Σύντομα Διαθέσιμο!
Επικοινωνία
Καλώς Ήλθατε στο Έλευσις Ελλήνων,
ένα site αυστηρά μόνο για Έλληνες!

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ροή Ειδήσεων

Απίστευτη πρόκληση: Δείτε πόσα πληρώνουμε τους συμβούλους του Τσίπρα

20 Ιαν, 23:00
από GPapado
Εκτύπωση Άρθρου
Χίλιες προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων μέσα σε δυο μήνες

Πλουσιοπάροχα θα αμείβονται από εδώ και στο εξής οι σύμβουλοι και οι ειδικοί συνεργάτες που πλαισιώνουν τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο, τους υπουργούς και κάθε … «παρατρεχάμενο» της «Αριστερής» κατα τ' άλλα κυβέρνησης, την ίδια ώρα που οι πολίτες με το νέο ασφαλιστικό, πετάγονται στον Καιάδα.

Καθώς όπως είναι γνωστό «το ένα χέρι νίβει τ άλλο», οι «σύντροφοι» της κυβέρνησης φρόντισαν με τις νέες διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου να ζήσουν πλουσιοπάροχα και μάλιστα από εφαρμογές που θα ισχύουν από τον επόμενο μήνα.

Μάλιστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνο αυξάνει δραματικά τις αποδοχές με τις νέες διατάξεις που προωθεί, αλλά προσπαθώντας να «βολέψει» τους δικούς της, ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων από 957 που ήταν τον Σεπτέμβριο έφτασαν μέσα σε δυο μήνες τους 2.000.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση ακολουθεί τις πρακτικές που στο παρελθόν είχαν ακολουθήσει και οι άλλες κυβερνήσεις, χωρίς αξιοκρατία, με διορισμούς «συγγενών» και κριτήριο την «κομματική ταυτότητα», ρίχνοντας το βάρος της σπατάλης και του «βολέματος» στους ώμους των απλών πολιτών.

Όλα αυτά την ίδια ώρα που στο νέο μισθολόγιο, που είναι «δυο ταχυτήτων», αφού οι υπόλοιποι πολίτες ανήκουν σε «διαφορετική κατηγορία», προβλέπονται περιορισμένες αυξήσεις μηνιαίων αποδοχών που πρόκειται να καταβληθούν σε 4 ετήσιες δόσεις από το 2016 έως και το 2019 και θα αφορά συγκεκριμένα 310.000 μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους.

Μάλιστα για περίπου 140.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο θα υπάρξουν μηδενικές καταβολές μισθών και «πάγωμα» μισθολογικών ωριμάνσεων και συνολικών αποδοχών, μετά την ανακατάταξη όλων των υπαλλήλων και τον συνυπολογισμό των αποδοχών τους για χρονικά διαστήματα από 4 έως και 10 έτη, την ίδια ώρα που στελέχη της κυβένρησης θα παίρνουν ποσά «μαμούθ».

Όλα τα παραπάνω, καθώς και η «ειδική μεταχείριση» σε μέλη της κυβέρνηση και τα υπέρογκα ποσά που θα εισπράττουν οι σύμβουλοι και οι ειδικοί συνεργάτες, αναγράφονται σε εγκύκλιο που υπέγραψε και εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο, οι διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015 για το νέο ενιαίο μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου καθορίζουν τη μισθολογική κατάταξη των μετακλητών υπαλλήλων των γραφείων των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών με ιδιαίτερα ευνοϊκό τρόπο γι’ αυτές τις κατηγορίες «απασχολουμένων» στο Δημόσιο.

Αναλυτικότερα με βάση τις διατάξεις αυτές:

1. Οι διευθυντές των πολιτικών γραφείων των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών κατατάσσονται στο καταληκτικό (στο υψηλότερο) μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), δηλαδή στο Μ.Κ. 19, στο οποίο αντιστοιχεί βασικός μισθός 2.154 ευρώ. Για να φθάσει ένας απλός υπάλληλος σ’ αυτό το μισθολογικό κλιμάκιο χρειάζεται να έχει προϋπηρεσία 38 ετών.

2. Οι ειδικοί σύμβουλοι των Γενικών Γραμματειών του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, των λοιπών μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών, των γενικών, αναπληρωτών γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων, καθώς και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Οι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών ή οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ κατατάσσονται στο Μ.Κ. 17 της κατηγορίας τους, που απαιτεί 34 έτη υπηρεσίας από τους… κοινούς θνητούς. Αυτό σημαίνει ότι όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΠΕ δικαιούνται αυτομάτως βασικό μισθό 2.036 ευρώ, ενώ όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΤΕ δικαιούνται αυτομάτως βασικό μισθό 1.917 ευρώ.
Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών κατατάσσονται στο Μ.Κ. 15 της κατηγορίας τους, που απαιτεί 30 χρόνια προϋπηρεσίας από τους… κοινούς θνητούς. Αυτό σημαίνει ότι όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΠΕ δικαιούνται αυτομάτως βασικό μισθό 1.918 ευρώ, ενώ όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΤΕ δικαιούνται βασικό μισθό 1.807 ευρώ.
Οι λοιποί ειδικοί σύμβουλοι κατατάσσονται στο Μ.Κ. 13 της κατηγορίας τους, όπου για να φθάσει ένας απλός υπάλληλος χρειάζεται 26 χρόνια προϋπηρεσίας και όπου αντιστοιχεί βασικός μισθός 1.800 ευρώ για τους ΠΕ και 1.697 ευρώ για τους ΤΕ.

3. Οι ειδικοί συνεργάτες των Γενικών Γραμματειών του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, των λοιπών μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών, των γενικών, αναπληρωτών γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων, καθώς και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Οι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών ή οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ στο Μ.Κ. 15 της κατηγορίας τους (ΠΕ 1.918 ευρώ, ΤΕ 1.807 ευρώ).
Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Μ.Κ. 13 της κατηγορίας τους (ΠΕ 1.800 ευρώ, ΤΕ 1.697 ευρώ)....
Οι κάτοχοι πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης στο Μ.Κ. 11 της κατηγορίας τους (ΠΕ 1.682 ευρώ, ΤΕ 1.587 ευρώ).
Οι λοιποί κατατάσσονται στο Μ.Κ. 13 της κατηγορίας στην οποία ανήκουν (ΔΕ 1.578 ευρώ).

4. Οι μηνιαίες αποδοχές των προϊσταμένων των ειδικών γραφείων της Γενικής Γραμματείας πρωθυπουργού, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού είναι ίσες με αυτές των υπαλλήλων Ειδικών Θέσεων 1ου βαθμού. Δηλαδή ο βασικός μισθός τους ορίζεται στο ποσό των 1.960 ευρώ μηνιαίως, ενώ παράλληλα δικαιούνται και επίδομα θέσης ευθύνης 600 ευρώ! Το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους φθάνει δηλαδή στο ποσό των 2.460 ευρώ.

Η αντίδραση Μαξίμου: «Ψέμα ότι αυξήθηκαν οι μετακλητοί»

«Απολύτως αναληθείς» χαρακτηρίζει τις αναφορές περί αύξησης των διορισμών μετακλητών υπαλλήλων, αλλά και περί διορισμού «των δικών της παιδιών» στο Δημόσιο η κυβέρνηση, σε σημείωμά της.

Σημειώνει δε ότι έχει αποδείξει ότι «δεν είναι ούτε διεφθαρμένη ούτε εξουσιομανής» και τονίζει ότι οι στόχοι των επιθέσεων κατά της κυβέρνησης είναι να εδραιωθεί η πεποίθηση στους πολίτες ότι «όλοι το ίδιο είναι», αλλά και η αποδόμηση του νομοσχεδίου που καταθέτει η κυβέρνηση για τη δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα «τα γνωστά διαπλεκόμενα μέσα ενημέρωσης επιτίθενται κατά της κυβέρνησης ότι δήθεν επιχειρεί την άλωση της δημόσιας διοίκησης και προσπαθούν να ταυτίσουν την σημερινή κυβέρνηση με όλες τις προηγούμενες που δημιούργησαν αυτό το κράτος και αυτή τη δημόσια διοίκηση».

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, ο συνολικός αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων στα πολιτικά γραφεία μελών της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν 1.173, ενώ σήμερα είναι 618, βάσει στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών. Τονίζουν δε ότι γίνεται σύγκριση του Σεπτεμβρίου 2015 με τον Ιανουάριο του 2016 προκειμένου να εμφανιστεί μεγάλη αύξηση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων. «Γίνεται, δηλαδή, σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2015, μήνα κατά τον οποίο έχει παραιτηθεί η κυβέρνηση και δεν υπάρχουν μετακλητοί υπάλληλοι στους υπουργούς με μία κανονική κοινοβουλευτική περίοδο», προσθέτουν οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Αναλυτικά τα στοιχεία που επικαλείται η κυβέρνηση υπό μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων για το θέμα αυτό είναι:

«1. Υποστηρίζουν ότι αυξήθηκαν, δήθεν, και μάλιστα προκλητικά, οι διορισμοί μετακλητών υπαλλήλων.

Απολύτως ψευδές. Ο συνολικός αριθμός των πάσης φύσεως μετακλητών υπαλλήλων στα πολιτικά γραφεία μελών της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου [Δεκέμβριος 2014]: 1.173. Ο συνολικός αριθμός πάσης φύσεως μετακλητών υπαλλήλων [ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί συνεργάτες και λοιποί μετακλητοί] στην κυβέρνηση Τσίπρα: 618 [19.01.2016] -επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν το μέγεθος της προκλητικής διαστρέβλωσης της αλήθειας. Υπάρχει, όμως, και άλλη προσπάθεια διαστρέβλωσης.

α. Γίνεται σύγκριση του Σεπτεμβρίου 2015 με τον Ιανουάριο του 2016 προκειμένου να εμφανιστεί μεγάλη αύξηση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων. Γίνεται, δηλαδή, σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2015, μήνα κατά τον οποίο έχει παραιτηθεί η κυβέρνηση και δεν υπάρχουν μετακλητοί υπάλληλοι στους υπουργούς με μία κανονική κοινοβουλευτική περίοδο!

β. Έως το Νοέμβριο του 2015, στο υπουργείο Εσωτερικών, στην εργασιακή σχέση «μετακλητοί υπάλληλοι» καταχωρούνταν μόνο όσοι κατείχαν θέση «μετακλητού υπαλλήλου». Από το Νοέμβριο του 2015, όμως, και μετά η εργασιακή σχέση «μετακλητοί» περιλαμβάνει και τους Ειδικούς Συμβούλους, Ειδικούς Συνεργάτες, Επιστημονικούς Συνεργάτες.

Ας σταματήσουν, λοιπόν, τη σπέκουλα. Οι μετακλητοί υπάλληλοι επί κυβερνήσεως Σαμαρά - Βενιζέλου ήταν σχεδόν διπλάσιοι.

2. Υποστηρίζουν ότι δήθεν η σημερινή κυβέρνηση διορίζει, συνεχώς, στο δημόσιο τα δικά της παιδιά.

Απολύτως αναληθές. Δεν υπήρξε κανένας διορισμός μονίμου υπαλλήλου -μιλάμε για την επιτομή του λαϊκισμού. Οι μετακλητοί υπάλληλοι στα πολιτικά γραφεία των υπουργών δεν είναι διορισμοί, αφορούν προσωρινές θέσεις που παύουν να ισχύουν όταν αποχωρήσει, για οποιονδήποτε λόγο, ο υπουργός -ανασχηματισμός, αλλαγή κυβέρνησης. Τα παπαγαλάκια του διαδικτύου παρουσιάζουν τους μετακλητούς ως μόνιμους υπαλλήλους αποκρύπτοντας παντελώς το γεγονός ότι πρόκειται για προσωρινές θέσεις, που δεν δημιουργούν καμία προοπτική ή προσδοκία μονιμοποίησης. Οι θέσεις, μάλιστα. Αυτές έχουν μειωθεί επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης. Ας γνωρίζουν ότι οι διορισμοί μονίμων δημοσίων υπαλλήλων θα γίνουν αποκλειστικά με διαδικασίες ΑΣΕΠ, με διαφάνεια και αντικειμενικότητα. Η κυβέρνηση της αριστεράς δεν θα διορίσει τα δικά της παιδιά, δεν θα κάνει αυτό που έκαναν μισό αιώνα τώρα οι κύριοι της ΝΔ και του ΠαΣοΚ. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ας το καταλάβουν.

3. Ισχυρίζονται ότι στα πολιτικά γραφεία μελών της κυβέρνησης διορίζονται πολιτικοί «φίλοι» της Κυβέρνησης.

Η επιτομή του λαϊκισμού. Αλήθεια την ιδιαιτέρα γραμματέα του ένας υπουργός πως θα την επιλέξει; Δεν θα πρέπει να είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του; Οι κύριοι της αντιπολίτευσης με ποια διαδικασία επιλέγουν τους συνεργάτες τους; Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τους δεκάδες συνεργάτες που είχε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με ποια διαδικασία τους επέλεξε; Ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη με ποια διαδικασία διορίστηκε στο γραφείο του; Και με ποια διαδικασία του επιτρέπεται να ασκεί και το επάγγελμά του; Μήπως ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να κρατήσει τους συμβούλους του κ. Σαμαρά; Ο Ομπάμα του Μπους; Ας μας το πουν!…

4. Ωρύονται τα γνωστά κέντρα της διαπλοκής ότι δήθεν η κυβέρνηση αύξησε τις αποδοχές των ειδικών συμβούλων / συνεργατών των πολιτικών γραφείων των μελών της κυβέρνησης αλλά και συνολικά τις αποδοχές των υπηρετούντων στις διάφορες μετακλητές θέσεις.

Το απόλυτο ψέμα. Με το πρόσφατο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων, που ψηφίστηκε από αυτή τη Βουλή, μειώθηκαν οι αποδοχές των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των υπουργείων και μειώθηκαν, σχεδόν στο σύνολό τους, οι αποδοχές όλων των υπηρετούντων σε πολιτικά γραφεία μελών της Κυβέρνησης. Σε αντίθεση με τις πρακτικές των προηγούμενων Κυβερνήσεων, ΝΔ και ΠαΣοΚ, οι οποίες προέβλεπαν ειδικό μισθολόγιο για τις μετακλητές θέσεις και καθόριζαν τις αποδοχές τους μέσα από δαιδαλώδεις διοικητικές διαδικασίες -άγνωστες στο ευρύ κοινό-, η σημερινή κυβέρνηση επέλεξε, για πρώτη φορά, οι αποδοχές των υπηρετούντων σε πολιτικά γραφεία μελών της κυβέρνησης να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο. Προβλέφθηκαν ρητά στο νόμο, ενώ υπήρξε και σύνδεση των αποδοχών με τα τυπικά προσόντα. Ένας κάτοχος, δηλαδή, μεταπτυχιακού να λαμβάνει υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο απ' ότι ένας απόφοιτος πανεπιστημίου, ένας κάτοχος διδακτορικού, υψηλότερο απ' ότι ένας μεταπτυχιακός, κ.λπ. Αυτή η προσπάθεια εξορθολογισμού και απόλυτης διαφάνειας των αποδοχών, παρουσιάζεται ως θέσπιση προκλητικών αποδοχών από την κυβέρνηση.

5. Σύστημα αξιολόγησης και αξιοκρατία αλά Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης εισήγαγε ένα σύστημα αξιολόγησης που προέβλεπε υποχρεωτική αρνητική βαθμολογία για συγκεκριμένο ποσοστό υπαλλήλων ανά διεύθυνση. Ένα σύστημα με καθαρά τιμωρητική διάθεση, προάγγελο μελλοντικών απολύσεων και δημιουργίας ενός σώματος άβουλων και πειθήνιων δημοσίων υπαλλήλων.

Και το χειρότερο το κρατήσαμε για το τέλος: Ο κ. Μητσοτάκης, με μια απλή διάταξη νόμου, καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων και τμημάτων όλων των φορέων της δημόσιας διοίκησης και προχώρησε στον ορισμό καινούργιων με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Δεν δίστασε, μάλιστα, να μετατρέψει σε απλούς υπαλλήλους γενικούς διευθυντές, υψηλών τυπικών προσόντων, που είχαν κριθεί για αυτές τις θέσεις από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια. Αυτή τη δημόσια διοίκηση ονειρεύονται;

6. Γιατί η επίθεση στην κυβέρνηση

Η επίθεση, λοιπόν, προς την κυβέρνηση, με κατασκευασμένα στοιχεία, γίνεται κυρίως για δυο λόγους:

α. Να εδραιωθεί η πεποίθηση στον απλό πολίτη, ότι «όλοι το ίδιο είναι». Ότι και η κυβέρνηση αυτή είναι ότι και οι προηγούμενες: ένα φαύλο και σάπιο καθεστώς.

β. Για να αποδομηθεί το νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση για τη δημόσια διοίκηση. Νομοσχέδιο που έρχεται να βάλει ταφόπλακα στις πιο μαύρες σελίδες του πελατειακού κομματικού κράτους και να δημιουργήσει μια δημόσια διοίκηση, ανεξάρτητη και αξιοκρατική που θα λειτουργεί επ' ωφελεία του δημοσίου και όχι του κομματικού συμφέροντος. Αντί να ανησυχεί το νέο σύστημα της ΝΔ καλό θα είναι να ψηφίσει η ΝΔ το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση προκειμένου να σταματήσει το κομματικό και ρουσφετολογικό κράτος».

Αποστάσεις Χρυσόγονου για τους διορισμούς της κυβέρνησης:

Αποστάσεις από τις θέσεις τις κυβέρνησης σχετικά με τους αλλεπάλληλους διορισμούς, παίρνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.

Ο ευρωβουλευτής πρότεινε να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις, αναγνωρίζοντας τα όποια λάθη έχουν γίνει, ζητώντας παράλληλα να φύγουν όσοι έχουν προκαλέσει καινα μειωθεί ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που δικαιούνται αυτή τη στιγμή υπουργοί και βουλευτές.

«Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να καλλιεργηθεί σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης η εντύπωση ότι όλοι είμαστε ίδιοι και αυτό θα είναι καταστροφικό», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Όσον αφορά τον αριθμό των μετακλητών υποστήριξε ότι και ο ένας υπάλληλος ανά βουλευτή θα ήταν αρκετός χαρακτηρίζοντας υπερβολή τους δύο μετακλητούς υπαλλήλους ανά βουλευτή που ισχύει σήμερα.

«Όπως θα ήταν ευκταίο να υπάρξει, με το νέο εκλογικό νόμο, και μείωση του αριθμού των βουλευτών. Είναι υπερβολική πολυτέλεια για την Ελλάδα με 11 εκατομμύρια πληθυσμό να έχει 300 βουλευτές, τη στιγμή που η Ολλανδία με 15 εκατομμύρια πληθυσμό έχει 150» κατέληξε στη συνέντευξή του στο Βήμα FM ο κ. Χρυσόγονος.


  Κατηγορίες   Πηγές
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας του "Έλευσις Ελλήνων" παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου, GPapado με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στο E-mail: [email protected] για τυχόν παράπονα ή απορίες.

Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.
loading...

Στην ίδια κατηγορία

Σχόλια

Επικαιρότητα

Δείτε επίσης

Δημοφιλέστερα

Δημοσκόπηση

 
Εκπομπές με τον Γεώργιο Ρεντετάκο

Σαν Σήμερα

  • 815
    Σφαγή Ελλήνων στην Ανδριανούπολη από τους Βουλγάρους.
  • 1842
    Η Εθνική Τράπεζα αρχίζει επισήμως τις εργασίες της.
  • 1848
    Πεθαίνει ο αγωνιστής Πανούτσος Νοταράς, πρόεδρος πολλών Εθνικών Συνελεύσεων.
  • 1941
    Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει το ύψωμα Σπι Καμαράτε.

Φίλοι - Συνεργάτες