Σύντομα Διαθέσιμο!
Ροή Ειδήσεων
CIA, Ρώσοι, Ισραηλινοί και «Μπαρμπαρός» στην Κύπρο! > Έφτασαν και αμερικανοί πράκτορες...

CIA, Ρώσοι, Ισραηλινοί και «Μπαρμπαρός» στην Κύπρο! > Έφτασαν και αμερικανοί πράκτορες...

Νέα πρόκληση των Τούρκων: Το σεισμογραφικό Barbaros μπήκε το πρωί στην κυπριακή ΑΟΖ - Πολύ κοντά βρίσκεται τουρκική φρεγάτα - Στις 7 Νοεμβρίου επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο.

Στην Κύπρο έφθασε χθες κλιμάκιο της CIA αποτελούμενο από 20 άτομα. Η μέρα της άφιξης του κλιμακίου δεν είναι τυχαία καθώς σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή η οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX) της Τουρκίας για έρευνες του πλοίου "Μπαρμπαρός" στη κυπριακή ΑΟΖ. Το "Μπαρμπαρός" βρίσκεται νοτιοανατολικά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο σε απόσταση περίπου 20 ναυτικών μιλίων. Το Εθνικό Συμμβούλιο της Κύπρου συνεδριάζει από τις 10:20 υπό τη προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη και ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις.

Συγκεκριμένα το Μπαρμπαρός εισήλθε στις 6.30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) στην κυπριακή ΑΟΖ, συνοδευόμενο από δυο υποστηρικτικά σκάφη, όπως επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Στην περιοχή, αρκετά πιο νοτιοανατολικά, βρίσκεται ήδη τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το κυπριακό τεμάχιο 9.

Η πορεία του Μπαρμπαρός παρακολουθείται στενά και ενημερώνεται συνεχώς το Εθνικό Συμβούλιο. Παράλληλα ενημερώνονται και ξένες κυβερνήσεις και η ΕΕ και ο ΟΗΕ, που με ανακοινώσεις τους έχουν ταχθεί υπέρ του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το κλιμάκιο της CIA θα έχει επαφές με τη ΚΥΠ στη Λευκωσία ενώ ο επικεφαλής του αύριο θα συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο.

Ταυτόχρονα άρχισαν από τις 7 το πρωί στα ανατολικά της Κύπρου ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού με χρήση όπλων θαλάσσης - αέρος. Για τη διενέργεια της άσκησης, η Μόσχα έχει δεσμεύσει περιοχή 800 τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει η Τουρκία. Το σημείο στο οποίο γίνονται οι ρωσικές ασκήσεις, η Τουρκία το θεωρεί FIR του ψευδοκράτους, ωστόσο η Ρωσία ως όφειλε ζήτησε άδεια από τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ρωσική άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου, και στη διάρκειά της θα γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.

Αύριο η αεροπορία και το ναυτικό του Ισραήλ ξεκινάει άλλη άσκηση με τις κυπριακές ένοπλες δυνάμεις με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη. Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά αεροσκάφη τύπου F15 και F16.

Υπ. Άμυνας Κύπρου: Θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις

Η Λευκωσία θεωρεί ότι η Τουρκία υλοποίησε τις απειλές της, όπως δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης και το Εθνικό Συμβούλιο συνεδριάζει με στόχο να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Φωκαϊδης ανέφερε ότι το "Μπαραμπαρός" συνοδεύεται από δύο ή τρία υποστηρικτικά σκάφη, ενδεχομένως και από ένα πολεμικό. Είπε επίσης ότι Λευκωσία είναι ενήμερη για τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους, το οποίο ξεκίνησε χθες από τη Μερσίνα και με την ταχύτητα που είχε αναπτύξει ήταν αναμενόμενο ότι σήμερα θα βρισκόταν στην περιοχή που παράνομα έχει δεσμευτεί.

Πρόκειται, είπε ο κ. Φωκαϊδης, για μια παράνομη και απαράδεκτη ενέργεια, η οποία υπονομεύει την ασφάλεια στην περιοχή. Ο κ. Φωκαϊδης ανέφερε ότι μετά την υλοποίηση των απειλών της Άγκυρας, η Λευκωσία είναι υποχρεωμένη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Δημοσκόπηση
Σας αρέσει η εμφάνιση του νέου μας site;;;:
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved