Η επίθεση του Μοροζίνι στο Κάστρο του Βόλου – Μάρτιος 1655

Αναρτήθηκε Από: Gpapado
Σχόλια
A- A+
Oι Τούρκοι στο Κάστρο του Γόλου είχαν μεγάλες ποσότητες τροφών που τους παρείχαν σε αφθονία οι διπλανές περιοχές. Κατά το έτος 1655, ο Μοροζίνι που ήταν επικεφαλής του βενετικού στόλου, ύστερα από την κατάκτηση της Αθήνας, αποφάσισε να επιτεθεί στο κάστρο του Βόλου διότι μ΄αυτό τον τρόπο και θα προσπαθούσε να νικήσει τον εχθρό αλλά και θα εξασφάλιζε τις απαραίτητες προμήθειες για το στρατό του. Έκανε λοιπόν όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για την εκτέλεση μιας τέτοιας σημαντικής αποστολής.

Με μιά κίνηση αιφνιδιαστική, έφτασε μέσω των Σποράδων με όλο του το στόλο μπροστά στο κάστρο του Γόλου και χωρίς να χάσει λεπτό άρχισε να το βομβαρδίζει. Οι Βενετοί ήταν πλεονεκτική θέση διότι οι πολιορκημένοι δεν περίμεναν μια επίθεση τόσο ξαφνική και τόσο έντονη. Ο κίνδυνος για του έγκλειστους Τούρκους του κάστρου μεγάλωνε με την ώρα και ο φόβος τους ακόμη περισσότερο γιατί είτε θα σκοτωνόταν είτε θα πιανόνταν αιχμάλωτοι. Σε κάποια στιγμή οι Βενετοί κατόρθωσαν να βάλουν εκρηκτικά στην πόρτα του κάστρου και άρχισαν να ανεβαίνουν με σκάλες από άλλο σημείο. Οι Τούρκοι άρχισαν να χάνουν το κουράγιο τους. Αυτοί που ήταν κοντα στις πύλες καθώς και αυτοί που ήταν πάνω στα τείχη προσπάθησαν να φύγουν και να σωθούν. Ο Πασάς που ήταν διοικητής του κάστρου και ο Αγάς τραβήχτηκαν σε κάποιο εσωτερικό μέρος που ήταν κάπως πιό οχυρωμένο. Μα αφού είδαν πως δεν είχαν ότι χρειάζονταν για να οργανώσουν αντίσταση, προτίμησαν να το σκάσουν, παρά να χάσουν τη ζωή τους.

Η μεγάλη αυτή νίκη ήταν μιά σημαντική επιτυχία για τον Μοροζίνι. Φόρτωσε το στόλο του μέ όσα τρόφιμα μπορούσε να βρεί. Περίπου τέσσαρα εκατομύρια λίμπρες τρόφιμα (βάρος? περίπου 2000 τόνοι) μαζί με άλλες πολεμικές προμήθειες και είκοσι έφτα κανόνια και έβαλε φωτιά σε ότι απέμεινε στις αποθήκες, τα τζαμιά και στα σπίτια. Πρίν φύγει, γκρέμισε με τα κανόνια του στόλου όλο το κάστρο ώς τα θεμέλια. Αφήνοντας πίσω του ερείπια, έφυγε προς τα Δαρδανέλια επιδιώκοντας αν αναμετρηθεί με τον τουρκικό στόλο.

Φανταστείτε λοιπόν να είστε στην Μακρινίτσα και να παρακολουθείτε την κατατρόπωση των Τούρκων!… Ο Κορδάτος [5] μας υποδεικνύει ότι η επίθεση του Μοροζίνι στο Κάστρο του Γόλου έγινε στις 13 Μαρτίου 1655. Άλλες πιό μοντέρνες πηγές λένε για τις 23 Μαρτίου 1655 [6].

Η εξιστόρηση είναι μιά “χοντρική” μετάφραση του βιβλίου του Coronelli [1] ή μάλλον της γαλλικής του έκδοσης [2]. Τα σχέδια του Κάστρου προέρχονται από αυτά τα βιβλία. Αν θέλετε να εξασκήσετε τα ιταλικά σας ή τα γαλλικά σας μπορείτε να δείτε και τα δύο βιβλία online. Την ίδια ιστορία μας λέει και ο ολλανδός Olefert Dapper με λίγες περισσότερες λεπτομέρειες στο βιβλίο του στα ολλανδικά [3] ή στην γαλλική έκδοση [4]. Ποιός είναι ακριβώς ο πραγματικός συγγραφέας και ποιός αντέγραψε δεν γνωρίζω με βεβαιότητα. Το κείμενο του ολλανδού είναι πιό λεπτομερές. Το κείμενο του ιταλού φαίνεται ότι δημοσιεύτηκε δύο χρόνια νωρίτερα.

——–
[1] Coronelli, Vincenzo, “Memorie istoriografiche delli regni della Morea e Negroponte e luoghi adiacenti”, Venice 1686

http://ia701200.us.archive.org/20/items/memorieistoriogr00coro/memorieistoriogr00coro.pdf

[2] Coronelli, Vincenzo, “Memoires, historiques & geographiques du royaume de la Moree, Negrepont, & des places maritimes, jusques à Thessalonique”, Amsterdam (1686), σελ. 165.

http://ia600308.us.archive.org/11/items/memoireshistoriq00coro/memoireshistoriq00coro.pdf

[3] Olefert Dapper, “Naukeurige beschryving der eilanden, in de archipel der Middelantsche Zee en omtrent dezelve gelegen” , 1688. (http://books.google.com/books?id=WjkVAAAAQAAJ)

[4] Olefert Dapper, “Description exacte des isles de l’Archipel, et de quelques autres adjacentes” του 1730 http://books.google.com/books?id=v-N4LiWJxccC.

[5] Γ. Κορδάτου, “Ιστορία Επαρχίας Βόλου και Αγιάς”, 1960

[6] Kenneth Meyer Setton, “Venice, Austria, and the Turks in the Seventeenth Century”, Memoirs of the American Philosophical Society, Volume 192, Philadelphia, 1991
Ποιός είναι ο λόγος που επισκέφθεστε το
Επικαιρότητα
Αρχαία Ελλάδα
Τυχαία
Φίλοι - Συνεργάτες
  • 629: Ο Αυτοκράτωρ Ηράκλειος επιστρέφει νικητής στην Κωνσταντινούπολη, φέρνοντας μαζί του τον Τίμιο Σταυρό.
  • 1814: Ιδρύεται η Φιλική Εταιρεία από τους Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθο στην Οδησσό της Ρωσίας.
  • 1825: Ο Ιμπραήμ κυριεύει την Κυπαρισσία, καίει τα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους και την Λιγούδιστα και επιστρέφει στα Μεσσηνιακά φρούρια.
  • 1831: Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο ρυθμίζονται τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας στη γραμή Άρτας-Βόλου.
  • 1848: Εξέγερση στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας από ομάδες ενόπλων χωρικών, με σκοπό την κατάργηση του καθεστώτος της αγγλικής προστασίας.
  • 1906: Στην πλατεία της Δράμας απαγχονίζεται από τους Τούρκους ο Αρμέν Κούπτσιος (Προκόπιος) από τον Βώλακα Δράμας.
  • 1922: Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος αναγγέλλει με διακήρυξη ότι παραιτείται από τον θρόνο υπέρ του Διαδόχου Γεωργίου.
  • 1943: Πυρπόληση και καταστροφή 11 χωριών και εκτέλεση από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής 352 Κρητών της Επαρχίας Βιάννου Ηρακλείου.
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας!

Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]
© 2013 eleysis-ellinwn.gr all rights reserved - Web Hosting by Netplanet