Τούρκους στην Σμύρνη του νεομάρτυρα Αθανασίου από την Αττάλεια Παμφυλίας.
  • 1826: Ο Ιμπραήμ προτείνει στους κατοίκους το Μεσολογγίου συνθήκη παράδοσης, η οποία όμως δεν γίνεται δεκτή.
  • 1837: Γίνονται τα εγκαίνια της "Νέας Σπάρτης", δηλαδή της σημερινής Σπάρτης, στην ίδια θέση με την παλαιά.
  • 1838: Ψηφίζεται νόμος για την παραχώρηση γης στους οπλαρχηγούς και πολεμιστές του Αγώνα.
  • 1919: Ελληνικά εκστρατευτικά τμήματα αποβιβάζονται στην Οδησσό της Ρωσίας.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved