Σύντομα Διαθέσιμο!
Επικοινωνία
Καλώς Ήλθατε στο Έλευσις Ελλήνων,
ένα site αυστηρά μόνο για Έλληνες!

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ροή Ειδήσεων

Για 1η φορά από κρυφή κάμερα οι καταστροφές του ΙΚ στον παγκόσμιο θυσαυρό της Αρχαίς Παλμύρας (Βίντεο)

1 Μάρ, 22:00
από GPapado
Εκτύπωση Άρθρου
Η συριακή πόλη της Παλμύρας εγγράφεται στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, και ο πληθυσμός της ανερχόταν σε 70.000 ακατοίκους ενώ απαριθμούσε και πολλά αρχαιολογικά μνημεία πριν την άφιξη σε αυτήν των ισλαμιστών το Μάη του 2015.

H σουηδική εφημερίδα Expressen ντοκουμεντάρισε μέσω κρυμμένης κάμερας στο εσωτερικό ενός λεωφορείου τις καταστροφές που υπέστη ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρας από την ισλαμιστική οργάνωση Daech.



"Οι τρομοκράτες της Daech θεωρούσαν ότι 2 τόνοι χρυσού τάφηακνα στην Παλμύρα. Όταν κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε τίποτα άρχισαν να εκτελούν τα άτομα και να καταστρέφουν την Παλμύρα", δήλωσε ο Khalil Hariri, Διευθυντής του Μουσείου της Παλμύρας και ειδικός της αρχαίας πόλης της Παλμύρας που μίλησε στο Expressen.

​Τον Αύγουστο του 2015, οι τζιχαντιστές βασάνισαν και αποκεφάλισαν τον Khaled Assaad, 82 ετών τον τ. επικεφαλή των αρχαιοτήτων της πόλης και ένας από τους καλύτερους παγκοσμίους ειδήμονες και αποκεφάλισαν το σώμα τους. ήλπιζαν ότι θα τους αποκάλυπτε που μεταφέρθηκε ο θησαυρός.Ο ναός του Baalshamin, 2000 ετών που μετατράπηκε σε εκκλησία πριν από 1500 έτη και αυτός του Bêl, που συχνά παρουσιαζόταν ως ο πιο καλα΄σιθητος της Μ Ανατολής δεν υπάρχουν πια έπειτα από τον Αύγουστο του 2015.Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν τους πιο ωραίους ταφικούς πύργους της Παλμύρας που χρονολογούνται ότι ήταν 2000 ετών τον τελευαταίο Σεπτέμβρη.



"Πρόκειτια για μια τραγωδία.Το να δω αυτό το φιλμ είναι σκληρό για εμένα.Γνώριζα ότι η ISIS κατέστρεψε την Παλμύρα αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπω την αρχαία πόλη μετά την κατοχή της από την Daech", παραδέχεται ο Khalil Hariri.

Η φημισμένη αψιδα του θριάμβου εικόνα της αρχαίας Παλμύρας κατεδαφίστηκε τον Οκτώβρη.Βρισκόταν όχι μακριά από το ναό του Baalshamin. Κοσμούσε την είσοδο της φημσιμένης οδού με τις κιονοστοιχίες της αρχαίας πόλης που οδηγούσε προς πολλούς ναούς, το θέατρο,τα ταφικά μνημεία και πιο μακριά ακόμη προς τον πύργο του Fakhr-al-Din al-Maani του XIIIου αι.



"Όταν αναφέρομάστε στην Παλμύρα εννοούμε κυρίως την αψίδα του θριάμβου. Ήταν το σύμβολο της Παλμύρας", υπενθυμίζει ο Khalil Harir.

Η πλειοψηφία των κατοίκων εγκατέλειψαν την Παλμύρα μετά την άφιξη των τζιχαντιστών στις 21 Μαίου του 2015. Οι ισλαμιστές εκτέλεσαν περισσότερους από 500 κατοίκους της πόλης.Τα σπίτια αυτών που δεν κατόρθωσαν να φύγουν μαρκαρίστηκαν από τους τζιχαντιστές που εγκατέστησαν το δικό τους σύστημα διευθύνσεων για να ελέγχουν τον πληθυσμό της πόλης. Το Δεκέμβρη του 2014 ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περί τους 300 σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Συρίας καταστράφηκαν ή λεηλατήθηκαν κυρίως σε Χαλέπι και Παλμύρα έπειτα από το Μάρτιο του 2011. sputnik 27.2.16 expressen



  Κατηγορίες   Πηγές
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας του "Έλευσις Ελλήνων" παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου, GPapado με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στο E-mail: [email protected] για τυχόν παράπονα ή απορίες.

Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.
loading...

Στην ίδια κατηγορία

Σχόλια

Επικαιρότητα

Δείτε επίσης

Δημοφιλέστερα

Δημοσκόπηση

Πιστεύετε ότι η Ελλάδα είναι στόχος τρομοκρατικής επίθεσης από τοτς τζιχαντιστές;;;
Εκπομπές με τον Γεώργιο Ρεντετάκο

Σαν Σήμερα

  • 325
    Έναρξη των εργασιών της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια.
  • 1067
    Πεθαίνει ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ι΄ Δούκας. Στο θρόνο ανέρχεται η σύζυγός του Ευδοκία η Μακρεμβολίτισσα.
  • 1821
    Οι Χρ. Καψάλης, Αθ. Ραζηκότσικας και Αν. Παπαλουκάς υψώνουν την Ελληνική Σημαία στο Μεσολόγγι και κηρύσσουν την Επανάσταση.
  • 1825
    Ο Παπαφλέσσας πέφτει ηρωικά μαχόμενος στο Μανιάκι της Μεσσηνίας.
  • 1828
    Ο φιλέλλην Άγγλος Πλοίαρχος Άστιγξ πεθαίνει συνεπεία τραύματος στο λοιμοκαθαρτήριο της Ζακύνθου.
  • 1833
    Συνίσταται η Χωροφυλακή για την εμπέδωση της τάξεως και της ασφαλείας στο εσωτερικό της χώρας.
  • 1834
    Σύσταση του "Αριστείου Αγωνιστών" με σκοπό την αναγνώριση και βράβευση των υπηρεσιών όσων αγωνίστηκαν κατά την Επανάσταση.
  • 1920
    Ολοκληρώνεται η απελευθέρωση της Δυτικής Θράκης από τον Ελληνικό Στρατό.
  • 1941
    Αεραποβατική έφοδος των Γερμανών στις περιοχές Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου.

Φίλοι - Συνεργάτες