Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

Ντόροθι Κινγκ: Το μονόγραμμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρέθηκε στην Αμφίπολη!!!

GPapado
Αναρτήθηκε από: GPapado
Ημηρομηνία ανάρτησης: Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014, 15:00
Κατηγορία: Αρχαία Ελλάδα
Τι απαντά στην Αμερικανίδα αρχαιολόγο η Λίνα Μενδώνη

Ενώ το μυστήριο ως προς το ποιος είναι θαμμένος στο εντυπωσιακό ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη παραμένει, τα σενάρια ότι ο τύμβος Καστά συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο φουντώνουν.

Σύμφωνα με το xronometro.com, η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ -που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και έχει γίνει αντιπαθητική στην Ελλάδα επειδή υποστηρίζει την παραμονή στο Βρετανικό Μουσείο των Γλυπτών του Παρθενώνα- με ανάρτηση της στο προσωπικό της ιστολόγιο, θίγει το θέμα της εύρεσης επιγραφών στον τάφο στην Αμφίπολη στην ανασκαφή του μεγάλου τύμβου επισημαίνοντας ότι δεν βρέθηκαν μέσα, αλλά έξω από τον τάφο. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι σε μία από αυτές εμφανίζεται το μονόγραμμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δηλώνει πεπεισμένη ότι στην Αμφίπολη βρίσκεται ο τάφος του Μακεδόνα βασιλιά.

Πιο αναλυτικά η ίδια σημειώνει, μην περιμένετε να βρεθούν μεγάλες επιγραφές αλλά μικρές, τόσο μικρές όσο ένα μονόγραμμα, που ωστόσο στο παρελθόν αποδείχθηκε χρήσιμο για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε άλλα μνημεία. Όσον αφορά στην Αμφίπολη τονίζει πως όταν έγινε θέμα η εύρεση των επιγραφών, ο «ντόρος» δεν είχε σχέση με κάτι που εντοπίστηκε την συγκεκριμένη ημέρα αλλά πολύ νωρίτερα, καθώς αφορά σε εύρημα που ήταν γνωστό όταν επισκέφτηκε το χώρο της ανασκαφής, στις 12 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Επ’ αυτού η Αμερικανίδα αρχαιολόγος γράφει ότι βρέθηκαν δύο επιγραφές αλλά περιορίζεται να σχολιάσει μόνο την μία, αυτή που είναι έξω από τον τάφο και όχι την δεύτερη, αυτή που σήμερα φυλάσσεται στο μουσείο της Αμφίπολης.

Για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της, η κυρία Κινγκ δημοσιεύει φωτογραφία στην οποία υποστηρίζει ότι εμφανίζεται το μονόγραμμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μάλιστα προσθέτει ότι στην φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι σαν να το έχουν καλύψει με στόκο, για να μη φαίνεται, προφανώς. Μάλιστα, στη συνέχεια παραθέτει φωτογραφία του περιβόλου με το επίμαχο σημείο αλλά και εικόνες από νομίσματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα οποία εμφανίζεται το ίδιο μονόγραμμα, ώστε να κάνει κανείς μία σύγκριση.

ntoro8i_kingk_to_monogramma_tou_megalou_alexandrou_bre8ike_stin_amfipoli-2.JPG

Η ίδια λέει πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε την ανακάλυψη μιας τόσο συναρπαστικής επιγραφής, όσο αυτή που θα έλεγε: «Αλέξανδρος, εδώ είναι δεμένο το άλογό του και θάφτηκε στην Αμφίπολη» και προσθέτει ότι αυτού τους είδους το μονόγραμμα ήταν σημαντικό για τη χρονολόγηση του ναού της Αθηνάς στο Ίλιον, που ο Αλέξανδρος είχε υποσχεθεί στη διαθήκη του.

ntoro8i_kingk_to_monogramma_tou_megalou_alexandrou_bre8ike_stin_amfipoli-3.JPG

Στην συνέχεια, η κυρία Κινγκ αναφέρεται -μεταξύ άλλων- και στο Λιοντάρι της Αμφίπολης επισημαίνοντας ότι συμφωνεί με την άποψη ότι πολλά από τα μάρμαρα που βρέθηκαν πλησίον του ανήκουν στον περίβολο του μνημείου και καταλήγει σε σχέση με τα σενάρια που υπάρχουν για το ποιος είναι θαμμένος στον τάφο ότι «η αίσθησή μου είναι ότι ένα μνημείο αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί μόνο για τον Αλέξανδρο, πιθανόν ως ένα οικογενειακό μαυσωλείο, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε για την ταφή του».

ntoro8i_kingk_to_monogramma_tou_megalou_alexandrou_bre8ike_stin_amfipoli-4.JPG

Η αρχαιολόγος δεν παραλείπει να σχολιάσει και το περίφημο πλέον ψηφιδωτό που βρέθηκε μέσα στον τάφο. Σχετικά με το κενό που υπάρχει στο κέντρο του ψηφιδωτού, εκφράζει την άποψη ότι φιλοξενούσε κάποιο βωμό και δεν είναι φυσική φθορά. «Ίσως να υπήρχε ένα μικρό δοχείο/βωμός που φιλοξενούσε μια φωτιά που φώτιζε το δωμάτιο και το μωσαϊκό, λίγο πριν από τις μαρμάρινες πύλες του 3ο δωματίου» λέει. «Ο βωμός είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά αν είχε προγραμματιστεί, το σχέδιο του μωσαϊκού θα μπορούσε πιθανότατα να το έχουν περάσει γύρω από αυτόν. Αν αυτό προστέθηκε αργότερα, το μάρμαρο θα στεκόταν από μόνο του και δεν θα χρειάζονταν να το βλάψει», προσθέτει.

ntoro8i_kingk_to_monogramma_tou_megalou_alexandrou_bre8ike_stin_amfipoli-5.JPG

Η σχετική ανάρτηση έχει γίνει από τις 13 Οκτωβρίου και δεν έχει ούτε επιβεβαιωθεί ούτε διαψευσθεί. Εκείνο που κάνει αξιοσημείωτη την συγκεκριμένη δημοσίευση δεν είναι μόνο η ιδιότητα της κυρίας Κινγκ, ως αρχαιολόγου, ούτε η συστηματική ενασχόλησή της με την γλυπτική και την διακόσμηση μεγάλων αρχαίων ελληνικών μνημείων, αλλά κυρίως το γεγονός ότι έχει πολύ καλή πληροφόρηση σχετικά με την ανασκαφή και μέχρι σήμερα σχολιάζοντας σε τακτική βάση τις ανακαλύψεις στην Αμφίπολη έχει δικαιωθεί στις εκτιμήσεις της.

Η απάντηση της Λίνας Μενδώνη

«Η ύπαρξη γραμμάτων στον περίβολο έχει ανακοινωθεί ήδη από το 2013, δεν είναι κάτι που απέκρυψε κανείς», σχολίασε σχετικά η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, χωρίς να απαντά αν πρόκειται ή όχι για το μονόγραμμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Πρόκειται για τεκτονικά γράμματα-σύμβολα τα οποία ήταν σημάδια των μαστόρων-κατασκευαστών του περιβόλου για να τοποθετούν σωστά τις πλάκες», σημείωσε ακόμη, προσθέτοντας ότι αυτά «επίσης βοηθούν πολύ στην σωστή χρονολόγηση του τάφου.Π.χ. το γράμμα Ε είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και το συναντάμε στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα».

«Τώρα σχετικά με το αν σημαίνουν και κάτι παραπάνω αυτό μπορεί να το αποδείξει μόνο η μελέτη που θα γίνει», κατέληξε η κυρία Μενδώνη.
Μοιραστείτε το άρθρο!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
Τι θα ψηφίσετε στις προσεχείς εθνικές εκλογές;;;:
Σαν Σήμερα (7 Ιανουαρίου)
  • 1186: Αποφασιστική νίκη του Έλληνα στρατηγού Αλέξιου Βρανά επί των Νορμανδών κοντά στον Στρυμώνα.
  • 1700: Αποκεφαλισμός από τους Τούρκους στην Σμύρνη του νεομάρτυρα Αθανασίου από την Αττάλεια Παμφυλίας.
  • 1826: Ο Ιμπραήμ προτείνει στους κατοίκους το Μεσολογγίου συνθήκη παράδοσης, η οποία όμως δεν γίνεται δεκτή.
  • 1837: Γίνονται τα εγκαίνια της "Νέας Σπάρτης", δηλαδή της σημερινής Σπάρτης, στην ίδια θέση με την παλαιά.
  • 1838: Ψηφίζεται νόμος για την παραχώρηση γης στους οπλαρχηγούς και πολεμιστές του Αγώνα.
  • 1919: Ελληνικά εκστρατευτικά τμήματα αποβιβάζονται στην Οδησσό της Ρωσίας.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved