Σύντομα Διαθέσιμο!
Επικοινωνία
Καλώς Ήλθατε στο Έλευσις Ελλήνων,
ένα site αυστηρά μόνο για Έλληνες!

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ροή Ειδήσεων

ΔΕΙΤΕ και ΦΡΙΞΤΕ!!! Στα ύψη πάει ο κόφτης και βάζει την θηλειά στο λαιμό των φορολογούμενων!

2 Ιούν, 14:00
από
Εκτύπωση Άρθρου
Απίστευτο αλαλουμ με τον κόφτη.Μεγαλώνει και άλλο προς τα πάνω.Απίστευτα βαριές για τους Έλληνες πολίτες η αποτυχημένη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-τοκογλύφων!

Ο «κόφτης» γίνεται πιο κοφτερός. Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που κατατέθηκαν χθες αργά το βράδυ για ψήφιση στην Βουλή (σε άσχετο νομοσχέδιο όπου μόνον ο τίτλος  του αποτελείται από μία πρόταση 228 λέξεων) η κυβέρνηση αναγκάζεται να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έως τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να επιτύχει την εξαίρεση από το «πάγωμα» των μισθών. Με τις νυχτερινές τροπολογίες αλλάζουν οι διατάξεις για τον «κόφτη» και πολλά άλλα προαπαιτούμενα που είχαν ψηφιστεί πριν 10-20 μέρες, με δύο νομοσχέδια 10.000 σελίδων συνολικά.

Με τις νέες διατάξεις ξεκαθαρίζεται ότι αν αποτύχουν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», δεν θα λαμβάνονται απλώς περικοπές ίσες με την υστέρηση από τον στόχο  για το πρωτογενές πλεόνασμα (πχ 0,7% του ΑΕΠ αν η απόκλιση είναι ανάλογη) αλλά θα προστίθεται και η δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων που λαμβάνονται. Αν δηλαδή από την λήψη τους προβλέπονται πχ και απώλειες εσόδων, τότε θα αυξάνονται αντίστοιχα και οι περικοπές.

Τι σημαίνει αυτό; Ο «κόφτης» θα λειτουργεί προληπτικά λαμβάνοντας υπόψη και τις δευτερογενείς επιπτώσεις των μέτρων. Η απαίτηση αυτή των δανειστών δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν δίνουν κανέναν περιθώριο στην κυβέρνηση για να πει ότι τα μέτρα έπεσαν έξω και αξιώνουν εκ των προτέρων προληπτικά μέτρα για να διορθώνονται οι αποκλίσεις.

Η απόφαση να λαμβάνονται τα μέτρα προληπτικά και όχι απολογιστικά συνιστά μια μεγάλη αλλαγή και προφανώς ανεβάζει το κόστος της διαπραγμάτευσης των κυρίων Τσακαλώτου και Τσίπρα.

Από τις χθεσινές τροπολογίες προκύπτει ότι έπεσε σε  «μπλόκο» των δανειστών η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει το «πάγωμα» για άλλη μια διετία των αυξήσεων στους ένστολους.

Στις τροπολογίες δεν περιελήφθησαν αλλαγές για την πώληση δανείων με εγγύηση του Δημοσίου σε funds που παραμένει σε εκκρεμότητα –ενδεχομένως σήμερα το πρωί να πραγματοποιηθεί ξανά νέα τηλεδιάσκεψη για το θέμα αυτό με τους θεσμούς.

Ακόμα και αν μετατεθεί για Σεπτέμβριο η εκκρεμότητα αυτή, αναμένεται να «ξεκλειδώσει» η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η αποδέσμευση της υποδόσης αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου  αφού προηγουμένως το EuroWorking Group πιστοποιήσει ότι υλοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα ώστε και τα πέντε ξένα κοινοβούλια κρατών-μελών της ευρωζώνης να δώσουν την έγκρισή τους για την εκταμίευση.

Η συνεδρίαση του EuroWorking Group αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, ή και νωρίτερα.

Συγκεκριμένα οι αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση χθες βράδυ προς ψήφιση προβλέπουν:
«Κόφτης» δαπανών Το ποσό των προτεινόμενων μέτρων θα ορίζεται σε καθαρή βάση και όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Περιγράφεται επίσης και ο μαθηματικός τύπος βάσει των οποίου μπορούν να μειωθούν τα ανώτατα όρια εκτέλεσης των δαπανών γενικής κυβέρνησης, με εξαίρεση προνοιακά επιδόματα (όχι όμως μισθούς και συντάξεις).

Επιπλέον, σε περίπτωση εξαιρετικών συνθηκών  φυσικές καταστροφές ο μηχανισμός θα απενεργοποιείται μόνον κατόπιν συμφωνίας, και  όχι απλώς «διαβούλευσης» με τους θεσμούς. όπως ισχύει σήμερα.

Μισθολόγια Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016 θα έχουν βρεθεί τα  συγκεκριμένα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν το «πάγωμα» για την διετία 2017-2018 κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής όσων αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2017, αλλιώς οι αυξήσεις δεν θα δοθούν.

Δάνεια: Τόσο στα «κόκκινα» όσο, κυρίως, στα ενήμερα «πράσινα» δάνεια, η κυβέρνηση ανοίγει «παράθυρο» εξαιρέσεων στην γενική απαγόρευση στα funds να αυξάνουν το επιτοκιακό περιθώριο που πλήρωνε ο δανειολήπτης στην τράπεζά του. Αυτή η εξαίρεση στοχεύει περιπτώσεις κυρίως μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, των οποίων οι συμβάσεις περιέχουν ήδη όρους που καθορίζουν συγκεκριμένους δείκτες για την αυξομείωση του περιθωρίου (π.χ σύνολο δανείων προς λειτουργικά αποτελέσματα).

Αυξάνεται αναδρομικά ο φόρος ΕΝΦΙΑ  από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ( ΑΕΕΑΠ).

Διευκολύνσεις στα Funds Καταργείται η υποχρέωση των ξένων εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και παροχής πιστώσεων να καταθέτουν σε μετρητά το μετοχικό τους κεφάλαιο (4,5 εκατ. ευρώ) στις ελληνικές τράπεζες όταν διευρύνουν την δραστηριότητα τους στην δανειοδότηση δανειοληπτών. Η υποχρέωση θα ισχύει μόνο για τις ελληνικές εταιρείες, ενώ οι εταιρείες με έδρα χώρα του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου θα μπορούν να το καταβάλουν σε οποιοδήποτε τραπεζικό ίδρυμα κράτους μέλους του ΕΟΧ. Επίσης εναρμονίζεται το θεσμικό πλαίσιο των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις με εκείνο των Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, ενώ θεσμοθετείται η αναλογική επιβολή προστίμων σε περίπτωση παραβίασης.

ΑΔΜΗΕ μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 αντί του Νοεμβρίου ορίζεται ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Τα χρονοδιαγράμματα γίνονται πιο πιεστικά καθώς η ΔΕΗ θα πρέπει να προκηρύξει διαγωνισμό σε 4 μήνες μετά την γενική συνέλευση του Ιουνίου. Δεν υπάρχει ωστόσο ρητή αναφορά στις τροπολογίες ότι αν δεν ευοδωθεί  το ισοδύναμο ελληνικό σχέδιο, τότε θα επανέλθει το σενάριο της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.

Επισημαίνεται μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση πως  «ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ υλοποιείται ως εναλλακτικό, προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, σχέδιο», καθώς με την κίνηση αυτή «διασφαλίζονται ισοδύναμα αποτελέσματα ως προς τον ανταγωνισμό και τις προοπτικές επενδύσεων, σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

Αναφορικά με τα ποσοστά των προς δημοπράτηση ποσοστών ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ δεν αλλάζει κάτι. Για το έτος 2016, θα δημοπρατηθεί ποσοστό 8%, για το 2017 12%, για το 2018 13% όπως και για το 2019 13%. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα της ΡΑΕ να ρυθμίζει με απόφασή της, περιπτώσεις που υπερβαίνουν τους ετήσιους στόχους ανακατανομής των μεριδίων της ΔΕΗ και των ιδιωτών παρόχων.


  Κατηγορίες   Πηγές
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας του "Έλευσις Ελλήνων" παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου, GPapado με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στο E-mail: [email protected] για τυχόν παράπονα ή απορίες.

Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.
loading...

Στην ίδια κατηγορία

Σχόλια

Επικαιρότητα

Δείτε επίσης

Δημοφιλέστερα

Δημοσκόπηση

 
Εκπομπές με τον Γεώργιο Ρεντετάκο

Σαν Σήμερα

 • 713
  Ο Αναστάσιος Β΄ Αρτέμιος ανέρχεται στον θρόνο της Αυτοκρατορίας στη θέση του Φιλιππικού Βαρδάνη.
 • 1823
  Μάχες στην Κάνδανο και τον Σέλινο Χανίων, όπου σκοτώνεται ο οπλαρχηγός Γ. Ζερβουδάκης από τα Σφακιά.
 • 1827
  Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί στο λιμάνι της Αλεξανδρείας την προφυλακίδα του αιγυπτιακού στόλου.
 • 1897
  Υπογράφεται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας οριστική ανακωχή, η οποία σήμανε την λήξη του ατυχούς Ελληνοτουρκικού Πολέμου.
 • 1941
  Οι Γερμανοί εκτελούν τους πρώτους Έλληνες πατριώτες στην Αθήνα.

Φίλοι - Συνεργάτες