Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

Η Ελλάδα ζει το Αμερικανικό Κραχ του ’29

Janus
Αναρτήθηκε από: Janus
Ημηρομηνία ανάρτησης: Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014, 13:00
Μέχρι τη στιγμή που ο πρόεδρος της Αμερικής Ρούσβελτ έδωσε την εναρκτήρια ομιλία του το Μάρτιο του 1993, η Αμερική ήταν ήδη στο πέμπτο έτος της «Μεγάλης Ύφεσης».

Αυτή η εθνική τραγωδία άφησε πίσω της πληθώρα ανέργων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ένας στους πέντε που είναι σε παραγωγική ηλικία έμεινε χωρίς δουλειά. Την ίδια στιγμή, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε σχεδόν κατά ένα τρίτο.

Το οικονομικό περιοδικό Business Insider, συγκρίνοντας το οικονομικό κραχ στην Αμερική το 1929 με την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη σήμερα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το παρόν είναι πολύ χειρότερο από το παρελθόν…

Όπως αναφέρεται αν και το πραγματικό ΑΕΠ της Ευρώπης μειώθηκε μόνο κατά 5% και η ανεργία έφτασε στο 12%, ωστόσο οι αριθμοί αυτοί δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. «Αυτά τα στοιχεία, ωστόσο, καλύπτουν πλήθος αμαρτιών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας. Όπως αναφέρεται το ΑΕΠ της Ελλάδας στην πραγματικότητα έχει μειωθεί κατά 25% μεταξύ του τελευταίου τριμήνου του 2007 και του τελευταίου τριμήνου του 2013. Την ίδια στιγμή, η ανεργία των νέων στην Ιταλία και την Πορτογαλία είναι ακόμα στα συγκλονιστικά επίπεδα του 44% και 35% αντίστοιχα.

Πάντως, η αλήθεια είναι και στις δύο περιπτώσεις, δηλ. και στην Αμερική του ’29 και στην ευρωπαϊκή κρίση σήμερα, το αποτέλεσμα ήταν μεγάλο μέρος της κοινωνίας να οδηγηθεί στη φτώχεια, ενώ οι ήδη ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι εκείνες που επλήγησαν περισσότερο. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις, οι ευκαιρίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χάθηκαν με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται όλο και περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο δημοσίευμα παρατίθενται διαγράμματα για την πορεία της ανεργίας στην Αμερική του ’29 αλλά και στην Ευρώπη του 2013. Όπως αναφέρεται, μπορεί η ανεργία κατά το Αμερικανικό Κραχ να έφτασε στο «εντυπωσιακό» 25,2% και η ανεργία της Ευρωζώνης να φτάνει μόλις στο 12,2%, ωστόσο πολλές χώρες βρίσκονται σε πολύ χειρότερο σημείο από ό,τι ήταν η Αμερική το ’29.



1.png

Χαρακτηριστικό είναι παράδειγμα της Ελλάδας (όπου η ανεργία έχει φτάσει στο 27% και της Ισπανίας στο 24,4%.

2.png

Στο μεταξύ, στο ίδιο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και μια αντιπροσωπευτική φωτογραφία εκείνης της εποχής όπου οι άνεργοι στις ΗΠΑ περιμένουν στην ούρα για λίγη σούπα, αλλά και μια ακόμα από το σήμερα με την επισήμανση ότι «παρόμοιες εικόνες είναι πολύ συχνές σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Μοιραστείτε το άρθρο!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
Σας αρέσει η εμφάνιση του νέου μας site;;;:
Σαν Σήμερα (26 Νοεμβρίου)
  • 1807: Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν τον νεομάρτυρα Γεώργιο από την Χίο.
  • 1912: Σώμα Ελλήνων Ερυθροχιτώνων, υπό τον Αλέξανδρο Ρώμα, μετά από σφοδρή μάχη με τους Τούρκους, κυριεύει το ύψωμα Δρίσκος Ιωαννίνων.
  • 1943: Τα γερμανικά στρατεύματα εκτελούν στο Μονοδένδρι Λακωνίας 118 Έλληνες ομήρους.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved