Σύντομα Διαθέσιμο!
Επικοινωνία
Καλώς Ήλθατε στο Έλευσις Ελλήνων,
ένα site αυστηρά μόνο για Έλληνες!

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ροή Ειδήσεων

Στα πρόθυρα του εμφυλίου η τουρκία;

19 Δεκ, 20:00
από GPapado
Εκτύπωση Άρθρου
Τις τελευταίες ημέρες η αντιπαράθεση με χρήση όπλων μεταξύ τουρκικών σωμάτων ασφαλείας και Κούρδων του PKK έχει ενταθεί σε πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Η αντιπαράθεση αυτή έχει κατά πολύ ξεπεράσει τα όρια της απλής βίας μεταξύ των εμπλεκομένων, πλέον σε ορισμένες πόλεις των κουρδικών επαρχιών οι οδομαχίες έχουν τον χαρακτήρα εμφυλίου πολέμου.

Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εισβάλλουν με τεθωρακισμένα σε πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας και βομβαρδίζουν γειτονιές όπου ζουν Κούρδοι. Οι μαχητές του κουρδικού κόμματος PKK υπερασπίζονται με φορητά όπλα τις γειτονιές τους, ενώ από τα γειτονικά υψώματα των πόλεων βάλλουν με όλμους εναντίον των Τούρκων. Ήδη το PKK μετακινεί τους μαχητές του από τις ορεινές παραμεθόριες περιοχές Τουρκίας-Ιράκ προς τις πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας δημιουργώντας υβριδικές μονάδες που αποτελούνται από ορεσίβιους μαχητές και νέους σε ηλικία πολιτοφύλακες των πόλεων.

Στις πόλεις Ντιγιαρμπακίρ, Τσιζρέ, Σιλόπη, Σιρνάκ, Νουσιαγμπίν, Γιουκσέκοβα, Σεμντινλί σύμφωνα με πληροφορίες διεξάγονται τις τελευταίες δέκα ημέρες οδομαχίες, ενώ ο άμαχος πληθυσμός αυτών των πόλεων απομακρύνεται προς ασφαλέστερες περιοχές. Το PKK με ανακοίνωση του προτρέπει τους κατοίκους να απομακρυνθούν, τονίζοντας ότι εντός ολίγων εικοσιτετραώρων αναμένεται μαζική επίθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με τεθωρακισμένα και βαρύ οπλισμό. Η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει αποφασίσει, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου, να τηρήσει σκληρή στάση και να εξολοθρεύσει τους «τρομοκράτες» Κούρδους.

Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει το PKK, καθώς μια μαζική τουρκική επίθεση είναι προ των πυλών. Θα οπισθοχωρήσει προς τα βουνά των συνόρων Ιράκ, όπως έπραξε πολλές φορές στο παρελθόν, ή θα μείνει και θα αντιμετωπίσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στις πόλεις; Οι υβριδικές δυνάμεις του PKK που αποτελούνται από εμπειρότατους μαχητές των βουνών και νέους πολιτοφύλακες είναι εφοδιασμένες με αντιαρματικά όπλα όπως Milan, Kornet και TOW και φορητούς πυραύλους εδάφους-αέρος, δηλαδή όπλα με τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν με σχετική επάρκεια τα τουρκικά άρματα και τις αεροπορικές επιδρομές της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Εάν το PKK παραμείνει στις πόλεις για να πολεμήσει, τότε είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα οδηγηθεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο στις νοτιοανατολικές της επαρχίες με αποτέλεσμα τεράστια ζημία στην οικονομία της, που θα προστεθεί σε αυτήν του ρωσικού εμπάργκο, αλλά και με αμφίρροπο αποτέλεσμα στο πεδίο της μάχης. Οι Κούρδοι, άνδρες και γυναίκες, έχουν αποδείξει ότι είναι γενναίοι μαχητές και έτοιμοι να θυσιαστούν για τα πάτρια εδάφη τους που έχουν καταλάβει οι Τούρκοι. Εάν οι Κούρδοι παραμείνουν στις πόλεις για να αγωνιστούν τότε είναι βέβαιο ότι θα επεκτείνουν την δραστηριότητα τους με βομβιστικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους μητροπολιτικών κέντρων της δυτικής Τουρκίας, αυξάνοντας έτσι την πίεση προς την Άγκυρα.

Η κυβέρνηση Ερντογάν-Νταβούτογλου έχει προφανώς αποφασίσει να λύσει το κουρδικό της πρόβλημα με στρατιωτικές μεθόδους και όχι πολιτικές. Έστω αν καταφέρει να λύσει το πρόβλημα στρατιωτικά, τα μεθεόρτια θα είναι για την κοινωνία και την οικονομία δύσκολα αντιμετωπίσιμα. Είναι βέβαιο ότι μια στρατιωτική νίκη έναντι των Κούρδων στο εσωτερικό μέτωπο δεν μπορεί να εξασφαλίσει μια μακροπρόθεσμη ειρήνη με το 20% περίπου του πληθυσμού της Τουρκίας.

Γ. Λιναρδής


  Κατηγορίες   Πηγές
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας του "Έλευσις Ελλήνων" παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου, GPapado με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στο E-mail: [email protected] για τυχόν παράπονα ή απορίες.

Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.
loading...

Στην ίδια κατηγορία

Σχόλια

Επικαιρότητα

Δείτε επίσης

Δημοφιλέστερα

Δημοσκόπηση

 
Εκπομπές με τον Γεώργιο Ρεντετάκο

Σαν Σήμερα

  • 1566
    Ο Πιαλή Πασάς με 10.000 άνδρες εκδιώκει τους και Γενουάτες καταλαμβάνει την Χίο.
  • 1821
    Ο Πρόκριτος Κων. Λαχανάς κηρύσσει την Επανάσταση στην Σάμο, υψώνοντας την Σημαία της Επαναστάσεως στην πόλη Βαθύ.
  • 1822
    Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Αδριανούπολη τον πρώην Οικουμενικό Πατριάρχη Κύριλλο και άλλους κληρικούς και λαϊκούς.
  • 1897
    Σημειώνεται η μοναδική Ελληνική νίκη, στην περιοχή Βελεστίνου, κατά τον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.
  • 1941
    Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει την Ερσέκα και την Χειμάρρα. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Κατερίνη και τα Γρεβενά.
  • 1944
    Φονεύεται από αντάρτες του ΕΛΑΣ ο Σχης Δημήτριος Ψαρρός και πολλοί αιχμαλωτισθέντες συμπολεμιστές του.
  • 1956
    Κύπριοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ ανατινάζουν δύο δεξαμενές πετρελαίου στην Λευκωσία.

Φίλοι - Συνεργάτες