Αλβανοί εθνικιστές προσβάλλουν την μνήμη του Πατροκοσμά...

Αναρτήθηκε Από: Gpapado
Σχόλια
A- A+
Μπορεί η Εκκλησία της Ελλάδος και οι κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις να τιμούν φέτος τα τριακόσια χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όμως στην Αλβανία εθνικιστές πανεπιστημιακοί προσβάλλουν τη μνήμη του με τρόπο αήθη και ατεκμηρίωτο.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας

Πολιτικός Επιστήμων

Συγκεκριμένα ο ιστορικός Πελούμπ Τζούφι, καθηγητής Πανεπιστημίου, όπως δηλώνει, και εκφραστής του εθνικισμού των διαδοχικών αλβανικών κυβερνήσεων προσπαθεί να αποδομήσει τον Πατροκοσμά με άρθρα στην εφημερίδα ΝΤΙΤΑ. Ο Τζούφι θεωρεί ότι ήλθε η ώρα να ….απομυθοποιήσουμε τον Άγιο Κοσμά και να δούμε τον πραγματικό του ρόλο, που ήταν η επιβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού εθνικισμού!

Προχωρεί δε ο Αλβανός δήθεν ιστορικός και σε άλλο χαρακτηρισμό. Γράφει ότι τον Άγιο Κοσμά έστειλαν στην Ήπειρο ο Σουλτάνος και ο Πατριάρχης για να αποκοιμίσει και όχι για να αφυπνίσει τους υποδούλους. Αστεία επιχειρήματα, τα οποία καταρρίπτονται από τη μελέτη των διδαχών και των Προφητειών του Αγίου, ο οποίος πάντα κήρυττε το « ποθούμενον», ότι δηλαδή θα ελευθερωθεί το Ελληνορθόδοξο Γένος.

Αλλά και ο μαρτυρικός θάνατος του Αγίου αποστομώνει τους επικριτές του. Πώς μπορεί να ήταν όργανο του Σουλτάνου, όταν ξέρουμε ότι απαγχονίσθηκε με εντολή του Κουρτ Πασά του Βερατίου στις 24 Αυγούστου 1779; Δεν αξίζει να ασχοληθούμε με την αναίρεση των ανακριβειών του Αλβανικού εθνικισμού, αλλά περισσότερο ενδιαφέρουν τα κίνητρα του Τζούφι.

Ας μην ξεχνούμε ότι η ανθελληνική και εθνικιστική υστερία διατρέχει τα περισσότερα μεγάλα και μικρά κόμματα της Αλβανίας. Ας θυμόμαστε ότι ο νυν Πρωθυπουργός Έντι Ράμα του Σοσιαλιστικού κόμματος έχει θέσει υπό την προστασία του τους Τσάμηδες απογόνους των εγκληματιών Πολέμου, οι οποίοι διεκδικούν τη Θεσπρωτία. Ας έχουμε δε στον νου μας ότι κάθε επίθεση εναντίον της Ορθοδοξίας και των Αγίων της αμέσως ή εμμέσως βάλλει κατά του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ο οποίος είναι Έλληνας, αλλά σέβεται με θαυμαστό τρόπο τις ισορροπίες της αλβανικής κοινωνίας.

Προσωπική μου άποψη, την οποία κατανοώ ότι συμμερίζονται και άλλοι γνώστες της καταστάσεως, είναι ότι η επίθεση εναντίον της ιεράς μνήμης του Αγίου Κοσμά έχει τελικό στόχο τον Αναστάσιο. Η παρουσία του λειψάνου του Αγίου Κοσμά, ο οποίος «αγχόνη ετελειώθη» στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου, ενοχλούσε ανέκαθεν τον αλβανικό εθνικισμό. Μάλιστα επί κομμουνιστικού καθεστώτος είχε γίνει προσπάθεια απομακρύνσεως του λειψάνου.

Το 1984, όταν απηγορεύετο κάθε θρησκευτική εκδήλωση και οι ναοί είχαν μετατραπεί σε σταύλους, το καθεστώς των κομμουνιστών δικτατόρων κάλεσε δύο Έλληνες επιστήμονες για να πιστοποιήσουν ότι όντως το λείψανο που γράφει στα αλβανικά SENTKOZMA, ανήκει στον εθνοϊερομάρτυρα και προστάτη της ελληνικής παιδείας επί Τουρκοκρατίας. Οι ειδικοί πιστοποίησαν τη γνησιότητα του ιερού λειψάνου και η τότε αλβανική κυβέρνηση πρότεινε τη μεταφορά του στην Ελλάδα.

Ευτυχώς η τότε εκκλησιαστική ηγεσία τόνισε στην ελληνική κυβέρνηση ότι τον Άγιο τον χρειάζονται περισσότερο οι καταπιεζόμενοι Ορθόδοξοι Έλληνες της Αλβανίας, ως μοναδικό πνευματικό στήριγμα σε εποχές διωγμού και αθεϊστικής προπαγάνδας. Έτσι ο Άγιος παρέμεινε στα χώματα στα οποία δίδαξε, αγωνίσθηκε κατά των εξισλαμισμών και τελικά μαρτύρησε. Σύμπασα η Οικουμενική Ορθοδοξία και ακόμη περισσότερο ο Ελληνισμός τιμούμε τον Άγιο Κοσμά, αλλά με τη Βόρειο Ήπειρο τον συνδέουν δεσμοί πνεύματος και αίματος.

Η Εκκλησία της Αλβανίας, τώρα που έχει ορθοποδήσει, φυλάσσει το λείψανο, αλλά έχει δωρίσει μικρά τμήματα για προσκύνηση σε Μητροπόλεις και Μονές της Ελλάδος. Επίθεση στη μνήμη του Πατροκοσμά επιχειρούν κατά καιρούς και ορισμένοι Έλληνες ψευδοπροοδευτικοί. Ειλικρινά δεν με εκπλήσσει η συμπόρευσή τους με τον εθνικισμό των γειτονικών κρατών!
Πιστεύετε ότι η σύλληψη Μαζιώτη ήταν
Τυχαία
Στημένη
Προϊόν μεθοδικης έρευνας
Φίλοι - Συνεργάτες
  • 971: Ο Αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκής νικά στο Δορύστολο τους Ρώσους.
  • 1635: Οι Τούρκοι θανατώνουν στην Κωνσταντινούπολη τον νεομάρτυρα Αθανάσιο από την Κίο.
  • 1687: Οι Βενετοί καταλαμβάνουν από τους Τούρκους την Πάτρα.
  • 1923: Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης.
  • 1943: Τμήματα ανταρτών της ΠΑΟ τρέπουν σε φυγή βουλγαρικές δυνάμεις στο όρος Κερκίνη.
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας!

Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]
© 2013 eleysis-ellinwn.gr all rights reserved - Web Hosting by Netplanet